Clicky

Față de omul care are nădejde vie în ajutorul Său, Dumnezeu se simte obligat să-l aibă în grija Sa

Fie Doamne mila Ta spre noi, precum am nădăjduit și noi întru Tine”. Așa se arată credința noastră și așa se dobândește ajutorul lui Dumnezeu.

Pe omul încrezător în forțele sale proprii Dumnezeu îl lasă să se chinuiască, să guste eșecurile, să-și cunoască neputințele, să ajungă la deznădejdea de sine și să înțeleagă că fără Dumnezeu nu poate face nimic.

Cartea Psalmilor este plină de învățături bune despre ajutorul pe care-l primesc cei care își pun toată încrederea în Dumnezeu și așteaptă cu răbdare intervenția Lui cea binefăcătoare în viața lor.

Nu se mântuiește împăratul cu oștire multă și uriașul nu se va mântui cu mulțimea tăriei lui.

Mincinos este calul spre scăpare și cu mulțimea puterii lui nu te va izbăvi. Iată, ochii Domnului spre cei ce se tem de Dânsul, spre cei ce nădăjduiesc în mila Lui. Ca să izbăvească de moarte sufletele lor și să-i hrănească pe ei în foamete.

Și sufletul nostru așteaptă de Domnul, că ajutorul și apărătorul nostru este. Că în El se va veseli inima noastră și în numele cel sfânt al Lui am nădăjduitFie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nădăjduit și noi întru Tine” (Ps. 32, 16-21).

Și în alt loc zice: „Nădăjduiește în Domnul și fă bunătate și locuiește pământul și hrănește-te cu bogăția lui. Desfătează-te în Domnul și-ți va împlini ție cererile inimii tale. Descoperă Domnului calea ta și nădăjduiește în El și El va împlini. Supune-te Domnului și roagă-L pe El” (Ps. 36, 3-5).

„Pentru numele Tău Te-am așteptat, Doamne; așteptata-a sufletul meu spre cuvântul Tău. Nădăjduit-a sufletul meu în Domnul, din straja dimineții până în noapte” (Ps. 129, 5-7).

Nimic nu trebuie să facem fără rugăciune, căci Dumnezeu este singurul care ne poate lumina mintea și drumul pe care trebuie să mergem. Calea vieții noastre este plină de ispite și încercări, și nu putem călători pe ea fără ajutorul lui Dumnezeu.

După cum zice Psalmistul, de dimineață până seara trebuie să chemăm numele Domnului și să așteptăm răspunsul și îndrumarea Lui.

„Fericit este omul care are o nădejde vie în Dumnezeu, acesta Îi arată credință, încredere, slavă și cinste, și Dumnezeu se simte atunci obligat să-l aibă în grija Sa, și acum se aplică cuvintele Sfintei Evanghelii: „Fie ție după cum ai crezut” (Matei 8, 13). 

Nici atunci când în viața noastră vin ispite și încercări care ne întunecă mintea nu trebuie să ne pierdem nădejdea, spune Părintele Efrem din Muntele Athos:

„Să ai credință în Dumnezeu și tot ceea ce îngăduie El va fi spre binele tău. Știm noi mai bine decât El ce ne este de folos? Pune-ți toată nădejdea în Domnul și toate grijile pune-le la picioarele Crucii Lui, iar El va avea grijă de tine”.

2 comentarii

  1. Ce splendidă idee. Sunt sigură că așa este!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *