Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor – Semnificaţii Creştine
Cu trupul adormind ca un muritor, a treia zi a înviat din mormânt, stricând peceţile morţii, sfărâmând porţile iadului, ridicând pe Adam şi tot neamul omenesc din stricăciune. Paştile nestricăciunii, aşa cum se mai numesc ele în cântările bisericeşti, persistă în inimile creştinilor ca o vreme de bucurie, de răscumpărare, până la Înălţarea Domnului.
După ce s-a arătat apostolilor în nenumărate rânduri, purtând trup, dar nu unul muritor, ci unul veşnic, Hristos a mai petrecut pe pământ încă 40 de zile, apoi s-a înălţat cu totul la cer. Erau cu toţii adunaţi pe Muntele Măslinilor, când sub privirile orbite de lumina slavei dumnezeieşti şi a îngerilor prezenţi, Iisus s-a ridicat de pe pământ cu braţele deschise, binecuvântându-i pe toţi. Un nor a venit şi L-a învăluit atunci, făcându-L nevăzut pentru ochii lor.
În fiecare an, în săptămâna a VI-a după Paşti, în Biserica Ortodoxă se prăznuieşte Sărbătoarea Înălţării Mântuitorului la cer, sărbătoare care în tradiţia populară se mai numeşte şi zi de Ispas. Înălţarea Domnului reprezintă victoria Mântuitorului asupra morţii şi a iadului. Pentru aceasta s-a coborât Dumnezeu din cer, pentru aceasta a luat trup omenesc şi s-a numit pe Sine Fiu al omului întâi zidit, pentru aceasta a pătimit şi a murit: pentru a transfigura firea omenească şi pentru a o ridica din moarte la viaţă, aducând-o din nou la starea iniţială de nemurire.
Prin Înăţarea de pe pământ nu înţelegem despărţirea lui Dumnezeu de om şi de creaţie. La Rusalii, Dumnezeu trimite oamenilor pe Duhul Sfânt, cel care lucrează în noi şi pentru noi, cel care plânge cu suspine negrăite pentru noi şi cel care ne ajută să ne mântuim.
Înălţarea Domnului arată faptul că omul a revenit – prin întruparea, moartea şi învierea lui Hristos – la starea lui iniţială de om nemuritor, şi că acolo se îndreaptă, spre veşnicie.
Sfinţii părinţi spun foarte frumos că prin ridicarea Mântuitorului la cer cu tot cu trup, El se face accesibil acum tuturor în chip simţit. Suindu-se la cer, Iisus devine, aşa cum a zis: Calea, Adevărul şi Viaţa, pentru cei care vor să ajungă în Împărăţia lui Dumnezeu şi să aibă viaţă veşnică. Şi deşi locuieşte în slava cerească, Iisus poate intra şi în inimile noastre dacă ne curăţim viaţa şi dacă-L invităm înăuntru, ca pe Mirele ceresc care ne dă viaţă, şi încă din belşug.
Iisus este noul Adam, fiul lui Dumnezeu care s-a coborât pe pământ să ne arate nouă cum trebuie să vieţuim ca să fim bineplăcuţi Tatălui din cer. Şi asumându-şi firea noastră până la moarte – şi încă moarte pe cruce, Iisus ni s-a făcut pildă de trăire morală, cuviincioasă şi mai ales jertfitoare. Iisus a venit să ne înveţe iubirea de aproapele şi iubirea de vrăşmaşi, ca singura calitate care ne îndumnezeieşte şi ne face veşnici.
Înălţarea Domnului este o sărbătoare naţională bisericească, zi în care se face şi comemorarea eroilor neamului, cei care au căzut pe câmpurile de luptă şi s-au jertfit pentru libertate, credinţă şi dragoste de ţară.
DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE .AMIN.