AGHIASMA mică, izvor de sănătate pentru trup și suflet – cum și la ce se folosește

Biserica oferă credincioșilor foarte multe daruri sfințitoare și binefăcătoare sufletului și trupului: aghiasma, anafora, Sfânta Spovedanie, Sfânta Împărtășanie, untdelemn sfințit.

Aghiasma și anafora sunt hrană pentru trup și suflet, pe care este bine să le consumăm zilnic.

Duminica, când mergem la Biserică, și în alte sărbători, putem lua mai multă anaforă și aghiasmă mică pentru a avea în cursul săptămânii. Prin împărtășirea cu aceste daruri, omul primește binecuvântarea lui Dumnezeu și harul Lui cel sfințitor.

Cuvântul „aghiasmă” provine din grecescul „aghios”, care înseamnă „sfințire”. Prin invocarea și pogorârea Duhului Sfânt în urma rugăciunilor preotului, apa curată pusă înainte se sfințește și se face nestricăcioasă.

Cei care o iau cu credință se umplu de harul Preasfântului Duh și unii chiar se tămăduiesc de bolile lor. Există și o rugăciune specială, scurtă, care se poate rosti înainte de a consuma aghiasma. Orice lucru săvârșit cu rugăciune se sfințește și atrage asupra noastră ajutorul și puterea lui Dumnezeu.

„Doamne, Dumnezeul meu, să-mi fie mie Darurile Tale și aghiasma aceasta spre lăsarea păcatelor, spre luminarea cugetului, întărirea și tămăduirea sufletului și trupului meu; întru biruința patimilor și neputințelor mele, după mare mila Ta, a Preacuratei Tale Maici și a tuturor sfinților”.

Aghiasma se face celor care o beau cu credință și cu rugăciune izvor de întărire și de curățire trupească și sufletească, de vindecare a bolilor și a patimilor, izbăvire de ispite și de duhurile necurate, de frică de moarte, vise urâte și primejdii.

Apa sfințită prin Duhul Sfânt ne aduce numeroase foloase: izgonește duhurile cele viclene, aduce luminare minții, alungă gândurile rele, ne păzește de primejdii, dăruiește sănătate trupului și sufletului.

Aghiasma mică nu se înmulțește.

Cum se consumă aghiasma mică

Unii Părinți spun că mai întâi se ia aghiasma, deoarece aceasta este sfințită, și după aceea anafora, care este (doar) binecuvântată. Cel mai bine este ca fiecare să își întrebe părintele duhovnic și să procedeze după sfatul acestuia.

Aghiasma se bea „pe stomacul gol”. Cel care dorește să ia aghiasmă, trebuie să nu mănânce și să nu bea nimic timp de 24 de ore, de regulă de seara până dimineața. Femeile pot bea aghiasmă și consuma anaforă doar în perioada lor de curăție trupească.

Aghiasma se poate folosi și pentru stropirea caselor, obiectelor, a grădinilor și a ogoarelor. Creștinii pot solicita preotului săvârșirea aghiasmei în casă, la râuri și izvoare, la anumite evenimente importante din viața lor, precum la mutarea într-o casă nouă (sfințirea casei), la 9 zile de la moartea unei persoane (în locuința respectivă), la nașterea unui prunc, la necazuri, farmece, boli.

Slujba aghiasmei mici se săvârșește în biserici în fiecare zi a lunii, dar mai cu seamă la 1 februarie, de Sfântul Trifon, la 1 august, când începe postul Adormirii Maicii Domnului, la 1 septembrie, când începe anul bisericesc și de Izvorul Tămăduirii, în vinerea din Săptămâna Luminată.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.