Clicky

SĂNĂTOS este omul care trăiește în DRAGOSTE și ARMONIE, care MĂNÂNCĂ NATURAL, așa cum a lăsat Dumnezeu – Părintele Ioan Buliga

Sănătatea este un dar de la Dumnezeu, dar ea depinde în mare măsură și de modul în care ne trăim viața. Alimentația modificată genetic, viciile, stresul și grijile excesive duc la îmbolnăvirea trupului și sufletului.

Părintele Ioan Buliga ne oferă o definiție cuprinzătoare a sănătății omului ca întreg:

„Sănătatea este acolo unde se trăiește și se mănâncă așa cum a lăsat Dumnezeu (adică natural).

Este acolo unde se trăiește în dragoste și armonie, așa cum ne-a poruncit Dumnezeu.

Este acolo unde se trăiește în curăție, înfrânare și cumpătare.

Într-un cuvânt, este acolo unde se trăiește după poruncile lui Dumnezeu”.

A fi sănătos înseamnă așadar nu numai să ai un trup rezistent, ci să ai și un suflet curat și vindecat de patimiPărintele Ioan ne aduce în atenție unul din cele mai importante lucruri pentru sănătate noastră: respectarea poruncilor lui Dumnezeu și trăirea unei vieți insuflate de cuvântul lui Dumnezeu.

Oamenii de azi acordă foarte multă importanță dietei și altor aspecte care țin de bunăstarea trupului, însă uită de cel mai important barometru al sănătății: starea sufletească.

Cultivarea și menținerea unor relații bune, de pace și dragoste cu semenii noștri contează foarte mult pentru sănătatea noastră spirituală și trupească.

Zadarnică este strădania noastră pentru protejarea trupului și îngrijirea lui dacă nu ne îngrijim cel puțin la fel de mult de suflet.

Sufletul nu are nevoie de mâncare, de băutură și de haine scumpe și moi. Hrana lui este rugăciunea. Vitaminele lui sunt virtuțile: dragostea, bunătatea, blândețea, facerea de bine, răbdarea, bunăvoința, smerenia.

Viața noastră este o luptă continuă cu viciile care ne întinează, întunecă și îmbolnăvesc sufletul. Pornirile pătimașe sunt ca niște carii în oase, în timp ce o inimă despătimită dă viață trupului (Pilde, 14, 30).

„Sănătatea vine din fuga de păcate, pe când boala vine din practicarea acestora. Oamenii nu se gândesc la aceasta, și deși trăiesc în păcat, se roagă pentru sănătate. Este ca și cum îl rog pe cineva să-mi facă casa frumoasă, iar eu îi dau foc.”

Oamenii trebuie să conștientizeze că viețuirea în păcate strică sănătatea a trupului și a sufletului. Dar cauza apariției bolilor nu poate fi atribuită doar păcatelor personale. „Pot fi păcate colective”, spune Părintele Ioan.

Unul din cele mai mari este industrializarea lumii, care pe lângă comoditatea indusă, a adus cu sine numeroase urmări nocive: poluare, radiații, boli incurabileNegarea divinității și îndepărtarea omului de Dumnezeu duce la autodistrugerea lui și a lumii acesteia.

____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Singhel Ioan Buliga, Provocările creștinului ortodox în zilele de astăzi, Editura Egumenița, 2012

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *