Sfântul Ioan Gură de Aur: „Pe nimeni să nu vorbiți de rău, nici un vrăjmaș să nu aveți și să izgoniți cu totul din gura voastră obiceiul cel rău al jurământului”

„Acum trei porunci voiesc să vă rânduiesc, ca prin ele, în postul acesta, să vă îndreptați”, spunea Sfântul Ioan Gură de Aur: oprirea de la vorbirea de rău, viețuirea în pace și dragoste cu toată lumea și lepădarea obiceiului de a jura.

Păzirea cu dinadinsul a acestor trei porunci ne va ajuta să ajungem la obiceiul cel bun. Ele par ușoare la prima vedere, însă în practică se dovedesc a fi anevoioase

Sfântul Ioan Gură de Aur Despre Post

Poate unii dintre noi le înțelegem cu mintea, și știm că nu este bine să grăim de rău pe nimeni, să nu dușmănim și să nu urâm pe nimeni, însă atunci când trebuie să ne comportăm ca atare, ne izbim de o mare neputință.

Aceasta se întâmplă deoarece am adunat mult egoism și iubire de sine înlăuntrul nostru. Din acest motiv nu putem să ne înfrânăm de la cele rele.

Judecarea aproapelui a devenit astăzi o modă, o patimă greu de înlăturat. Ne lipsește smerenia, cumințenia, curăția sufletului, toleranța față de ceilalți, iubirea nefățarnică, dorința de bine.

Din comportamentul nostru lipsește respectul, eleganța, naturalețea, iar din gândirea noastră lipsesc gândurile frumoase, bune și curate față de toți.

Trebuie să luăm pildă atitudinea blândă și smerită a Mântuitorului, Care niciodată n-a osândit pe nimeni, ci a îndreptat cu duhul blândeții. Mântuitorul, Dumnezeu fiind, s-a purtat cu bunătate, cu iertare și cu dragoste față de cei păcătoși, iar noi îi judecăm, fără să vedem bârna din ochiul nostru. 

„Ne purtăm cu ei cu asprime, cu judecată, le spunem în față, îi luăm în râs, în batjocură, îi vorbim pe la spate, ne gândim și stăm în mintea noastră cu gândul că noi n-am face niciodată așa ceva, ca și cum am spune că noi facem parte dintr-o rasă superioară de oameni, iar aceștia sunt niște decăzuți ai sorții, eu nu sunt așa…” (Părintele Ciprian Negreanu, din Cluj)

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că trebuie să ne sârguim să ne îndreptăm aici, ajutându-ne unii pe alții, pentru a nu merge acolo datori, dându-ne pildă pe acele fecioare nebune care au pierdut mântuirea.

„Dacă vom pune în rânduială viață noastră, mă pun chezaș și vă făgăduiesc că vom avea o oarecare ușurare a necazului de față, și ceea ce este mult mai mare decât toate, că vom dobândi bunătățile cele viitoare.”

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play