Rugăciune pentru cei ADORMIȚI pe care e bine să o rostim zilnic

Cei care au plecat dintre noi nu sunt cu desăvârșire morți, ci numai trupurile lor s-au întors în pământul din care au fost zidite, iar sufletul viază în continuare, aflându-se la bine sau la rău până la judecata cea de obște.

Sfântul Apostol Pavel îi numește „adormiți”, încredințându-ne că ei sunt vii și după moarte, dându-ne nădejde de mântuirea lor.

Rugăciune pentru cei adormiți

„Fraților, despre cei ce au adormit, nu voim să fiți în neștiință, ca să nu vă întristați ca ceilalți, care nu au nădejde. Pentru că de credem că Iisus a murit și a înviat, tot așa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiți întru Iisus, îi va aduce împreună cu El” (I Tesaloniceni 13, 14).

În ziua a 40-a, sufletul trece printr-o judecată particulară, când i se hotărăște locul de petrecere până la Judecata de la sfârșitul lumii. Până atunci, noi cei vii, îi putem ajuta prin rugăciunile și milosteniile pe care le facem în numele lor să se mute într-un loc mai bun, dacă sunt în întuneric.

Sfântul Paisie Aghioritul spunea să ne aducem aminte tot timpul de cei adormiți. Când facem o mică rugăciune pentru noi, sau pentru cei vii, să ne aducem aminte și de cei adormiți și să-i pomenim cu smerenie, rugând pe Dumnezeu să îi ierte și să le odihnească sufletele.

Cei adormiți nu mai pot face nimic pentru mântuirea lor, căci vremea lor de lucrare a trecut și de aceea au nevoie de ajutorul nostru. Cât trăim, să-i pomenim la Sfântul Altar și la Liturghie, să ducem ofrande la Biserică pentru ei și să ne rugăm în fiecare zi pentru odihna sufletelor lor.

Toate faptele bune pe care le facem spre pomenirea lor se adaugă la faptele lor bune. Dumnezeu primește cu bucurie această mică jertfă pe care o facem pentru ei și le dăruiește ușurare.

„Nu putem face nimic mai bun și mai de seamă pentru morți decât să ne rugăm pentru ei, făcându-le pomenirea la Liturghie. Sufletul simte rugăciune făcute pentru el și este recunoscător celor care le fac și este duhovnicește alături de aceia, spunea Părintele Srafim Rose.

Mare este puterea Sfintei Liturghii pentru cei adormiți! Sfântul Ioan Maximovici spunea că „mulți care au murit în pocăință, dar cărora nu le-a stat în putință să-și dovedească pocăința în timpul vieții, au fost sloboziți de chinuri și au dobândit odihna.”

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei veșnice au adormit, părinți și frați ai noștri, și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit. Și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.