Rugăciune de dimineață și de seară pentru copii

Părinții îi pot învăța pe copiii lor să rostească sau să memoreze aceste rugăciuni la vârsta la care merg la grădiniță sau chiar în clasele din cursul primar.

Sunt alcătuite sub formă de poezii, ceea ce le face ușor de învățat și înțeles de către cei mici.

Rugăciuni Copii

În ciuda simplității lor, aceste puține strofe îi pot ajuta pe copii să perceapă darurile lui Dumnezeu din viața lor, sprijinul Lui permanent și cât de mare este folosul rugăciunii.

Acest mod simplu și sincer de rugăciune al copiilor trebuie să fie un model demn de urmat și pentru adulți. Copiii pot vorbi liber și direct cu Dumnezeu și direct, fără formalități, la fel cum vorbesc cu părinții lor.

Ei spun întotdeauna doar ceea ce simt și au inima curată, fiind extrem de familiari cu cei din jurul lor. Iată ce frumos spune despre aceasta Sfântul Teofan Zăvorâtul:

„Pruncia în rugăciune este cea mai bună stare. Să aveți grijă de ea și să-I cereți lui Dumnezeu să nu îngăduie să pierdeți această simțire.

Copiii se apropie de tatăl sau de mama lor și nu spun nimic, doar le dau târcoale pentru că le place să fie pe lângă ei. Așa să vă purtați și voi, în simplitatea inimii totdeauna să-I dați târcoale Domnului”.

Cele mai bune rugăciuni pentru copiii mici sunt acelea în care mulțumesc pentru toate lui Dumnezeu, pentru masă, pentru somn, pentru părinți, frați și surori, pentru realizările lor și pentru toate lucrurile frumoase din viața lor.

Se pot deprinde de mici cu rugăciunea cerându-I lui Dumnezeu să-i păzească în pace și în sănătate pe toți membrii familiei lor.

Părintele profesor Gleb Kaleda scrie în cartea sa „Biserica din casă” că cei mici pot începe a se ruga în acest fel rostind cereri scurte, precum: „Doamne, ajută-o pe mama mea, pe tatăl meu, pe bunica, pe fratele sau sora”.

Mai târziu pot fi învățați rugăciunea „Tatăl nostru”, pe care o pot rosti înainte de masă, rugăciuni către îngerul păzitor, iar mai târziu rugăciunile începătoare și rugăciuni la felurite trebuințe.

__________________________________________________________________________________________________________

Rugăciune de dimineață a copiilor

Doamne, noaptea a trecut
Și noi liniște am avut:
Al Tău înger prea iubit
Cu-ngrijire ne-a păzit.

Doamne, dă-ne ajutor
Să avem în toate spor
Voile să-Ți împlinim
Fiii Tăi iubiți să fim!

Rugăciunea de seară a copiilor

Doamne, ziua s-a sfârșit
Seara iarăși a venit.
Peste zi ne-ai ajutat
De-am lucrat și-am învățat.

Ajută-ne Doamne Sfinte
Și de-acuma înainte
Binele să-l săvârșim
Fiii Tăi iubiți să fim!

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Sfântul Teofan Zăvorâtul, Rugăciunea, Editura Egumenița, 2008, p. 24
2. Pr. Prof. Gleb Kaleda, Biserica din casă, Editura Sophia, București, 2008, p. 64

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.