Lipsă de Vitamina E – simptome, boli, surse alimentare

Când vine vorba de “măturarea” radicalilor liberi din corp, nici o vitamină nu e mai eficientă decât Vitamina E. Radicalii liberi au un efect destructiv major asupra celulelor din corp. Studiile au arătat că dietele sărace în Vitamina E sunt asociate cu declanșarea bolilor de inimă, a cancerului, a problemelor musculare și a afecțiunilor cauzate de îmbătrânirea prematură.

Lipsa de Vitamina E

Lipsa de Vitamina E

Ce rol are Vitamina E

Vitamina E este necesară pentru întreținerea structurală și funcțională a mușchilor scheletici, cardiaci și netezi. Asistă de asemenea la formarea celulelor roșii de sânge și la menținerea depozitelor de Vitamina A și K, fier și seleniu. Vitamina E joacă un rol preventiv important în ceea ce privește bolile cardiovasculare, cancerul, simptomele bolii Alzheimer și complicațiile diabetului (în special afecțiunile ochilor). Poate avea și un efect pozitiv asupra sănătății imunitare.

La nivelul pielii, Vitamina E îmbunătățește hidratarea, previne îmbătrânirea prematură a pielii și ridurile, ajută la vindecarea acneei și cicatricilor, și ajută la îmbunătățirea texturii pielii.

Lipsa de Vitamina E – simptome și cauze

Lipsa de Vitamina E apare în mod special la persoanele cu boli care împiedică absorbția grăsimilor alimentare și a substanțelor nutritive liposolubile. Aceste boli sunt: fibroza chistică, pancreatita sau colestaza (obstrucția fluxului biliar). Copiii născuți prematur sau cu o greutate mică au un risc mai mare de deficit de Vitamina E deoarece pot fi născuți cu niveluri scăzute de această vitamină în țesuturi sau pot avea o capacitate slab dezvoltată de absorbi grăsimile alimentare.

Bebelușii care suferă de boli de malabsorbție a grăsimilor pot dezvolta simptome de deficit de vitamina E la vârsta de 2 ani, iar adulții, la vârsta de 10 ani. Simptomele sunt: scaune grase, diaree cronică și incapacitatea de a secreta bilă. De asemenea, la copiii cu fibroză chistică lipsa de Vitamina E poate cauza un declin la nivelul funcțiilor cognitive (dificultate de a citi și de a efectua alte sarcini intelectuale).

Pacienții cu cancer colorectal cauzat de mutația KRAS au de asemenea probleme în absorbția Vitaminei E din dietă.

Simptomele lipsei de Vitamina E sunt:

— Slăbiciune musculară
– Pierderea de masă musculară
– Ataxie (coordonare musculară slabă, cu mișcări nesigure
– Senzație scăzută la vibrație și reflexe
– Mișcări anormale ale ochilor, probleme de vedere
– Paralizia mușchilor ochilor
– Probleme la mers, mers nesigur

Netratat, deficitul de Vitamina E care durează de mult timp poate cauza probleme la ficat și rinichi.

Doza zilnică recomandată de Vitamina E

Conform Institutelor de Sănătate, doza zilnică recomandă de Vitamina E este de 15 mg pentru copiii peste 14 ani, 15 mg pentru femeile însărcinate de orice vârstă, și 19 mg pentru femeile care alăptează, de orice vârstă.

La copii, medicii pediatri recomandă:

— 6 mg/zi la copiii de 1-3 ani
– 7 mg/zi la copii de 4-8 ani
– 11 mg/zi la copiii de 9-13 ani

Deoarece Vitamina E este liposolubilă, se absoarbe cel mai bine când este administrată cu alimente care conțin grăsimi.

Vitamine E din alimente

Surse alimentare bune de Vitamina E sunt:

• uleiuri vegetale (ulei de măsline, soia, canola, porumb)
• avocado
• spanac
• semințe de floarea-soarelui
• nuci, alune, migdale, fistic
• germenii de grâu, cereale integrale
• ficatul
• ouă
• maioneză
• margarină
• frunze de sfeclă, muștar

O rețetă ideală pentru micul-dejun, bogată în Vitamina E este omleta cu spanac și ciuperci, gătită cu ulei de măsline.

Contraindicații

Persoanele care iau anticoagulante (medicamente pentru subțierea sângelui sau aspirină) trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu Vitamina E.

Efecte secundare pot să apară la cei care iau statine, medicamente chimioterapice sau ulei mineral.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.