Vitamina D naturală – cât și de unde să o luăm

Vitamina D este unul din acei nutrienți prețioși, pe care nu îi găsim la discreție în alimente. Corpul are nevoie de ea pentru a absorbi calciul și fosfatul – necesari pentru creșterea oaselor.

Vitamina D blochează totodată hormonul paratiroidian, care reabsoarbe țesutul osos și face oasele subțiri și fragile, sfărâmicioase.

Vitamina D – doze indicate si surse naturale

Deficitul sever de vitamina D poate cauza dureri de oase și slăbiciune musculară. Copiii care nu primesc suficientă vitamina D riscă să facă rahitism, iar adulții osteomalacie.

Vitamina D este implicată în funcția musculară și în apărarea imunitară împotriva infecțiilor și a altor boli. La vârstnici, vitamina D reduce riscul de căzături. La femeile însărcinate, aportul adecvat de vitamina D reduce riscul nașterii de prunci subponderali.

Există studii care sugerează că vitamina D poate ajuta la prevenirea cancerului de colon, de prostată și de sân. Alte cercetări susțin că poate preveni diabetul, bolile de inimă, hipertensiunea arterială și scleroza multiplă. Însă rezultatele acestor studii sunt preliminare și supuse dezbaterilor. În lipsa unor dovezi mai solide, oamenii de știință sunt încă rezervați cu privire la recomandarea vitaminei D în scopul prevenirii bolilor.

De câtă vitamina D avem nevoie 

Corpul nostru are capacitatea de a produce vitamina D atunci când pielea este expusă la soare. Se estimează că avem nevoie de circa 1.000-1.500 de ore de expunere la soare (în timpul primăverii, verii și toamnei) pentru a obține cantitatea necesară de vitamina D.

Din păcate, deficitul de vitamina D este în creștere. Iar acest lucru se datorează în mare parte faptului că oamenii se protejează în mod exagerat de soare, folosind creme de protecție solară care reduc producția de vitamina D cu 95%.

Doza zilnică recomandată de vitamina D este 600 UI pe zi pentru tineri și adulți și 800 UI pentru vârstnicii peste 70 de ani

Nu vă grăbiți să luați vitamina D din farmacii. Vitamina D produsă de corp în mod natural poate dura de 2 ori mai mult decât vitamina D pe care o luăm din alimente sau suplimente.

Surse naturale de vitamine D

Nu doar soarele ne poate oferi vitamina D, ci și anumite alimente, precum:

• peștele gras (ton, somon, macrou)
• ficatul de vită
• brânzeturile
• gălbenușul de ou
• alimentele fortificate cu vitamina D (produse lactate, cereale)

110 g de somon gătit acoperă doza zilnică necesară, întrucât conține circa 600 UI de vitamina D.

Suplimentele cu vitamina D sunt recomandate persoanelor cu risc mare de deficit, precum vârstnicii, persoanele cu o expunere redusă la soare, persoanele cu pielea închisă la culoare, persoanele supraponderale și nou-născuții alăptați la sân.

Excesul de vitamina D poate fi periculos, de aceea nu oricine trebuie să ia suplimente. În mod ironic, supradozajul de vitamina D poate crește riscul de fracturi, căzături și pietre la rinichi, și poate deveni toxică din cauza creșterii nivelului de calciu din corp.

La adulți, efectele toxice apar când vitamina D este luată în cantități care depășesc 4.000 UI pe zi.

Surse:

1. Emily S. Ruiz, Vitamin D: Finding a balance, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-d-finding-balance-2017072112070
2. Cleveland Clinic, Vitamin D & Vitamin D Deficiency: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15050-vitamin-d–vitamin-d-deficiency

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.