Sângerările Nazale Indică Lipsa Unor Vitamine

Sângerările nazale, numite în termeni medicali “epistaxis”, pot fi provocate de foarte mulți factori. Apar cel mai frecvent la copiii sub vârsta de 16 ani. Sângerările nazale care apar brusc, sunt frecvente și durează mai mult de 20 de minute pot fi semnul unei boli care necesită un diagnostic cât mai urgent.

Sângerările Nazale Indică Lipsa Unor Vitamine

Sângerările Nazale Indică Lipsa Unor Vitamine

Sângerări nazale – Cauze

În cele mai multe cazuri, sângerările nazale sunt cauzate de traumatisme minore și de lipsa unor vitamine din corp.

Vasele de sânge din nas sunt foarte fragile și se pot rupe ușor în urma unor traumatisme nazale sau a unei lovituri fizice puternice. Inclusiv suflarea forțată a nasului poate provoca sângerări.

Sângerările nazale pot fi totodată cauzate de uscarea mucoaselor, de inflamații, de tulburări de coagulare a sângelui, sau de deficitul de Vitamina K sau C.

Lipsa de Vitamina K

Vitamina K acționează ca un co-factor pentru coagularea sângelui. Coagularea este procesul de oprire a fluxului de sânge prin formarea de cheaguri, esențială pentru vindecarea vaselor de sânge lezate.

Lipsa de Vitamina K poate duce la sângerări incontrolabile în momentul în care un vas de sânge este spart. Traumatismele la nivelul nasului pot leza arterele mici, și fără un nivel adecvat de Vitamina K, nasul poate pierde mai mult sânge decât în mor normal.

Alte simptome ale unui deficit de Vitamina K sunt: sensibilitatea pielii și mușchilor la răni sau vânătăi, sângerarea gingiilor sau sânge în urină și scaun.

Lipsa de Vitamina C

Vitamina C este necesară pentru dezvoltarea normală de colagen – componenta principală din țesuturile conjunctive. Colagenul se află în interiorul vaselor de piele și de sânge. Un deficit de vitamina C slăbește vasele de sânge și poate duce la o afecțiune numită capilare fragile.

Vasele și capilarele fragile de la nivelul nasului depind de o producție sănătoasă de colagen pentru prevenirea rupturilor și sângerărilor. Deficitul sever de vitamina C, cunoscut sub numele de scorbut, duce de obicei la sângerări ușoare ale gingiilor și nasului, precum și la învinețirea pielii și mușchilor. Lipsa de Vitamina C este extrem de rară în țările occidentale. Această lipsă se întâlnește cel mai des în țările slab dezvoltate. Lipsa de Vitamina C este mai frecventă la persoanele care nu mănâncă suficiente fructe și legume proaspete.

Lipsa de Vitaminele B9 și B12

Deficiențele de vitamine B 9 și B12 cresc sensibilitatea pereților vaselor de sânge și totodată riscul de rupturi, anevrisme și sângerări nazale.

Lipsa de Vitamina A

Vitamina A este necesară pentru menținerea membranelor mucoase ale nasului, sinusurilor, gurii, ochilor și tractului digestiv umede și sănătoase. Un deficit de Vitamina A poate duce la uscăciune și inflamații la nivelul cavității nazale, făcând-o mai sensibilă la leziuni și sângerări. Membranele mucoase uscate cresc totodată riscul de infecții.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.