Când vezi un sărac, fie-ți milă de dânsul; când vezi un vrăjmaș, împacă-te cu dânsul; de vezi pe aproapele norocit, nu-l pizmui – Sfântul Ioan Gură de Aur

Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea” (Luca 6, 31). În aceste cuvinte simple se rezumă cea mai mare dintre poruncile lui Dumnezeu: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 22, 39).

Înainte de întruparea și venirea în lume a Mântuitorului Hristos, Legea Veche spunea să urăști pe vrăjmași și să răspunzi cu rău la rău. Mântuitorul a adus o poruncă nouă: iubirea desăvârșită. El n-a venit să strice legea, ci să o desăvârșească. 

Dumnezeu este iubire, și toți cei care se socotesc fii ai lui Dumnezeu trebuie să se poarte cu iubire față de toți oamenii.

Asemenea Tatălui ceresc, Care poartă de grijă de toți și dăruiește cu roade și pe cei buni și pe cei răi și nemulțumitori, și noi trebuie să ne arătăm iubitori față de cei care ne urăsc sau ne vor răul.

„Ați auzit că s-a zis: „Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău. Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc.

Ca să fiți fiii Tatălui Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți” (Matei 5, 43-46).

Oare noi nu suntem încă robi ai Legii celei Vechi, care spune „dinte pentru dinte și ochi pentru ochi”? Cei mai mulți dintre noi trăim astăzi după Legea Veche, neluând seama la porunca Domnului Care ne spune să ne iubim unii pe alții.

Nu știm să arătăm bunătate, afecțiune și îngăduință celor care ne fac rău. Îi urâm pe cei care ne-au făcut rău sau ne-au întors spatele, ba chiar voim să ne răzbunăm pe dânșii. Ar trebuie să luăm aminte la exemplul Sfântului Întâi Mucenic Ștefan, care se ruga pentru cei care-l omorau cu pietre ca Dumnezeu să nu le socotească păcatul acesta. 

A-i iubi pe cei de același sânge sau neam este un lucru firesc, pe care toți oamenii îl fac, însă a iubi cu adevărat pe „dușmani” este un lucru dumnezeiesc, pe care îl întâlnim doar la creștinii adevărați, care trăiesc după Evanghelie.

„Evanghelia dă iubire pentru răutate, bunătate pentru ură, rugăciune pentru blestem, ajutor pentru prigoană, răbdare pentru foamete și harul răsplatei”, spune Sfântul Ambrozie al Milanului.

Dumnezeu ne cere să fim desăvârșiți în iubire, precum El este: „Oricui îți cere, dă-i; și de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi”. Și iarăși: „celui ce te lovește peste obraz, întoarce-i și pe celălalt; pe cel ce-ți ia haina, nu-l împiedica să-ți ia și cămașa” (Luca 6, 29). 

Oare îndrăzni-v-om să ne plângem că poruncile lui Dumnezeu sunt grele? Toată nemilostivirea noastră pornește din egoismul cel diavolesc, din iubirea de sine și de avuții.

Mântuitorul îi numește „păcătoși” pe cei care dau împrumut ca să primească întocmai, adică cu dobândă. 

„Și dați cu împrumut celor de la care nădăjduiți să luați înapoi, ce mulțumire puteți avea? Că și păcătoșii dau cu împrumut păcătoșilor, ca să primească înapoi întocmai.

„Oamenii nu trebuie doar să îndure cu bucurie nedreptatea de a fi lipsit de bunurile sale și de restul lucrurilor vremelnice, ci să își dea și viața pentru aproapele său. Acesta este omul milostiv”.

„Iubiți-vă unii pe alții precum Eu v-am iubit pe voi”. Acest „precum v-am iubit Eu” înseamnă jertfa supremă. Aceasta este cea mai mare dragoste pe care o poate avea cineva, ca viața sa să o dea pentru semenii săi.

Acesta este adevăratul mod în care trebuie să ne trăim viața, în iubire, iertare și înțelegere, ajungând cu inima blândețea pruncilor celor fără de răutate. 

„Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv” (Luca 6, 36). 

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.