Rugăciune neîncetată înseamnă să facem binele, ca și cum Dumnezeu ar fi de față – Părintele Iulian Prodromitul

Dacă am conștientiza că Dumnezeu vede tot ceea ce facem noi, știe tot ce gândim și cunoaște toate cele ascunse ale noastre, atunci am trăi altfel, ne-am îngriji mai mult de mântuirea noastră.

Am fi mai atenți la noi înșine, mai cu frică și responsabilitate pentru darurile pe care le-am primit.

Înfricoșător lucru este să știm că Dumnezeu este pururea de față, iar noi înaintea Lui ne desfășurăm viața. Dacă am cugeta mai des la acest adevăr, am trăi mai frumos, și viața noastră ar căpăta alt sens, mult mai profund.

Creștinul adevărat Îl caută tot timpul pe Dumnezeu, pentru că știe că fără El este neputincios și nimic nu poate face bun. Îi cere ajutorul, Îl roagă să-l ocrotească, să-l ghideze, să-l înțelepțească, să-l lumineze și să-l ajute să împlinească poruncile și să se mântuiască.

Mântuitorul a zis: „Fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15, 5).

Părintele Iulian Lazăr de la Schitul Prodromu spune că „în orice am face, trebuie să alergăm la El, căci numai El ne învață adevărata credință. Dar s-o trăim, după cum spune și la Faptele Apostolilor: „Să-l căutăm pe Dumnezeu, căci în El trăim, ne mișcăm, simțim și înviem” (Fapte 17, 27-28).

De la această căutare și vorbire cu Dumnezeu începe apropierea noastre de Dumnezeu, spune Părintele Iulian. Aceasta este „viața creștinului, să fie tot timpul împreună cu Dumnezeu”. Dar acest lucru nu se poate realiza decât prin strădania de a ne ruga neîncetat.

Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să ne rugăm neîncetat (Tesaloniceni 5, 17), și acest cuvânt este pentru toată lumea, nu doar pentru călugări sau pentru preoți.

Pe vremea aceea, la anul 64, nu erau mănăstiri, nici biserici, nici preoți. Însă comunitățile creștine nou formate atunci erau atât de puternice încât oamenii se împărtășeau zilnic cu Trupul și Sângele Domnului (prin frângerea pâinii) și petreceau tot timpul în rugăciune și într-o comuniune bazată pe dragoste.

Unii se plâng că nu se pot ruga neîncetat în timpul zilei și nu pot păstra permanent legătura cu Dumnezeu, deoarece au copii, o mulțime de griji și mintea ocupată cu felurite probleme.

„Dar rugăciunea neîncetată înseamnă să facem binele, să lucrăm ca și cum ar fi de față Dumnezeu”.

Toate faptele bune pe care le săvârșim în numele Domnului izvorăsc dintr-o inimă iubitoare de Dumnezeu, atentă la poruncile Lui și disponibilă pentru a-i ajuta pe ceilalți. Și aceasta se cheamă rugăciune.

Rugăciunea neîncetată înseamnă să-ți păzești gândurile, ca să gândești numai binele. Căci să gândești răul, să faci rău, nu este un lucru care să vină de la Dumnezeu. Dumnezeu înseamnă numai bine, Dumnezeu este iubire.”

Atunci când avem necazuri sau dificultăți, să alergăm cu încredere la ajutorul lui Dumnezeu și să strigăm din adâncul sufletului: „Doamne, ajută-mă, scapă-mă, nu mă lăsa!” Așa ne deprindem să ne raportăm mai des la ajutorul lui Dumnezeu și să ne rugăm neîncetat.

Sursă: Cuvântul Ortodox, AVVA IULIAN LAZAR, duhovnicul schitului Prodromu: “Multumescu-ti Tie, Doamne, ca-mi ingadui sa vorbesc cu Tine!”: http://www.cuvantul-ortodox.ro/avva-iulian-lazar-duhovnicul-schitului-prodromu-multumescu-ti-tie-doamne-ca-mi-ingadui-sa-vorbesc-cu-tine%E2%80%9D/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.