Clicky

Fiecare lucru să-l faceți ca înaintea feței lui Dumnezeu. Amintiți-vă că Dumnezeu vede tot – Starețul Nicon de la Optina

Sfântul Apostol Pavel zice în una din epistolele sale: „Orice ați face, lucrați din toată inima, ca pentru Domnul, și nu ca pentru oameni”. (Coloseni 3, 23)

Trebuie să ne aducem aminte permanent că Dumnezeu vede și cunoaște toate, și nimic nu este ascuns de privirea Lui. El caută din înălțimea cea sfântă a Lui spre tot omul, spre casa lui, spre viața lui, dar mai ales caută la inima și la cugetele lui.

De aceea pe toate trebuie să le facem ca pentru Dumnezeu și spre slava lui Dumnezeu. Chiar și în lucrurile mărunte trebuie să punem suflet și să face totul cu multă grijă, atenție și dăruire.

„Fiecare lucru, fără să vi se pară neînsemnat, să-l faceți cu migală, așa, ca înaintea feței lui Dumnezeu. Amintiți-vă că Dumnezeu vede tot”, spunea Starețul Nicon de la Schitul Optina.

Indiferent cât de neînsemnată este o lucrare, să o săvârșim cu responsabilitate și cu smerenie, și să o închinăm Domnului.

Cei mai mulți dintre noi suntem preocupați de imaginea noastră în ochii celorlalți și căutăm laude și aprecieri, și astfel ne facem iubitori de slavă deșartă. Ne interesează ce gândesc alții despre noi, dar mai puțin ne îngrijim de felul în care arătăm înaintea lui Dumnezeu, în fața Căruia vom da socoteală nu doar pentru faptele noastre, ci și pentru gânduri.

Mântuitorul ne-a învățat să fugim de slava deșartă și de laudele oamenilor, mai ales atunci când săvârșim binele. Să nu trâmbițăm înaintea noastră ca fățarnicii, ca să fim slăviți de oameni.

„Luați aminte ca faptele dreptății voastre să nu le faceți înaintea oamenilor ca să fiți văzuți de ei; altfel nu veți avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri.” (Matei 6, 1).

Iar atunci când vom reuși să împlinim cele poruncite, să nu ne atribuim nouă meritele și laudele, ci lui Dumnezeu, Care ne-a ajutat.

„Așa și voi, când veți face toate cele poruncite vouă, să ziceți: „Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem”. (Luca 17, 10)

Toate aceste învățături ale Mântuitorului sunt în contradicție cu lucrurile pe care ne învață societatea actuală și pentru care ne antrenează în toate domeniile: mândria, lăudăroșenia, competiția, invidia, trufia.

Or Mântuitorul voiește ca noi să învățăm smerenia, dragostea, ascultarea de Dumnezeu și să dobândim o trăire duhovnicească profundă, care ne aduce multă pace și bucurie în suflet.

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *