„Nu-i vorbi de rău pe cei care nu sunt de față, dragostea înseamnă nejudecarea aproapelui” – Părintele Valentin Mordasov

Am ales câteva învățături de folos de la Protoiereul Valentin Mordasov, cunoscut și ca „starețul de la Pskov”, despre gravitatea păcatului vorbirii de rău.

Nu-i vorbi de rău pe cei care nu sunt de față”. Mântuitorul a spus că vom da socoteală pentru orice cuvânt rostit.

Teme-te să-ți permiți glume proaste, să râzi nestăpânit, să vorbești în deșert și să judeci. Ține minte că atât cel care greșește, cât și cel care judecă pe aproapele său sunt vinovați înaintea lui Dumnezeu“.

Clevetirea, osândirea, bârfa, grăirea de rău despre cei care nu sunt de față, toate aceste fapte intră sub denumirea de păcatul „judecării aproapelui”.

Prin acest gest aparent normal – deoarece este practicat în toate mediile sociale, omul poate pierde toate darurile duhovnicești. 

Unele persoane simt multă satisfacție când vorbesc de rău și îi judecă pe alții. Este ca un viciu care produce desfătare pe moment, însă în timp, urmările sunt grave.

Ia seama la păcatul care distruge – precum rugina – rugăciunea și toate faptele bune: judecarea aproapelui”.

Sfinții Părinți spun că cei care îi judecă pe alții nu iau aminte la propria lor viață și nu se grijesc de curățarea sufletului lor.

Din ce motiv judec? Pentru că nu m-am cunoscut. Este absurd să-ți lași mortul tău (sufletul) și să plângi mortul altuia! A te ocupa de sufletul tău, a te cunoaște pe tine însuți este lucrul cel mai anevoios, dar și cel mai de folos.

„Cine nu ia aminte la propriile păcate, acela caută să afle despre păcatele străine”.

„În ce judeci pe cineva, în aceea vei fi judecat”. Cel care judecă va fi judecat cu aceeași judecată, pentru că Dumnezeu este milostiv, dar este și Drept Judecător.

În schimb, cel care trece cu vederea neajunsurile aproapelui său, va fi miluit la rândul lui de Dumnezeu, pentru că Dumnezeu nu rămâne niciodată dator.

„Când vom acoperi greșelile fratelui, și Dumnezeu le va acoperi pe ale noastre”.

Dacă noi închidem ochii la păcatele celorlalți, și nu-i osândim, ci căutăm să le găsim circumstanțe atenuate, nici Dumnezeu nu-i va osândi pe aceia, pentru dragostea noastră.

Căci Dumnezeu iubește cel mai mult pe cei milostivi, iubitori de frați și lesne iertători, și ascultă rugăciunile lor.

Limba celui care judecă este mai rea decât iadul, deoarece iadul îi ia doar pe cei răi, iar limba îi înghite și pe cei răi, și pe cei buni.

Ferește-te de cel care judecă ca de ciumă, ca să nu pieri. Ferindu-te de cel care judecă, vei scăpa tu însuți de judecată”.

Când vorbim de rău pe cineva, cei care ne ascultă se pot sminti, iar în sufletul lor se pot produce asentimente față de cei pe care îi discredităm. Iar acest rău nu poate fi reparat ușor.

„Vrem să știm multe: ce se întâmplă în altă parte, în oraș, în țară etc, iar despre noi nu înțelegem și nu știm nimic”.

Trebuie să facem o lucrare fină cu noi înșine, să fim atenți la gândurile, la simțurile și la mișcările inimii noastre, pentru că din inimă pornesc toate cugetele și cuvintele noastre rele.

„Taie mândria prin amintirea păcatelor tale și mustrarea de sine pentru aceasta. Așa ar trebui să învingem plăcerea de a-l judeca pe aproapele nostru”.

Ne putem vindeca de această patimă a judecării aproapelui rostind rugăciunea Sfântul Efrem Sirul, care se citește în Postul Mare, fiind mai ales atenți la partea care spune:

„Dăruiește-mi Doamne să-mi văd păcatele și greșelile mele, și să nu osândesc pe fratele meu”.

Părintele Valentin Mordasov recomanda ca această rugăciune, sau îndeosebi acest fragment să fie rostit des, în orice moment al zilei. Iar pe lângă aceasta, să facem închinăciuni pentru acest păcat și rugăciune pentru cei pe care i-am judecat.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: Învățături și întâmplări minunate, Editura Sophia, 2011

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.