Majoritatea dintre noi avem o LIPSĂ moderată de ZINC – simptome și surse alimentare

Alimentele lăsate de Dumnezeu pentru hrana noastră zilnică conțin aproape toți nutrienții de care organismul nostru are nevoie. Problema este că procesarea intensă la care sunt supuse astăzi cerealele și carnea, precum și solul tot mai sărac în minerale afectează conținutul nutrițional al alimentelor.

Tot mai mulți dintre noi suntem deficitari la capitolul minerale. Organismul nostru nu poate stoca zincul pe perioade mari de timp, de aceea este nevoie să-l luăm din dietă.

Lipsa de Zinc

Lipsa de Zinc

Rolul zincului în corp

La fel ca și magneziul, zincul îndeplinește o mulțime de funcții și mii de reacții importate în corp. Este vital pentru:

– Buna funcționare a sistemului imunitar
– Sănătatea pielii
– Creșterea părului
– Metabolizarea și absorbția altor nutrienți din alimente
– Menținerea echilibrului hormonal
– Sănătatea intestinală
– Claritatea mentală
– Vindecarea rănilor
– Sinteza ADN-ului
– Sănătatea ochilor
– Diviziunea celulară

Studiile au arătat că zincul poate scurta durata unei gripe sau răceli și reduce riscul de pneumonie la copii sub 5 ani. Zincul este un mineral valoros și pentru protejarea organismului împotriva mai multor tipuri de cancer. Acesta joacă un rol deosebit de important în fertilitate, sarcină și alăptare.

Zincul este greu de testat prin analize de sânge

90% din cantitatea de zinc din corp este prezentă în mușchi și în țesutul osos. Din acest motiv, lipsa de zinc este dificil de testat. Analizele de sânge nu sunt relevante pentru verificarea nivelului de zinc, deoarece în sânge se găsește doar 0,1% din cantitatea totală de zinc din organism.

Aceeași problemă apare și în cazul magneziului, care este stocat îndeosebi în celule, oase și mușchi.

Lipsa de zinc – simptome

Statisticile arată că majoritatea populației are o lipsă moderată de zinc. Din categoria persoanelor cu cel mai mare risc pentru deficitul de zinc fac parte: femeile gravide și cele care alăptează, bebelușii născuți prematur, persoanele cu boli gastrointestinale, persoanele cu boli de rinichi, diabeticii, persoanele care au urmat un regim vegetarian pe o perioadă lungă de timp, persoanele care au consumat cantități mari de fier.

Lipsa de zinc poate fi recunoscută prin unul sau mai multe din aceste simptome:

• sistemul imunitar scăzut
• răceli frecvente
• memorie slabă
• lipsă de miros sau gust
• probleme cu somnul
• căderea părului
• lipsa apetitului
• diaree
• minte încețoșată
• vindecare înceată a rănilor
• pete albe pe unghii

Alimente bogate în zinc

Stridiile au cel mai mare conținut de zinc din toate alimentele. Pe locul doi se află carnea de vită. Alte surse bune de zinc sunt:

– semințele de dovleac
– spanacul
– iaurtul
– carnea de pui, carnea de miel
– ficatul de vită
– semințele de susan
– tahini (pastă de susan)
– ciocolata neagră
– crabul, homarul
– carnea de porc
– fasolea
– carnea de pui
– iaurtul
– nucile caju
– ovăzul
– spanacul
– carnea de miel

Dacă medicul consideră că este nevoie, poate prescrie suplimente cu zinc. Este important să alegeți un produs de calitate. Cele mai bune tipuri de zinc sunt: gluconatul de zinc, acetatul de zinc și citratul de zinc, deoarece acestea au cea mai bună rată de absorbție.

Sursă: http://wellnessmama.com/62354/zinc-deficiency/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. cred ca propozitia cu regim vegetarian pe termen lung -lipsa zinc ar trebui revizuita

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.