Paraclisul Sfântului PATAPIE, vindecătorul de boli
Sfântul Patapie, un mare nevoitor al secolului al IV-lea, pe care Biserica îl prăznuiește la data de 8 decembrie și în a treia zi după Sfintele Paști (la aflarea sfintelor sale moaște), s-a arătat mare vindecător al celor care pătimesc de felurite boli trupești și sufletești, încă și diavolilor înfricoșător.
Cuviosul acesta tămăduia pe cei care veneau la dânsul numai prin cuvânt, prin rugăciune și însemnarea lor cu semnul Sfintei Cruci.
Sfântul Patapie s-a născut în cetatea Tebaidei din Egipt, din părinți creștini, care l-au crescut în credința ortodoxă. Ajungând la vârsta bărbatului desăvârșit, a lăsat toate desfătările deșarte ale lumii și s-a dus în pustia Egiptului, făcându-se monah.
Nevoindu-se cu multe rugăciuni, postiri și osteneli trupești și duhovnicești, a devenit foarte vestit în părțile acelea. Dar fiindcă îl cercetau mulți și îl lăudau, a plecat de acolo și s-a dus la Constantinopol.
Aici și-a zidit o colibă lângă cetatea Vlaherna și petrecea acolo fără să știe nimeni. Însă știindu-l pe el Dumnezeu, a vrut să-l descopere lumii, ca să se facă pricină de mântuire și altora prin darurile lui.
Un tânăr creștin care era orb din naștere, a venit o dată la coliba Cuviosului și l-a rugat să mijlocească pentru tămăduirea ochilor.
Măcar că se socotea nevrednic de o asemenea lucrare, Sfântul văzând credința tânărului, l-a vindecat numai prin cuvânt zicându-i: „În numele lui Iisus Hristos, Care dă orbilor vedere și morților viață, vezi!”
Aflând multă lume despre vindecarea minunată a orbului ce s-a făcut prin Sfântul Patapie, au început să vină la dânsul mulțime de bolnavi și neputincioși, primind izbăvire prin rugăciunile lui.
Un bărbat cunoscut din cetate care era bolnav de idropică și avea trupul umflat, a auzit de vindecările Sfântului Patapie și a cerut să fie dus la el. Iar Cuviosul, după ce s-a rugat, a făcut semnul Crucii peste el, ungându-l cu ulei sfințit, făcând să iasă toată răutatea din trupul lui, făcându-l pe deplin curat și sănătos.
Un alt tânăr pătimea mult din pricina unui diavol care îl arunca în apă și în foc. O dată, pe când acel duh rău care-l stăpânea voia să-l arunce în mare ca să-l înece, a întâlnit pe Sfântul Patapie care primise poruncă de la Dumnezeu să-l slobozească pe omul acela de cumplita robie a vrăjmașului.
Și când a văzut diavolul pe Cuvios, a început a se mânia și tângui de puterea Sfântului: „O, nevoie! O, primejdie, ce este aceasta? Și aici iarăși este omul acesta? Ce voi face, unde mă voi duce, unde voi mai viețui de acum, mult ostenindu-mă și abia aflând-mi locașul acesta?
Iată acum cu nevoie mă izgonește dintr-însul; cu adevărat înfricoșat ești Nazarineanule, cu adevărat înfricoșat și pretutindeni peste toți este stăpânirea Ta”.
Trupul nestricat al Sfântului Patapie, răspânditor de bună mireasmă, a fost descoperit în anul 1904 în peștera sfântului. Pelerinii care au luat părticele din trupul lui pentru a le păstra pentru ei au primit poruncă în vis de la Cuvios să le aducă înapoi.
În anul 1952 a fost ridicată o mănăstire pe locul peșterii. Astăzi, sfântul trup făcător de minuni se află în Mănăstirea care îi poartă numele „Patapie-Loutraki” din Grecia (la 1 oră de Atena).
Paraclisul Sfântului Patapie, vindecătorul de boli
După obișnuitele rugăciuni începătoare se zice acest tropar al Sfântului Patapie, de 2 ori:
Pe cei ce vin la cinstitele tale moaște și caută solirea cea fierbinte, făcătorule de minuni Patapie, Părintele nostru, izbăvește-i de toată vătămarea și paguba și de toate necazurile și de bolile cele cumplite, și ne păzește pe noi în pace ca un ocrotitor al nostru și împreună pătimitor.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale noi, nevrednicii, că de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbăvit pe noi din atâtea nevoi, sau cine ne-ar fi păzit pe noi până acum slobozi? Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăvești pe robii tăi, pururea, din toate nevoile.
Apoi se zice Psalmul 50 și îndată Canonul Sfântului Cuvios Patapie
Cântarea 1
Apa trecând-o ca pe uscat și din răutatea egiptenilor scăpând israeliteanul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Ocrotitor şi solitor al nostru fiind către Ziditorul, Patapie, roagă-te cu osârdie să ne izbăvim din primejdii şi din necazurile cele de multe feluri.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Ca unul ce în sfințenie ai săvârşit viaţa ta şi pe noi ne sfinţeşti şi ne izbăveşti de toată mânia, Părinte, cu harul cel purcezător din sfintele tale moaşte.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Ca un adevărat slujitor al Domnului, tămăduieşte, Părinte, durerile inimilor şi suferinţele trupurilor celor care cer fierbinte solirea ta.
Ceea ce eşti Maica Făcătorului tuturor şi vistieria milostivirii necheltuită, milostiveşte-te fecioară spre robii tăi şi mijloceşte-ne sănătate sufletelor şi trupurilor.
Cântarea a 3-a
În chip înţelegător privind ca un împreună-pătimitor, Cuvioase, spre binecredincioşii creştini ce caută pururea scăpare la tine, nu înceta, de Dumnezeu cugetătorule, a depărta toată sminteala de la dânşii.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Sfânta racla ta, Sfinte, sfinţenie izvorăşte prin Duhul Sfânt, sfinţindu-ne trupurile şi sufletele, de Dumnezeu purtătorule, de patimi şi de toată întinăciunea curăţindu-ne.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Nu înceta a te ruga pentru noi, Cuvioase, să se dăruiască iertare de greşeli şi izbăvire de toată strâmtorarea şi necazurile acestei vieţi celor ce aleargă cu credinţă la acoperământul tău.
Ceea ce ai născut fără de bărbat pe Pricinuitorul tuturor şi, după naşterea cea negrăită, Fecioară ai rămas, păzeşte-mă neîntinat cu sufletul, cu mintea şi cu inima, ceea ce eşti una pururea Fecioară, Ajutătoarea tuturor.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Izbăveşte de toată nevoia şi necazurile acestei vieţi pe cei ce cu credinţă aleargă la ajutorul tău, Patapie, de Dumnezeu purtătorule.
Caută cu milostivire, cu totul lăudată, Născătoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu şi vindecă durerea sufletului meu.
Sedealna
Ceea ce eşti rugătoare caldă şi zid nebiruit, izvor de milă şi lumii scăpare, cu dinadinsul strigăm către tine, Născătoare de Dumnezeu: Stăpână, vino degrab şi ne mântuieşte din nevoi, ceea ce eşti una grabnic folositoare.
Cu credinţă fierbinte alergând turma ta la al tău ajutor, Patapie fericite, de cursele şarpelui şi de smintelile cele amare se slobozeşte; căreia dă-i bună statornicie a vieţii şi al dumnezeieştii dragoste foc fără de materie.
Cântarea a 4-a
Caută cu împreună-pătimire, Sfinte, pe cei ce cu evlavie stau la racla ta sfântă, Patapie, şi dăruieşte-le cererile lor.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Arşiţa patimilor şi văpaia neputinţelor stinge-o cu roua harului tău, Părinte, şi bucurie slugilor tale dăruieşte.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Alungă, Sfinte, pe vrăjmaşul cel gândit, cela ce se oşteşte împotriva turmei tale, dăruindu-i acesteia binecuvântarea ta.
Pe Dumnezeu, pe Cel Ce L-ai născut, Fecioară fără prihană, pentru bunătatea Sa roagă-L să dăruiască iertare greșelilor noastre.
Cântarea a 5-a
Pe noi, copiii tăi, Părinte Cuvioase, nu ne lăsa, căutând de sus părinteşte şi adu pace sufletelor noastre.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Plineşte cu împreună-pătimire, Părinte Cuvioase, cererile celor ce de pretutindeni aleargă pururea la tine cu credinţă, Patapie.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Tămăduire sufletelor şi trupurilor înnoire de la racla ta pururea primim; pentru aceasta ca pe un acoperitor te lăudăm pe tine.
Având multă îndrăznire spre Cel pe Care L-ai născut ca Maica cea Adevărată Acestuia, Fecioară, cere să se mântuiască sufletele noastre.
Cântarea a 6-a
Să ne izbăvim de ispitele acestei vieţi şi să ne învrednicim de linişte adâncă şi să ni se dea strop al milei celei dumnezeieşti roagă pe Ziditorul, Patapie, făcătorule de minuni, neadormite turn de veghe al binecredincioşilor.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Plin fiind de lumina cea cerească ca un slujitor al lui Dumnezeu, de Dumnezeu purtătorule, întunecarea patimilor noastre risipeşte-o şi ziua cea de bucurie a nepătimirii fă să răsară nouă, Înţelepte, cu rugăciunile tale cele purtătoare de lumină către Domnul.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Bună mireasmă cu adevărat cerească răspândeşte Sfintelor Tale moaşte şi goneşte putoarea patimilor necurate şi duhurile răutăţii. De aceasta apropiindu-ne cu evlavie culegem toată bucuria, Sfinte.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Izbăveşte de toată nevoia şi necazurile acestei vieţi pe cei ce cu credinţă aleargă la ajutorul tău, Patapie, de Dumnezeu purtătorule.
Curată, ceea ce prin cuvânt Cuvântul în chip netâlcuit în zilele cele mai de pe urmă ai născut, pe Acesta pentru noi roagă-L ca Ceea ce ai îndrăznire de Maică înaintea Lui.
Condac
Spre ajutorul tău cel tare grăbind ca spre un liman de linişte, Cuvioase, din valurile vieţii ne izbăvim si de tot viforul cumplitelor necazuri; pentru aceasta harul tău propovăduim.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Mare apărător şi ajutor întru nevoi avându-te pe tine, Cuvioase, pururea alergăm la harul tău, că tuturor le dai al tău ajutor, izbăvind din necazurile cele cumplite şi dureroase pe fiii tăi şi pe cei ce grăbesc la moaştele tale; ci nu trece cu vederea a ne izbăvi pe noi de năvălirea necazurilor, Patapie, ca un prea împreună pătimitor.
Cântarea a 7-a
Păzeşte, Patapie, cu totul fericite, mai presus de toată uneltirea cu primejdie a vrăjmaşului pe binecredincioşii creştini, ce se îmbogăţesc, înţelepte cu sfintelele moaşte ca şi cu un liman mare.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Pe cei ce vin cu credinţă deplină şi evlavie întreagă, Părinte, primeşte-i cu bunăvoinţă, ca un plin de bunătate şi dă-le lor, înţelepte, darurile tale cele părinteşti.
Omorât fiind cu răutatea, la tine scap, Fecioară, cu lacrimi fierbinţi; ci ca ceea ce ai născut, Viaţa, pe Hristos Dătătorul de viaţă, inima mea viază-o şi străluceşte mintea cu lumina pocăinţei.
Cântarea a 8-a
Laudă şi bogăţie şi vistierie de nestricăciune având moaştele tale, dreptslăvitorii capătă de la ele bucurie şi veselie.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Caută, Părinte, din cele de deasupra crugului ceresc şi auzi-ne pe noi, slujitorii tăi, cei ce căutăm ocrotirea ta.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Întărire dăruieşti sufletului şi trupului celor ce aleargă la dumnezeieştile tale moaşte şi cer Patapie, ajutorul tău.
Curată Fecioară, acoperitoare a toată lumea, nu înceta mijlocind pentru robul tău în tot ceasul, până la sfârşitul vieţii.
Cântarea a 9-a
Locuind în corturile cereşti dimpreună cu cetele îngereşti, Sfinte Patapie, roagă pentru noi pe Atotmilostivul.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Vindecă, Preafericite, inimile noastre cele străpunse de săgeţile şarpelui, veselindu-ne cu harul tău, Patapie.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Ca un părinte pe fiii săi, arată-ne cu rugăciunile tale şi pe noi, Părinte Patapie, după sfârşitul vieţii noastre, părtaşi ai Împărăţiei lui Hristos.
Sfinte Părinte Patapie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Marele nostru izbăvitor şi fierbinte apărător, Palapie cuvioase, nu înceta în tot ceasul a ne păzi pe noi, rugămu-ne.
Bucură-te, Maica Celui Preaînalt, ceea ce eşti plină de har; de bucuria veşnică învredniceşte-ne pe cei care privim neabătut spre tine, Preanevinovată.
Cuvine-se cu adevărat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Cununa şi cinstea ortodocşilor, tămăduitorule al hidropicei şi al cancerului, Patapie de Dumnezeu cugetătorule, a binecredincioşilor slavă, roagă-te Domnului pentru robii tăi.
Pe cel ce cu petrecere îngerească a strălucit în lume, ca pe o stea strălucitoare care a primit de la Dumnezeu harul minunilor, pe Patapie cel mare cu laude să-l cinstim.
Puterea vrăjmaşului călcând, prin nevoinţă multă şi cugetare bărbătească strălucit te-ai proslăvit, Patapie de trei ori fericite, şi mântuieşti din primejdii pe cei ce se apropie de tine.
Bucură-te, a Egiptului odraslă dumnezeiască, bucură-te comoara cea de Dumnezeu dăruită a ortodocşilor, bucură-te acoperământul şi slava celor ce te laudă pe tine, Părinte Patapie.
Har izvorăşte racla ta şi tămăduieşte patimile şi veseleşte sufletele toate; drept care apropiindu-ne de dânsa cu evlavie, de sfinţirea cea dumnezeiască, Părinte ne umplem.
Cu împreună pătimire dăruieşte cererile celor ce de pretutindeni vin cu credinţă fierbinte la cinstite moaştele tale, Patapie, de trei ori fericite, cela ce vindeci suferinţele sufletului şi trupului.
Mare apărător avându-te pe tine neamul creştinesc, Preafericite, de toată năvălirea vrăjmaşului se izbăveşte; pe care îl păzeşti nevătămat totdeauna de toată turbarea lui Veliar, Părinte Patapie.
Păzeşte şi acoperă pe binecredincioşii creştini de toată primejdia şi vătămarea şi nevoia, Părintele nostru iubitor Patapie.
Toate oştile îngereşti, Înaintemergătorul Domnului, cei doisprezece Apostoli şi toţi sfinţii, împreună cu Născătoarea de Dumnezeu, faceţi rugăciuni ca să ne mântuiască pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi(de trei ori).
Troparul:
Laudă a creştinilor şi apărător al monahilor te-ai arătat Patapie, părintele nostru. Prin nevoinţă, prin patimi şi rugăciuni ai acum îndrăznire către Dumnezeu a mijloci neîncetat pentru noi creştinii, cei păcătoşi şi vrednici de osândă. Slavă Celui Ce S-a proslăvit prin tine, slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere, slavă Celui Ce ne-a luminat pe noi prin nevoinţa ta.
De toată cursa vrăjmaşului şi de năvăliri şi de primejdii şi nevoi, Sfinte Patapie, păzeşte-ne fără de vătămare cu mijlocirea ta, cerând iertare de greşale pentru toţi de la Hristos Dumnezeu, ca cel ce ai îndrăznire către dânsul, Căruia nu înceta a te ruga ca să petrecem întru linişte viaţa noastră.
Toţi cei ce suntem necăjiţi cumplit de grele boli şi de tot felul de primejdii să alergăm acum unde tămăduirile moaştelor izvorâtoare de minuni ale lui Patapie izvorăsc precum apele Nilului şi să cădem plecându-ne genunchii şi strigând cu tânguire: izbăveşte pe robii tăi din ispite şi din boli şi de toate felurile de primejdii, Patapie.