Clicky

Mâncarea trebuie pregătită cu rugăciune, pentru ca bucatele să fie benefice celor care le vor servi

Tot lucrul pe care-l săvârșim trebuie să-l facem ca pentru Dumnezeu, iar umbletul nostru să fie pururea înaintea Lui.

Chiar și în cele mai mici lucruri trebuie să punem dragoste, pentru ca ele să se sfințească și să se înveșnicească.

Probabil că v-ați întrebat măcar o dată de ce mâncarea de la mănăstire este atât de gustoasă.

Cele mai multe obști monahale urmează un stil de viață rigid, cu mult post și înfrânare. Meniul lor este unul cât se poate de minimalist, de regulă bazat pe alimente vegetale: cereale integrale, leguminoase, fructe, legume, nuci și semințe, pește, fructe de mare și puțin vin.

Ei pot alcătui o mâncare din orice au și să fie gustoasă, pentru că ingredientul secret pe care-l folosesc este dragostea pe care o pun efectiv în bucate.

Călugării și maicile se roagă în permanență, chiar și atunci când se află la ascultările lor zilnice. Roadele muncii lor sunt binecuvântate și pline de har. Același lucru poate fi spus și despre mâncărurile preparate la mănăstire.

Un preparat culinar, fie el de post sau de dulce, va fi bun în măsura în care cel care îl pregătește are o stare sufletească bună.

Înainte, chiar și femeile din lume, gospodinele, obișnuiau să se roage atunci când preparau mâncarea, mai ales pentru marile sărbători cum sunt Sfintele Paști.

Lucrul mâinilor noastre se sfințește atunci când avem mintea la Dumnezeu, inima curată, plină de dragoste jertfelnică și rugăciunea pe buze.

Reușita tuturor lucrărilor noastre zilnice stă în păstrarea comuniunii cu Dumnezeu prin rugăciune, Care dă viață tuturor lucrurilor și pe toate le împlinește și le desăvârșește.

A găti cu dragoste pentru semeni este o experiență spirituală. Cel care pregătește o masă trebuie să se roage pentru mâncarea pe care o prepară, pentru ca aceasta să fie benefică celor care o vor servi.

Acest gest arată multă dragoste și grijă față de cei din jur. Iar când invitații vor gusta din cele puse înainte, vor simți ceva special. Vor simți bucurie, vor simți dragostea și jertfa celui care a pregătit-o.

Prin rugăciunile de dinaintea mesei se binecuvintează bucatele, iar cei care le-au pregătit primesc și ei binecuvântarea lui Dumnezeu. Să nu uităm niciodată să mulțumim pentru cele pe care le punem pe masă, căci toate sunt daruri ale Părintelui ceresc.

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *