Dacă ai mereu inima curată, Dumnezeu te va auzi oriunde şi oricând – Sfântul Ioan Gură de Aur

Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5, 8), spune Mântuitorul. Aceștia se împărtășesc de harul și mângâierea lui Dumnezeu încă din viața aceasta, și rugăciunile lor se suie la ceruri ca o tămâie bineplăcută înaintea Lui.

Sfinții Părinți știu că pentru a dobândi și a păstra harul Sfântului Duh, omul trebuie să se ostenească mult pentru despătimire, pentru curățarea sufletului de patimi.

Părintele Ilie Cleopa spunea că dacă o singură putere a sufletului este întinată, îndată întinăciunea ei se întinde și aleargă la inimă.

Întinându-se inima, îndată împărtășește și împarte întinăciunea și la toate celelalte simțiri și puteri ale sufletuluiCel care are inima curată, este mult mai sporit duhovnicește decât cel cu mintea curată de gânduri rele.”

Dacă inima este curată, toate ale omului sunt drepte și bineplăcute înaintea oamenilor și a lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că omul care are inima curată este auzit de Dumnezeu în orice clipă, în orice loc s-ar afla. Unul ca acesta are pururea ajutorul îngerului păzitor, pentru că viețuiește în curăție.

Cel curat cu inima are și smerenie și blândețe, și bunătate, și dragoste față de semeni. Este lipsit de răutate, răbdător și îngăduitor cu toți. Toate virtuțile izvorăsc dintr-o inimă curată. Căci din inima omului pornesc toate cele bune sau cele rele.

Când cel drept strigă către Dumnezeu, El răspunde numaidecât și îl izbăvește din necaz. Cel curat cu inima se bucură de o familiaritate deosebită cu Dumnezeu și are mare îndrăzneală în rugăciune:

El este tot timpul alături de tine, de aceea nu trebuie să I te adresezi într-un fel anume, așa cum faci cu oamenii. Vei striga și Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: „Iată-mă!” (Isaia 58, 9). Dacă ai mereu inima curată, Dumnezeu te va auzi oriunde și oricând”.

Știind că în viața noastră nu putem face nimic fără Dumnezeu, trebuie să ne curățim inimile de toate vicleșugurile, de toate deșertăciunile și răutățile, pentru ca Dumnezeu să ne însoțească și să ne audă atunci când ridicăm glasul spre Dânsul.

Cu atât mai mult dorim să fim ascultați și ajutați atunci când dăm de necaz.

Când ești ispitit, să ceri tainic ajutor de la Dumnezeu”. Inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o urgisește, spune Proorocul David în Psalmul 50.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.