Rugăciunea de dimineață a Sfântului Macarie cel Mare

Autorul acestor rugăciuni de dimineață – care se găsesc în pravila oricărui creștin – este unul din cei mai mari pustnici ai Egiptului: Sfântul Macarie cel Mare.

Acesta a trăit în secolul al 4-lea, arătându-se încă din copilărie vas ales al Duhului Sfânt. Se spune despre dânsul că a fost născut pentru viața pustnicească.

Pentru viețuirea lui cea mai presus de fire, pentru smerenia, răbdarea și ostenelile sale, Dumnezeu l-a împodobit cu daruri de mari cinste. I-a dat darul înțelepciunii, puterea de a izgoni duhurile necurate, darul înainte-vederii și harul facerii de minuni.

Odată, pentru a înfrunta un eretic care spunea că nu există învierea morților, Sfântul Macarie a înviat un om mort. Ba încă o faptă ca aceasta a săvârșit sfântul, sculând din morți pentru puțină vreme pe un om, ca să spună unde a ascuns averea unor oameni. La porunca Sfântului, mortul a adormit la loc.

Aceste patru rugăciuni ale Sfântului Macarie cel Mare sunt incluse în rânduiala rugăciunilor care se citesc dimineața. Prin ele cerem curățire, iertarea păcatelor, ajutor de la Dumnezeu și totodată aducem mulțumire pentru trecerea nopții în pace și darul unei noi zile ca prilej de mântuire.

Rugăciunea întâia

Doamne, curățește-mă pe mine păcătosul, că niciodată n-am făcut bine înaintea Ta.

Izbăvește-mă deci de cel viclean, și să fie întru mine voia Ta, ca fără de osândă să deschid gura mea cea nevrednică, și să laud preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Rugăciunea a doua

Din somn sculându-mă, cântare de miez de noapte aduc Ție, Mântuitorule, și înaintea Ta căzând, strig: Nu mă lăsa să adorm în moartea păcatelor, ci mă mântuiește, Cel ce Te-ai răstignit de bună-voie.

Și pe mine, cel ce zac în lene, grăbind mă scoală și mă mântuiește, ca să stau înaintea Ta întru rugăciuni, iar după somnul nopții să-mi luminezi ziua fără de păcat, Hristoase Doamne, și mă mântuiește.”

Rugăciune a treia

Sculându-mă din somn, către Tine, Stăpâne, Iubitorule de oameni, scap, și spre lucrurile Tale mă nevoiesc. Mă rog Ție, ajută-mi cu milostivirea Ta în toată vremea și în tot lucrul.

Izbăvește-mă de toate lucrurile lumești cele rele, și de sporirea diavolească izbăvește-mă, și mă du întru împărăția Ta cea veșnică. Că Tu ești Făcătorul meu și Purtătorul meu de grijă, și Dătătorul a tot binele, și întru Tine este toată nădejdea mea, și Ție slavă înalț, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Rugăciunea a patra

Doamne, Cel ce cu multa Ta bunătate și cu îndurările Tale cele mari mi-ai dat mie, robului Tău, de am trecut timpul nopții acesteia fără ispită de toată răutatea pizmașului, Tu Însuți Stăpâne, Făcătorule a toate câte sunt, învrednicește-mă cu adevărata lumina Ta, să fac voia Ta cu inima luminată, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.