Cum să reacționăm la AMĂRĂCIUNILE vieții și să ne păstrăm echilibrul SUFLETESC – psihologul creștin Konstantin Zorin

Noi cei care ne plângem că viața este grea și necazurile greu de îndurat, trebuie să privim la viețile sfinților, pentru a vedea cum le-au îndurat ei pe toate și cum au biruit toate întristările și ispitele.

Cea mai puternică armă a lor împotriva deznădejdii era rugăciunea. Gândul lor era permanent înălțat la Dumnezeu, și de aceea lipsurile și durerile nu le puteau tulbura sufletul.

Psihologul creștin Konstantin Zorin ni-l dă exemplu pe Sfântul Apostol Pavel, care a îndurat multe cazne și ispite de la oameni, de la trup și de la diavoli, pentru Domnul.

În fiecare zi mor, spunea despre sine (I Corinteni 15, 31). Bătăi, naufragii, atacuri ale tâlharilor, clevetiri, invidie, frig, foame, sete – iată o listă departe de a fi completă a necazurilor Apostolului” (II Corinteni 11, 23-32).

Însă pe măsură ce suferințele lui creșteau, se înmulțea și darul lui Dumnezeu asupra lui, căci pe toate le răbda cu nădejde și credință. „După mulțimea durerilor mele în inima mea, mângâierile Tale au veselit sufletul meu”. (Psalmul 93, 19).

Ca unul încercat în toate greutățile vieții, și ca un ucenic plin de Duh Sfânt al Mântuitorului, Sfântul Apostol Pavel ne oferă câteva sfaturi care ne pot ajuta pe noi, cei de azi, să biruim ispita stresului și a grijilor excesive care ne macină psihic și spiritual. 

Pace să aveți între voi… fiți îndelung răbdători către toțisă nu răsplătească cineva rău pentru rău, ci pururea cele bune să urmați unul față de altul, și față de toți.”

Cele mai bune medicamente pentru liniștirea sufletului tulburat sunt pacea, dragostea, răbdarea, bunătatea, îngăduința, toleranța. Pe acestea dacă le vom cultiva, vom simți multă bucurie și împlinire sufletească. Pe acestea trebuie să le cerem în fiecare clipă lui Dumnezeu, căci nimeni nu le poate dobândi fără rugăciune, fără priveghere asupra lui însuși și fără osteneala de toată vremea.

Sfântul Apostol Pavel ne oferă încă și alte medicamente binefăcătoare sufletelor noastre și celor din jurul nostru:

„Pururea bucurați-vă. Neîncetat rugați-vă. Pentru toate mulțumițide tot felul de lucru rău să vă feriți”. (I Tesaloniceni 5, 13, 22).

Bucuria și nădejdea în Dumnezeu sunt cele mai „eficiente” leacuri împotriva întristării. Necazurile se depășesc prin predarea noastră în mâinile lui Dumnezeu, prin smerenie și supunere față de voia lui Dumnezeu.

„Iar dacă vom reacționa la amărăciunile vieții pe dos de cum povățuiește Apostolul, fără smerenie și rugăciune, singuri vom crea terenul propice pentru stres.

Cârtirea și răzvrătirea, nemulțumirea și mâhnirea pentru cele rele nu fac decât să amplifice durerea sufletului.

Smerenia nu înseamnă o delăsare sau o stare pasivă, spune dr. Zorin, ci înseamnă „înțelegerea situației, pocăință și întoarcere către Dumnezeu, cerând ajutor. Fără aceasta, va fi mult mai greu să rezistăm stresului și mult mai ușor să ne pierdem echilibrul sufletesc.”

Bibliografie:

Konstantin V. Zorin, Păcatele părinților și bolile copiilor, traducere din rusă de Adrian și Xenia Tănăsescu-Vlas, Ed. Sophia, București, 2007, p. 98)

1 comentariu

  1. Ciurciun lucica

    Doamne ajuta sa facem voi a ta si sa ne daruiesti credinta sa putem face bine pe pamint

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play