Cum ne putem vindeca de GÂNDURILE RELE – Mitropolitul Hierotheos Vlachos

Curățirea minții de gânduri rele nu este o cerință duhovnicească doar pentru călugări și pustnici, ci pentru orice om.

Mântuitorul ne-a arătat că pentru a ne considera oameni curați și drepți înaintea lui Dumnezeu trebuie să ne curățim lăuntric, și nu doar pe dinafară.

Din inimă pornesc gândurile cele rele și toate celelalte păcate pe care le face omul: adulterele, desfrânările, furtișagurile, mărturiile mincinoase, hulele, uciderile. Acestea spurcă pe om, și nu nespălarea trupului (Matei 15, 18-20).

Iată ce frumos spune Proorocul Isaia:

„Acestea zice Domnul: Spălați-vă și vă curățiți… scoateți vicleșugurile din inimile voastre. Părăsiți-vă răutățile voastre, învățați-vă a face bine! Căutați judecata, izbăviți pe cei năpăstuiți, faceți dreptate văduvei și săracului” (Isaia 1, 16).

Mitropolitul Hierotheos Vlachos spune că pentru a avea mintea curată în Dumnezeu trebuie să aplicăm o metodă practicată de Sfinții Părinți: respingerea gândurilor potrivnice. Înainte de a păcătui cu fapta, ne învoim cu gândul ispititor. De aceea este esențial să nu permitem gândurilor rele să pătrundă în minte și să ne îndemne la păcat. Nu trebuie să stăm de vorbă cu ele, ci îndată ce vin, trebuie să le izgonim. 

Acesta este cel mai bun un mod de a preveni păcatul. Așa cum în medicină există tratamente profilactice, de prevenire a bolilor, tot așa și în ortodoxie există metode de a preveni păcatele.

Privegheați și vă rugați”, ne îndeamnă Mântuitorul. Iată o cale de a ne păstra mintea curată. Acesta este tratamentul: „trezvia, paza minții, isihia și tăierea gândurile rele”.

„Trebuie să ne păzim ochiul sufletului de orice gând rău, la fel cum ne păzim ochiul trupesc de orice obiect care-l poate vătăma”.

Mintea noastră trebuie să se antreneze să poată recunoaște gândurile de la Dumnezeu și cele ispititoare.

Ea trebuie să deosebească gândurile care trec prin ea, pe cele bune, de la înger și de la Dumnezeu, și pe cele rele, de la diavol. Pe cele bune să le păstreze, iar pe cele rele și întunecoase să le arunce din firea lui, spunea Sfântul Diadoh al Foticeei.

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Mitropolit Hierotheos Vlachos, Psihoterapia ortodoxă. Știința Sfinților Părinți, traducere de Irina Luminița Niculescu, Editura Învierea, Arhiepiscopia Timișoarei, 1998, pp. 261-263)

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.