Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic EFREM cel NOU (5 mai)

Scumpă este înaintea Domnului moartea cuvioșilor Lui, spune în cartea Psalmilor (Ps. 115, 6). Cu adevărat mare răsplată au sfinții mucenici, martirii și toți drepții care au îndurat chinuri pentru Hristos și mărturisirea dreptei credințe.

Pătimirile Sfântului Mucenic Efrem cel Nou, pe care Biserica îl prăznuiește pe data de 5 mai, sunt mai presus de cuget, asemenea și darurile pe care acesta le-a dobândit pentru răbdarea sa cea mai presus de fire.

Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou (5 mai)

Sfântul Mucenic Efrem cel Nou este unul din cei mai populari sfinți. S-a arătat mare făcător de minuni în zilele noastre, izbăvind din boli, din necazuri, din primejdii, din deznădejde și felurite alte încercări pe femei, bărbați și copii, tinerii robiți de vicii cumplite.

Un om credincios din Atena a avut o vedenie prin care a i-a fost dat să vadă cumplitul martiriu al marelui Mucenic Efrem.

Acesta spune că dintre toți monahii care se aflau în Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților când au năvălit turcii, Sfântul Efrem s-a arătat cel mai pașnic.

Pe ceilalți călugări, barbarii i-au decapitat, iar pe Sfântul Efrem l-au pus în lanțuri și l-au chinuit vreme de 8 luni, silindu-l să se lepede de credința lui.

Mai întâi l-au închis într-o mică celulă și l-au lăsat fără apă și mâncare, bătându-l în fiecare zi și umilindu-l în felurite chipuri. Dar el rămânea statornic în credința sa față de Dumnezeul cel adevărat.

Văzând că este de neclintit în hotărârea sa, au hotărât să-l omoare. L-au dus la un dud, l-au spânzurat cu capul în jos și au început să-l bată cu sălbăticie, batjocorindu-l pe el și pe Dumnezeu.

El însă, se ruga să se facă voia Domnului. I-au smuls barba, l-au lovit în cap cu o bucată de fier, și apoi unul din ei i-a înfipt în pântece un rug aprins, provocându-i o durere de neînchipuit.

După aceasta, au început din nou să-l bată, încât sângele curgea șiroaie din trupul lui, adăpând pământul de sub el. După ce și-a pierdut conștiința, păgânii au tăiat frânghia care-l ținea agățat de copac, și căzând trupul lui jos, au început să-l lovească și să-l bată cu picioarele, crezându-l mort.

Dar după un timp, sfântul își revine, deschide ochii și rostește în inima sa aceste ultime cuvinte: „Doamne, în mâinile Tale încredințez duhul meu„.

Un înger al Domnului s-a pogorât atunci din cer și pe o pernă roșie de catifea așază trupul sfântului, suindu-l la cer. Mântuitorul Însuși iese în întâmpinarea lui, zicându-i: „Vrednic ești, Efrem, căci pe Hristos L-ai mărturisit”.

Restul întâmplării a fost descrisă de o călugăriță de la Mănăstirea Bunavestire din Nea Makri, Grecia, care a văzut la scurt timp de la săvârșirea martiriului, un câine care petrecea pe lângă copacul pe care a fost martirizat Sfântul Efrem, în jurul căruia s-a construit un paraclis.

Întâmplându-se să vină trei țărani la mănăstire, câinele a început să latre și să le arate acelora copacul. Unul din bărbați s-a apropiat și a găsit trupul ciopârțit al sfântului. Au săpat apoi o groapă acolo și au așezat trupul. Câinele însă a văzut că a mai rămas o bucată din trup căzută prin apropiere, și a luat-o cu grijă între dinți, așezându-o deasupra trupului din groapă.

Timp de 500 de ani, nimeni nu a știut despre acest mare mucenic. Abia în anul 1950, mucenicul i s-a arătat aievea monahiei Macaria, descoperindu-i locul unde se află moaștele sale, dezvăluindu-i totodată viața și chinurile sale.

– „Dacă ai ști cât am pătimit. Mi-au înfipt cuie mari și mi-au pironit capul de un copac. Cu multe, multe cuie”.

Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou este prăznuit pe data de 5 mai, ziua în care a murit, și pe data de 3 ianuarie, ziua aflării sfintelor sale moaște. Credincioșii îl cheamă în rugăciune în felurite situații, iar el se arată grabnic ajutător.

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou

Cantarea I

Apa trecandu-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand israeliteanul, striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

De nebiruit este milostivirea ta, Sfinte Mare Mucenice Efrem, caci ea isi are obarsia in dragostea cea dumnezeiasca lucratoare intru toate cele de trebuinta pentru mantuirea noastra. Pentru aceea cadem la tine cu umilinta si te rugam slobozeste-ne din temnita rautatilor noastre cele de toate zilele, ca sa-ti cantam cu recunostinta si bucurie: Bucura-te, Sfinte Efrem, poarta deschisa catre cereasca Imparatie!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Puterea minunilor si a dragostei tale aprinde si in inimile noastre flacara credintei, Sfinte Parinte Efrem, iar lucrarile tale minunate odraslesc in vietile noastre dintru taramul cel pururea inflorit al dumnezeiestilor daruri. Mangaie-ne cu mireasma iubirii de osteneala si insusi fa ca sa rodeasca in noi samanta credintei, ca intru umilinta sa-ti graim: Bucura-te, Mare Mucenice al lui Hristos, caci picaturile sangelui si ale ostenelilor tale s-au facut dumnezeiasca ploaie de daruri pentru noi, cei de la sfarsitul veacurilor!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Calda ocrotire afla intru tine cinul monahicesc, Preacuvioase Efrem, dobandind putere in a purta oste­nelile caii celei stramte si impovarate cu numeroase ispitiri. Ajuta-ne si noua, Sfinte Parinte, invatandu-ne sa biruim prin rabdare toate neajunsurile si neputintele care ne despart de plinirea cuvantului celui vesnic prin care si noi am dobandit fiinta.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Am umblat in caile acestei vieti, iar pasii mei n-au fost fara de greseala, Preabunule Parinte Efrem, de aceea si puterile sufletului si ale trupului mult mi s-au slabanogit. Milostiveste-te spre mine, Sfinte al lui Dumnezeu, ca prin darul tau sa-mi redobandesc sanatatea si sa pasesc pe calea cea stramta si dumnezeiasca a Evangheliei.

Slava…

Adancindu-te in suspinul rugaciunii, ai sfintit Colina Neprihanitilor prin ostenelile tale, Sfinte Parinte Efrem, iar prin savarsirea Sfintei Liturghii te-ai adus cu totul prinos Mantuitorului Hristos. Miluieste-ne si pe noi, Cuvioase Mucenice, ca sa ne invrednicim de lucrarea trezviei prin care inima pricepe ca Dumnezeu neincetat este tuturor de fata.

Si acum…, a Nascatoarei de Dumnezeu:

De involburarile durerilor, ale bolilor, ale mahnirilor si ale patimilor noastre suntem invaluiti, Preacurata Fecioara, si cu totul ne-am slabanogit cu sufletul si trupul. Tinde mana ta cea preaputernica si cu buna ta daruire ridica-ne din amarul bolilor si neputintelor, ca pururi sa te cinstim si tuturor sa marturisim minunile tale, dumnezeiasca Mireasa.

Cantarea a III-a

Doamne, Cela Ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, Iubitorule de oameni.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Imparatie a pacii si loc de alinare ne este Manastirea ta, Mare Mucenice Efrem, caci aici s-a plinit intru tine voia cea din veci a lui Dumnezeu, aratandu-te partas dumnezeiestii firi, iar noua daruindu-te grabnic folositor si ocrotitor. Scutura degrab si de pe noi lepra multimii pacatelor, ca pururea sa iti cantam: Bucura-te, Sfinte Efrem, barbat dumnezeiesc ce daruiesti seninul milostivirii de Sus!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Cercetarile milostivirilor tale se fac lucratoare si celor care nu te cunosc, Sfinte Parinte Efrem, si savarsind tamaduiri minunate ii umpli de bucurie pe cei ce ti se roaga si iti graiesc: Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, bunatate si sfintenie fara de hotar!

Preamilostive, dumnezeiescule si grahnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Prin credinta se primenesc sufletele noastre, Preacuvioase Efrem, iar prin ravna pentru rugaciune am gustat o picatura din puterea minunata a sfinteniei tale. Miluieste-ne, Sfinte Parinte, ca si piepturile noastre sa cuprinda pecetea iubirii lui Dumnezeu, si astfel cu recunostinta sa-ti cantam: Bucura-te, Mare Mucenice Efrem, cascada a milostivirilor dumnezeiesti!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Incinsu-te-ai cu putere de Sus si ai purtat toata oste­neala muceniceasca, Preacuvioase Efrem, biruind cu sangiurile tale toata legatura si legea cea trupeasca. Revarsa si asupra noastra binecuvantarea ta si slobozeste-ne din amarnica robie a pantecelui, caci pe aceasta dimpreuna cu satiul mancarii ni i-am facut asemenea unor dumnezei.

Slava…

Cu faradelegi, cu bube si cu lepra este acoperit sufletul nostru, Preacuvioase Parinte Efrem, dar tu cu mijlocirile tale fierbinti roaga-L pe Mantuitorul Hristos sa ne izbaveasca din obiceiurile cele rele si sa invieze sufletele noastre spre lucrarea pocaintei si a inceputului celui bun.

Si acum…, a Nascatoarei de Dumnezeu:

Izvor dulce al milelor dumnezeiesti ne esti, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, iar dragostea ta de Maica nu rabda sa fim batjocoriti de vrajmasii firii omenesti. Roaga pe Fiul tau si Dumnezeul nostru sa dea iertare greselilor noastre si sa ne daruiasca cuget intelept si dorinta statornica pentru izbavirea din aceasta vale a plangerii.

Stihiri:

Putred si gaunos s-a facut omul prin gustarea din pomul cunostintei binelui si raului, iar tu, Sfinte Parinte Efrem, intru sangiuirile muceniciei te-ai facut urmator al Stapanului Hristos, daruind tainica imbratisare firii omenesti. Prin dumnezeiasca iconomie trupul tau a fost ascuns in scorbura copacului ca noua, celor orbiti de moarte, sa ne fie samanta si seva a Pomului Vietii Vesnice cel pururea infloritor si roditor.

Biruind focul patimilor trupesti si izbandind intru parjolul muceniciei, daruiesti roua rugaciunilor tale, preacuvioase Parinte Efrem, si ne scoti din aprinderea poftelor si a multor primejdii.

Este cu neputinta sa moara cel care Ii urmeaza intru adevar Stapanului Hristos, si intru aceasta putere ve­nind tu in mijlocul nostru, Parinte Efrem, cu indrazneala marturisim tuturor, graind: Sfantul este intru totul viu!

Sedealna

Prin puterea dragostei lui Hristos, pacatele, bete­sugurile, neputintele si sfasierile noastre launtrice le iei asupra ta, preablandule Parinte Efrem, si intru acest chip stai inaintea Tronului Dumnezeirii, invesmantat cu preaslavita haina a smereniei. Pentru aceea te rugam sa ne tamaduiesti pe noi, indulcindu-ne cu o picatura din dumnezeiescul tau har, ca sa nu fim biruiti de mahnirea cea amara care ne intampina in multe feluri.

Cantarea a IV-a

Tu esti intarirea celor ce alearga la Tine, Doamne, Tu esti lumina celor intunecati si pe Tine Te lauda duhul meu.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Cu imbratisarea ta sfanta cuprinzi intreaga fire omeneasca, preablandule Parinte Efrem, iar suspinul tau se pogoara pana in intunericul cel mai dinafara, revarsand asupra noastra in chip nevazut slava cea netarmurita a Invierii Domnului Hristos. Picura si in inimile noastre un strop din aceasta lumina, ca sa ne invrednicim si noi a-ti zice intru cunostinta Adevarului: Bucura-te, Sfinte Efrem, chip straluminat al iubirii vesnice a Sfintei Treimi!

Preamilostive, durritezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Indurand cu dragostea lui Hristos toate patimirile mucenicesti, ai biruit puterea mortii, Sfinte Parinte Efrem, iar chinuitorii tai turbau de manie vazand sta­tornicia marturisirii tale. Pentru aceea si noi, minunandu-ne de puterea ce ti-a dat-o Mantuitorul, te laudam cu osardie si iti graim cu bucurie: Bucura-te, Sfinte Efrem, rana sfintita ce vindeca multimea durerilor noastre!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Cumplita este rana pricinuita de prea multa nadajduire in dragostea omeneasca, caci pline de patimi si nestatornicie sunt inimile noastre, Sfinte Parinte Efrem. Tamaduieste-ne si noua sufletul si ajuta-ne sa pricepem ca nimeni vreodata nu ne va putea iubi asa cum ne iubeste Milostivul Dumnezeu, ca din adancul inimii sa-ti cantam: Bucura-te Sfinte Efrem, slava prealina a dumnezeiestii imbratisari!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Intru Duhul Sfant savarsindu-ti lucrarea, nimic nu iti este strain din maruntele cunostinte omenesti, Sfinte Efrem, si revarsandu-ti dragostea asupra noastra ne imbogatesti cu cele pe care nu le stim, dar ne sunt trebuincioase in calatoria acestei vieti pamantesti. De aceea ne plecam genunchii inaintea ta, iti multumim pentru darurile ce ni le faci si te rugam fii noua mijlocitor inaintea Mantuitorului Hristos ca sa dobandim raspuns bun si la examenul cel nemitarnic al Judecatii de Apoi.

Slava…

Priveghere neincetata savarsesti pentru noi, Mare Mucenice si Tamaduitorule Efrem, vestindu-ne in chip tainic ori adeverit cum sa ne izbavim de primejdii. Binecuvanteaza-ne, Sfinte al lui Dumnezeu, ca implinind poruncile lui Dumnezeu sa se curete mainile noastre prin lucrarea milosteniei, iar picioarele sa fie ferite de mocirla pacatului prin inaintarea pe caile ce ni le deschide Pronia lui Dumnezeu.

Si acum…, a Nascatoarei de Dumnezeu:

Far straluminat te avem pe tine, Preacurata Fe­cioara, iar bezna cugetului trupesc se risipeste cu raza cea dumnezeiasca a frumusetii si bunatatii tale, vestindu-ne limanul cel lin al Imparatiei Fiului tau. Cuprinde-ne intru lumina ta, Maica lui Dumnezeu, ca sa putem pricepe cele ce ne sunt trebuincioase spre mantuire si sa dobandim rabdare intru cele pe care Dumnezeu le randuieste in viata noastra.

Cantarea a V-a

Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel preainalt; pacea Ta da-o noua, Iubitorule de oameni.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Cu stralucirea ta lumineaza sufletele noastre intunecate de pacat si necredinta, Sfinte Mare Muceni­ce Efrem, si incalzindu-ne inimile cu focul dragostei lui Dumnezeu, invata-ne sa ne incredintam Proniei dum­nezeiesti, ca astfel sporind in credinta sa iti cantam: Bucura-te, Sfinte Mare Mucenice Efrem, caci fara de incetare tu esti cu noi!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Mireasma sfinteniei tale ne invesmanteaza sufletele cu nadejde si curaj, Sfinte Parinte Efrem, iar grabnicele tale mijlociri ne limpezesc mintea si daruiesc pace inimilor noastre. Povatuieste-ne, Preacuvioase, in caile acestei vieti trecatoare, ca nu cumva sa ratacim pe calea cea lata a deznadejdii si tulburarii, ci savarsind alegerile noastre intru frica lui Dumnezeu, sa-ti graim cu recunostinta: Bucura-te, dumnezeiescule Efrem, felinar al bunei-miresme, care ne scoti din noaptea pacatului si a fricii!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Prapastia mortii si a gandurilor diavolesti nu te inspaimanteaza, Sfinte Efrem, caci prin dragostea lui Hristos-Dumnezeu ai biruit toata uraciunea pacatului si a minciunii, facandu-te lucrator si purtator al smereniei Domnului. Pogoara si asupra noastra stralucirea chipului tau, Mare Mucenice, ca sa nu ne impotmolim in noaptea acestei vieti trecatoare, ci cu recunostinta sa iti cantam: Bucura-te, Preacuvioase Efrem, sfanta calauza catre casa Parintelui Ceresc!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Am cunoscut dragostea lui Dumnezeu prin tine, Sfinte Mare Mucenice Efrem, caci focul rugaciunii tale a strabatut pana in miezul sufletelor noastre celor impietrite si reci. Arata-ne mila ta, Sfinte Efrem, venind si risipindu-ne invartosarea inimilor, ca sa ne invrednicim si noi a ne face partasi zambetului tau celui impodobit cu blandetea cea atotcuprinzatoare si fara de sfarsit a Dumnezeirii.

Slava…

Infranare de la indulcirile trupului ne inveti sa savarsim, Sfinte Mucenice Efrem, ca prin aceasta sa ni se subtieze cugetarea trupeasca si sa pricepem puterea poruncilor lui Dumnezeu. Pentru aceea te rugam pe tine, cel care ai biruit in focul incercarilor mucenicesti, miluieste-ne si pe noi ca sa infrangem puterea gandurilor pamantesti, spre a vedea cuvintele lui Dumnezeu tainuite in toata faptura.

Si acum…, a Nascatoarei de Dumnezeu:

De nestavilit este dragostea ta pentru fiii oamenilor, iar suspinul tau de Maica, Preacurata Fecioara, imbra­tiseaza in rugaciune intreaga fire omeneasca tamaduind prin puterea si lucrarea Preasfantului Duh sufletele cele potopite de lacrimi. Curata-ne si pe noi de toata intinaciunea pacatului, ca intru vrednicie sa-ti graim: Bucu­ra-te, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, milostivire ce cutremura iadul si face sa rasara asupra noastra soarele zambetului lui Dumnezeu.

Cantarea a VI-a

Doamne, Cela Ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, Iubitorule de oameni.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Ai deschis bratele tale patimirilor prin rugaciunea cea de taina pentru intreaga lume, iar mai apoi te-ai facut partas si patimirilor mucenicesti, dumnezeiescule Efrem, pentru aceasta esti mult-iubit de Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Miluieste-ne si pe noi ca sa aducem roada intru iubirea de vrajmasi, Preacuvioase Parinte Efrem, ca astfel sa ne invrednicim a vedea adancurile nevointei tale si a-ti canta: Bucura-te, Sfinte Efrem, rastignire ce cuprinde in bratele sale intreaga fire omeneasca!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Bratele tale deschise si inima daruitoare nu pot fi zavorate de nimic, Sfinte Parinte Efrem, caci dragostea ta cea de vapaie cuprinde in focul indumnezeirii toate patimirile, durerile si bolile noastre. Daruieste-ne, Parinte, chip de pocainta si de umilinta ca sa pricepem intelesul cel adanc al lucrarilor tale minunate si asa sa iti graim: Bucura-te, Sfinte Mare Mucenice si Tamaduitorule Efrem, caci intru tine vedem iertarea pacatelor noastre si surasul lui Dumnezeu!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Ai biruit toata puterea stihiilor si a involburarilor pamantesti prin multimea patimirilor tale, Preacuvi­oase Parinte Efrem, iar prin sfanta ta indrazneala ai biruit lumea, ravnind cuvantului Mantuitorului Hristos. Pentru aceea si pacea pe care o daruiesti este mai presus de aceasta lume, limpezind si tamaduind sufletele noastre, iar noi iti graim cu multumire: Bucura-te, Sfinte Efrem, chip al blandetii si al pacii care inseninezi inimile noastre!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Nu-ti trebuie aurul si argintul acestei lumi, Sfinte Cuvioase Efrem, caci inca din vremea vietii ai biruit impatimirea de toate cele ale trupului si ale acestei lumi trecatoare. Ridica-ne si pe noi din gandurile cele taratoare pe pamant, ca macar in parte lepadand indulcirea de cele trupesti, sa dobandim un strop al dragostei tale pentru Dumnezeu si sa cunoastem unde se cuvine sa ne stramutam inimile.

Slava…

Cu dumnezeiasca liniste ne intampini, Sfinte Parinte Efrem, biruind nestatornicia lumii si aratandu-ne calea cea tainica spre rugaciunea roditoare de blandete. Pentru aceea ne inchinam inaintea ta, Mare Mucenice si te rugam sa starpesti din inimile noastre neghina cea amara a relelor ingrijorari.

Si acum…, a Nascatoarei de Dumnezeu:

Blandetea cea lina a dragostei tale incalzeste si intremeaza sufletele noastre, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, de aceea cu bucurie si nadejde alergam cu grabire catre tine si te rugam sa ne izbavesti din relele asupriri ale celor care vor sa piarda sufletele si trupurile noastre.

Pilda de smerenie te-ai facut noua tuturor, Prea­cuvioase Efrem, caci pentru intarirea noastra in credinta ai iconomisit multe feluri de minuni si pana astazi nu te-ai scarbit de noi, cei ce suntem atat de zabavnici intru fapta cea buna.

Ajuta-ne, Sfinte Parinte Efrem, ca prin credinta si nadejde buna sa dobandim ajutorul cel de Sus si intru acest chip sa biruim multimea asupririlor si a cumpli­telor involburari ale acestei lumi.

Invatandu-ne sa fim cu luare-aminte si recunos­catori, ne izbavesti de nesimtirea sufleteasca si de impietrirea cea invartosata a mandriei, Preacuvioase Mucenice Efrem. Pentru aceasta, te rugam sa veghezi in toata vremea asupra noastra si luminandu-ne cugetele cu raza smereniei, ridica-ne intru lucrarea evanghelicestilor porunci.

Condac

Multimea nevointelor calugaresti si a patimirilor mucenicesti le-ai purtat pe umerii tai, precum o cruce, Sfinte Parinte Efrem, si ai urmat Stapanului Hristos, Cel Care a luat asupra Sa toata neputinta, patimirea si toata osanda pacatelor noastre.

Cantarea a VII-a

Tinerii cei ce au mers din Iudeea in Babilon oarecand cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Dumnezeul Parintilor nostri, bine esti cuvantat.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Bratele tale pururea sunt deschise pentru cei aflati in nevoi si nu stim unde vom mai putea gasi o bunavoire atat de mare ca si a ta, Sfinte Parinte Efrem. De aceea, umplandu-se inimile noastre de recunostinta, savarsim cu bucurie pomenirea minunilor tale si iti graim: Bucura-te, Mare Mucenice Efrem, caci bolile si patimirile noastre le iei asupra ta si, mistuindu-le prin dumnezeiasca putere a Invierii, adeveresti tuturor ca esti invesmantat cu focul Duhului Sfant.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Nestatornica este mintea omeneasca si numai cu neincetata stradanie se va adanci in cuvintele rugaciunii, Sfinte Parinte Efrem, insa avandu-te pe tine mijlocitor ne umplem de nadejdea cea buna a rugaciunii nefatarnice. Izbaveste-ne din ameteala si involburarea patimilor, ca sa vestim tuturor minunile tale si sa-ti graim cu recunostinta: Bucura-te, Mare Mucenice Efrem, stalp de neclintit al Bisericii lui Hristos-Dumnezeu!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Milostivirea ta nu are margini, Preacuvioase Parinte Efrem, iar prin purtarea de grija neincetata ce o ai fata de noi esti pururea la usa inimii noastre, asteptand sa iti deschidem chemandu-te in rugaciune. Fa-te si noua povatuitor si tamaduitor sufletului, Sfinte Parinte, ca izbavindu-ne din jugul cel greu al pacatului sa iti cantam: Bucura-te, Mare Mucenice Efrem, usa prin care ne straluceste si noua Imparatia Cerurilor!

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Ocrotitor preaputernic al cinului monahicesc te cunoastem pe tine, dumnezeiescule Efrem, iar sfintenia vietuirii tale este asemenea unui far ce ne privegheaza cu raze de lumina, izbavindu-ne din bezna involbura­rilor acestei lumi. Picura si in inimile noastre dulceata Adevarului si a dragostei nemincinoase, ca biruind amarul bolilor si mahnirea necazurilor, sa-ti graim: Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, straluminare blanda a Dreptei Credinte!

Slava…

Nimic nu treci cu vederea dintru nevoile, patimirile si durerile noastre, Sfinte Parinte Efrem, pentru aceea vestim binefacerile si tamaduirile tale minunate, ca toti credinciosii sa te cunoasca si sa te slaveasca, caci minunile ce le savarsesti, sunt precum niste icoane ale bunatatii dumnezeiesti.

Si acum…, a Nascatoarei de Dumnezeu:

Podoaba a Cerurilor si nestemata a Imparatiei celei de Sus te cunoastem pe tine, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, iar numele tau indulceste inimile noastre cu bucurie ce nu este din lumea aceasta. Vindeca, Preasfanta Maica, durerile si mahnirile noastre cele amare, ca dintru acestea sa ne rasara cunostinta suspinului din Ghetsimani a Fiului tau si Dumnezeului nostru.

Cantarea a VIII-a

Pe imparatul Ceresc, pe Care Il lauda ostile inge­resti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Limpezindu-ne simtirea cu stralucirea de taina a sfintelor tale moaste, inima ni se face marturisitoare a sfintelor tale daruri, Preacuvioase Parinte Efrem. De aceea, venind cu grabire spre chipul tau sfintit intru focul Duhului Sfant, te rugam sa ne miluiesti si sa intaresti voia noastra cea slaba spre urmarea pildei tale intru implinirea dumnezeiestilor porunci.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Uraciunea necredintei ni s-a facut vesmant amarnic, dar tu, Parinte Efrem, vino si curateste toata intinaciunea sufletelor noastre si ne tamaduieste ridicandu-ne cugetele catre Lumina cea cereasca, iar inimile umplandu-le de blandetea cea mangaietoare a ocrotirilor tale.

Preamilostive, dumnezeiesculesi grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

De fata pururea ne stai, Sfinte Parinte Efrem, insa te arati numai celor pe care Dumnezeu ti-i incredinteaza spre plinirea minunilor tale. Invredniceste-ne si pe noi a cunoaste adancul cel de taina al ostenelilor tale, ca prin aceasta sa dobandim auzirea cea buna a cuvantului Evangheliei.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Grabnica intampinare si izbavire intru toate nevoile ne esti, Sfinte Parinte Efrem, de aeeea cu umilinta si cu dragoste iti facem pomenirea si vestim minunile tale. Miluieste-ne, Cuvioase Parinte, ca si noi sa dobandim pricepere in stradania rugaciunii si trezviei celei de toata vremea.

Slava…

Unde ne vom ascunde ori furisa de dumnezeiasca ta privire, Sfinte Parinte Efrem, caci toate ale noastre iti sunt cunoscute prin puterea Duhului Sfant. De aceea te rugam ca pe un bun si milostiv povatuitor, vadeste intu­ericul nostru si pune in noi putere sa ne preschimbam in fii ai luminii.

Si acum…, a Nascatoarei de Dumnezeu:

Impietrite sunt inimile noastre si doar cand suntem in boli, necazuri si suferinte Il lasam pe Dumnezeu sa razbata si in sufletele noastre, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Inmoaie invartosarea noastra cea aspra si ne invredniceste ca sa vedem dincolo de bezna cugetului trupesc si asa prinzand putere, sa biruim slabanogirea sufleteasca si tuturor sa marturisim milele tale, Preacurata.

Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-I si preaslavindu-L pe Dansul intru toti vecii.

Pe imparatul Ceresc, pe Care Il lauda ostile ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.

Cantarea a IX-a

Spaimantatu-s-au cerurile si marginile pamantului s-au cutremurat, ca Dumnezeu S-a aratat oamenilor in trup.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Acolo unde este lucratoare credinta, grabnic se arata si lucrarile tale, Mare Mucenice Efrem, de aceea te rugam sa luminezi sufletele noastre cu raza bunei nadejdi, ca pururea sa te avem mijlocitor catre Dumnezeu si ocrotitor al vietuirii noastre pamantesti.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Nici o durere a noastra nu-ti este straina, Sfinte Parinte Efrem, si degrab iti pleci urechea spre suspinurile si patimile noastre cele de multe feluri. De aceea te rugam, curata sufletele noastre de intinaciunea pacatului, pentru ca si trupurile noastre sa-si redobandeasca starea cea binecuvantata, roditoare de sanatate.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Purtator de grija al pruncilor si al maicilor te cunoastem pe tine, Mare Mucenice Efrem, caci limpezimea milostivirii tale tese acoperamant asupra celor care-ti cer ajutorul. Pentru aceea, vazand minunile tale, iti cadem la picioare si te rugam: innoieste simtirile noastre si daruieste-ne curatia inimii pruncilor, ca limpede sa vedem puterea lucrarilor tale.

Preamilostive, dumnezeiescule si grabnic-ajutatorule Efrem, miluieste-ne pe noi sarmanii si ne ridica dintru suspinul durerii.

Nu este cu putinta a-ti multumi cat se cuvine, Sfinte Parinte Efrem, caci cuvintele noastre sunt marginite si nu pot cuprinde deplin intreaga revarsare de har a milostivirilor tale. Pentru aceea cu umilinta venim catre tine, Cuvioase Mucenice, si cunoscandu-ne neputinta, te rugam sa ne mijlocesti si noua mantuire de la Dumnezeu, spre a ajunge la limanul vietii vesnice, acolo unde moartea este cu totul fara de putere.

Slava…

Iute alergi catre cei care-ti cer ajutorul, Preacuvioase Parinte Efrem, facandu-te noua folositor atat in lucrurile mari, cat si intru cele mici. Lumineaza cugetele noastre cu stralucirea biruintei tale, ca neincetat sa-L vedem pe Hristos stealucind intru noianul nevointelor tale calugaresti si mucenicesti.

Si acum…a Nascatoarei de Dumnezeu:

Ca o mahrama neprihanita se asterne asupra mahnirilor noastre milostivirea ta, Preasfanta Fecioara, tamaduindu-ne stalcirea si uratenia chipurilor slutite prin pacat. Înnoieste, Maica Fecioara, inimile noastre facand sa izvorata dintru ele susurul veseliei si al nadejdii nemincinoase dintru care rodeste dragostea cea adevarata.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.