Clicky

Numele lui IISUS este MEDICAMENT care tămăduiește – Părintele Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca îi sfătuia pe mulți din cei care veneau la el să se roage cu rugăciunea minții, sau a inimii, rostind cât mai des aceste cuvinte: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!

Forța tămăduitoare a acestei rugăciuni vine din rostirea numelui lui Iisus. Numele Lui e sfânt, preacurat, preadorit, căci este Dumnezeu”. El „poate face minuni cu puterea Sa”.

Părintele Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca spunea că „neîncetata chemare a numelui lui Dumnezeu îl vindecă pe om de patimi”. Când rostim numele lui Iisus, el este „ca un medicament care tămăduiește.”

El are mare putere asupra sufletului și a duhurilor rele care s-au înrădăcinat acolo. Întărește sufletul să lupte cu patimile, risipește înrâurirea vicleană și amăgitoare a diavolilor și luminează mintea.

Nu trebuie să ne rugăm doar la vreme de necaz sau strâmtoare, ci în toată vremea și în tot locul.

A ne ruga neîncetat este o poruncă. Mântuitorul a zis, spre binele nostru: „Privegheați și vă rugați, ca să nu cădeți în ispită” (Matei 26, 41).

Rugăciunea neîncetată ne apără de ispite, ne dă nădejde să înfruntăm toate necazurile, ne întărește credința în Dumnezeu, atrage asupra noastră harul și ajutorul lui Dumnezeu și ocrotirea Sfântului Înger Păzitor.

„Mântuitorul nu trebuie chemat numai când suntem bolnavi sau avem alte ispite. El nu se rostește numai cu buzele sau în gând, ci și cu inima”.

Trebuie să cugetăm tot timpul că Dumnezeu este viu, este cu noi în tot ceasul și are putere și bunăvoință să ne ajute, dacă Îl chemăm în rugăciune.

„Fiecare suflet să știe că Dumnezeu este cu el în tot locul. Ne vede durerea, ne aude rugăciunile, plânsul, ne cunoaște gândurile, ne ajută în purtarea crucii pe care o avem de dusNe îndeplinește rugăciunile când cerem ce e bun pentru mântuirea noastră”.

Este nevoie de tăcere și de multă atenție pentru a ne putea ține mintea necontenit în rugăciune. Părintele Arsenie Boca amintește de cuvintele Sfântului Ioan Scărarul care zice că „tăcerea este mama rugăciunii, succesul în faptele bune și o neîncetate urcare la cer. Mântuitorul Însuși se retrăgea în locuri pustii să se roage în singurătate.

Cei care viețuiesc în orașele aglomerate și au un serviciu solicitant și multe întâlniri, discuții cu oameni și probleme de rezolvat nu pot practica rugăciunea minții cu ușurință.

Însă unii ca aceștia Îl pot chema pe Dumnezeu prin rugăciuni scurte, primind astfel binecuvântarea și ajutorul Lui: „Doamne, ajută-mă să împlinesc aceasta! „Luminează-mă cum să procedez aici…”, „Apără-mă de ispite”, „Trimite-mi înger păzitor” și așa mai departe.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ieromonah Arsenie Boca, Vreau să schimb lacrimile voastre în bucurie, Editura Agaton, Făgăraș, 2014, p. 205

2. Ieromonah Arsenie Boca, Lupta duhovnicească cu lumea, trupul și diavolul, Editura Agaton, Făgăraș, 2009, p. 84

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *