VITAMINE care ajută la scăderea INFLAMAȚIILOR

Inflamația este răspunsul (lupta) organismului la un factor iritant, precum un patogen dăunător, o leziune, o infecție sau un obiect străin care pătrunde în corp.

Inflamațiile nu sunt însă întotdeauna utile. Studiile au arătat că inflamația stă la baza bolilor degenerative majore, precum bolile arterelor coronariene, diabetul, cancerul și Alzheimer.

Vitamine care scad inflamatiile

 

În unele boli (autoimune), sistemul imunitar luptă în mod greșit împotriva propriilor sale celule, cauzând inflamații dăunătoare: artrita reumatoidă, osteoartrită, scleroză multiplă, ateroscleroză, retinită, psoriazis, boala Crohn, colita ulcerativă sau tiroidita Hashimoto. Acestea sunt cunoscute sub numele de boli inflamatorii, care pot dura ani de zile sau întreaga viață.

Vitamine cu proprietăți antiinflamatoare

Antiinflamatoarele sintetice sunt asociate cu numeroase efecte secundare. Cercetările au arătat că inflamațiile pot fi combătute prin mijloace naturale – alimente sau suplimente alimentare. Cei de la Very Well Health au alcătuit un top al vitaminelor cu proprietăți antiinflamatoare.

• Vitamina A

Studiile au arătat că vitamina A împiedică supra-reacția sistemului imunitar și producerea de inflamații. Dietele bogate în alimente care conțin vitamina A și beta-caroten (o provitamină care se transformă în corp în vitamina A) ajută la reducerea inflamațiilor. Cele mai bune surse de vitamina A sunt: spanacul, morcovii, păpădia.

• Vitamine din complexul B

Persoanele cu niveluri mici de vitamina B au de regulă niveluri crescute de proteina C-reactivă – un compus asociat cu inflamații, mai ales în bolile autoimune precum artrita reumatoidă.

Ciupercile, ardeiul gras, pepenele, tonul și carnea de pasăre sunt bogate în vitamine din grupul B.

Un studiu italian a arătat că dozele mici de acid folic administrate zilnic, pe perioade scurte de timp, ajută la scăderea inflamației. Cele mai bune surse de acid folic: mazărea, verdețurile, asparagus, ficatul.

• Vitamina C

Această vitamină este cunoscută pentru rolul său în buna funcționare a sistemului imunitar. Studiile au arătat că are și efect antioxidant prin care poate elimina radicalii liberi cauzatori de inflamații. Asemenea vitaminelor B, vitamina C scade proteina C-reactivă.

Pentru un aport mai bun de vitamina C, consumați ardei grași, broccoli, pătrunjel, cimbru, fructe citrice, măceșe, cătină, căpșuni, papaya, kiwi.

• Vitamina D

Un raport apărut în Food & Nutrition Research a arătat că 41% din americani au lipsă de vitamina D. Studiile au stabilit deja că există o legătură între deficitul de vitamina D și o serie de boli inflamatorii. Totodată, cercetătorii susțin că îmbunătățirea nivelului de vitamina D poate ajuta la reducerea inflamațiilor din corp.

Potrivit The Journal of Immunology, vitamina D are capacitatea de a inhiba inflamația prin mecanisme moleculare și de semnalizare.

Cea mai bună sursă naturală de vitamina D este soarele. Dintre alimente, cele mai bune alegeri sunt peștele, gălbenușurile de ou, organele de animale.

• Vitamina E

Această vitamină are efecte antioxidante, adică luptă împotriva radicalilor liberi care produc inflamații. Rezultatele unei meta-analize din 2015, publicată în European Journal of Clinical Nutrition a arătat că vitamina E are proprietăți antiinflamatoare, iar suplimentele cu vitamina E pot fi utile pentru pacienții cu afecțiuni inflamatorii.

Vitamina E se găsește în mod natural în nuci și semințe (migdale, semințe de floarea-soarelui), avocado și spanac.

• Vitamina K

Un raport apărut în Jurnalul Metabolism arată că vitamina K reduce markerii inflamatorii, protejează oasele și susține buna coagulare a sângelui.

Există 2 tipuri de vitamina K: K1 (spanac, broccoli, varză), și K2 (ficat, ouă, carne de pui).

Vitaminele sintetice sunt mai puțin periculoase decât antiinflamatoarele sintetice. Cu toate acestea, ele nu trebuie să înlocuiască o dietă sănătoasă și echilibrată, nici medicamentele prescrise de medic în cazul bolilor inflamatorii cronice.

 

Surse bibliografice:

1. Healthline, „20 Foods That Are High in Vitamin C”: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods#section15
2. InformedHealth.org, „What is an inflammation?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279298/
3. Lana Barhum, „How these powerful vitamins can help you”, HOLISTIC HEALTH SUPPLEMENTS: What Vitamins Can Help With Inflammation? https://www.verywellhealth.com/the-best-vitamin-for-fighting-inflammation-4176859

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.