Clicky

RUGĂCIUNEA comună întărește familiile și căsniciile – ne ferește de neînțelegeri, îi împacă pe cei certați, înlătură nedumeririle – Prof. Gleb Kaleda

Preotul și profesorul Gleb Kaleda vorbește în cartea sa „Biserica din casă” despre un lucru extrem de important pentru armonia familiei: rugăciunea făcută în comun de toți membrii familiei, dar mai ales de către soți.

Acesta compară rugăciunea preotului pe care o face în Biserică pentru toată comunitatea, ca toți să fie unul, cu rugăciunea pe care soții trebuie să o facă în casă, pentru ca toți membrii familiei să aibă același duh și să domnească pacea și înțelegerea.

„Biserica nu poate exista fără rugăciunea comună și fără comuniunea euharistică a membrilor ei. Fără rugăciunea comună, fără viața religioasă și a trăirilor duhovnicești, nu se poate vorbi despre întemeierea unei „biserici din casă”, pe care o formează familia creștină, cea mai mică celulă din trupul Bisericii lui Hristos.”

Căsnicia este o legătură tainică, binecuvântată de Dumnezeu. Fără rugăciune și solicitarea ajutorului lui Dumnezeu, familia nu poate rămână unită la bine și la rău.

Hristos este Cel Care îi unește pe bărbatul și femeia care voiesc să-și petreacă restul vieții împreună, și tot El este Cel Care trebuie să fie permanent în mijlocul lor, în casa lor, în inimile lor, în chip tainic, pentru a-i ajuta să păstreze dragostea și să o desăvârșească.

Cei care se însoțesc prin taina nunții devin un singur trup, după cum spun rugăciunile Bisericii. Cu atât mai mult trebuie ca cei doi să devină o singură inimă și un singur duh.

Părintele Gleb Kaleda spune că „acest trup” trebuie să înalțe Domnului rugăciuni comune pentru nevoile personale, să aducă mulțumiri și să-și întărească împărtășirea comună cu Dumnezeu”.

Soții, dar și copiii, se pot ruga împreună la masă, la începutul sau la sfârșitul zilei, citind rugăciunile rânduite pentru pravila oricărui creștin.

Cât de puternică este această rugăciune făcută în comune aflăm din cuvintele Domnului, Care a zis: „Dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privința unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri. Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 19-20).

„Rugăciunea comună ne ferește de neînțelegeri, îi împacă pe cei certați, ajută să înlăture nedumeririle apărute. Ea trebuie practicată încă din primele zile ale vieții de familie, pentru că mai târziu va fi tot mai greu s-o includem”.

Și mai spune profesorul Kaleda că această rugăciune săvârșită de ambii soți „reprezintă temelia bisericii din casă. Ea ajută la înrădăcinarea rugăciunii în inimile copiilor și la organizarea rugăciunilor comune în familie”.

Părintele Ioanichie Bălan spune că „rugăciunea alungă diavolii din inimi și din casă, împacă pe soți și copii, stinge ura și aduce în familiile creștine harul Duhului Sfânt”.

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Doxologia, Rugăciunea Soților – Temelia Bisericii din Casă: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/rugaciunea-sotilor-temelia-bisericii-din-casa

2 comentarii

  1. Doamne ajuta! Ajuta Doamne pe copii miei scumpi si dragi.

  2. Doamne ajuta copilului meu si familiei noastre! Amin !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *