Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Apărătoarea de Foc” din Muntele Athos
Icoana Maicii Domnului „Apărătoarea de Foc” este una din icoanele făcătoare de minuni de la Schitul românesc Prodromu din Muntele Athos.
Însăși ridicarea acestui schit a fost realizată la îndemnul Maicii Domnului. În cartea „Istoria Mănăstirilor Athonite” ne este relatată această minunată întâmplare.
În anul 1337, părintele Marcu, ucenicul Sfântului Grigorie Sinaitul, a ieșit într-o noapte din chilia sa, care se afla deasupra Mănăstirii Lavra. Și pe când se ruga el, a văzut la răsărit o doamnă pe un tron împărătesc, înconjurată de îngeri și de sfinți care cântau, tămâiau și se închinau ei. Era însăși Maica Domnului, împărăteasa cerului și a pământului și ocrotitoarea Muntelui Athos.
Întrebându-l pe starețul său despre această minunată vedenie, Sfântul Grigorie Sinaitul a spus că Maica Domnului dorește ca în acest loc să se zidească un locaș sfânt, spre cinstirea ei. Această tâlcuire s-a dovedit a fi adevărată, căci în anul 1820, a fost întemeiat aici Schitul Prodromu, sub ctitoria lui Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei și regele Carol I al României.
Icoana Maicii Domnului „Apărătoarea de Foc” este păstrată în paraclisul zidit în turnul clopotniței, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Se numește așa datorită minunii săvârșite cu dânsa.
O familie de creștini din Bârlad avea această icoană în casă. O dată s-a întâmplat ca aceștia să fie încercați de un necaz mare, când un incendiu puternic a cuprins casa, arzându-o din temelii.
Când au intrat înăuntru să adune lucrurile de valoare care au mai rămas, au găsit doar această icoană a Maicii Domnului, nevătămată de flăcările focului.
Icoana era făcută din lemn, și deși stătea pe un jeratec de cărbuni aprinși, focul nu o putea mistui. Ca semn al marii minuni petrecute, icoana a rămas puțin afumată, fără însă ca zugrăveala să fie câtuși de puțin afectată.
Creștinii au numit această icoană „Apărătoarea de Foc”, care a fost mai târziu ferecată cu argint și dăruită Schitului Prodromu. Călugării și schitul au fost apărate de foc și de grindină în urma procesiunilor făcute cu această icoană și a privegherilor de toată noaptea.
Sursă: Creștin Ortodox, Icoana Maicii Domnului Apărătoarea de Foc – Schitul Prodromu: http://www.crestinortodox.ro/icoane-facatoare-minuni/icoana-maicii-domnului-aparatoarea-foc-schitul-prodromu-120140.html