LITIUL – un mineral valoros pentru CREIER, INIMĂ și OASE

Litiul este un mineral din această clasă cu potasiul și sodiul. Se găsește în mod natural în sol și în apă. Este important pentru sănătatea noastră deoarece susține buna-dispoziție, sănătatea creierului, a inimii și oaselor.

Experții susțin că organismului unui adult (cu o greutate de 70 kg) are nevoie de o doză de 1 mg de litiu pe zi. Această cantitate poate fi luată din apă sau din alimente.

Litiu – benefic pentru creier

Beneficii pentru creier

Litiul are efecte neuroprotectoare. Încetinește procesul de îmbătrânire a creierului, ajută la regenerarea neuronală și îmbunătățește formarea celulelor cerebrale. Cercetătorii susțin că acest mineral stimulează creierul să genereze noi celule stem, care se dezvoltă ulterior în neuroni.

Stimulează materia gri din regiunea cortexului prefrontal a creierului – asociată cu emoțiile, gândurile și personalitatea.

Studiile arată că litiul protejează creierul de uzură și împiedică îngustarea acestuia pe măsură ce înaintăm în vârstă. Acest lucru este important pentru combaterea bolilor neurodegenerative.

Litiul este de asemenea asociat cu răspunsuri mai bune la stres și îmbunătățirea atenției. Un studiu dublu-orb a arătat că litiul este la fel de eficient ca medicamentele pentru mărirea atenției și tulburările de dispoziție (iritabilitate, izbucniri agresive, comportament antisocial, anxietate, depresie).

Beneficii pentru inimă

Carbonatul de litiu (prescris sub formă de medicament) reduce amplitudinea undelor T pe electrocardiogramă – un indicator al atacurilor de cord.

Totodată, litiul stimulează producția unei proteine care ajută corpul să formeze noi vase de sânge. Cercetătorii sunt de părere că acest mineral poate fi util în recuperarea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral prin accelerarea procesului de remodelare neurovasculară (recreșterea vaselor de sânge din creier).

Prin creșterea de noi neuroni, se îmbunătățește și atenția, memoria și capacitatea de gândire.

Beneficii pentru oase

Litiul joacă un rol important în creșterea absorbției calciului și fosforului – necesare pentru formarea oaselor și menținerea rezistenței lor. Mai mult, litiul reduce riscul de fracturi osoase.

Crește longevitatea

Studiile realizate de japonezi au arătat că litiul este asociat cu o speranță/durată de viață mai mare. În orașele aprovizionate cu apă bogată în litiu, rata de mortalitate era mult mai mică.

Acest mineral crește longevitatea și prin faptul că previne îmbătrânirea prematură, are activitate antioxidantă și îmbunătățește dispoziția. Studiile efectuate în Texas și în Japonia au arătat că locuitorii din zonele cu apă bogată în litiu au rate mai mici de suicid și crime agresive.

Litiul reglează emoțiile și îmbunătățește răspunsul la anxietatea temporară și la stres.

Un studiu pe 42 de pacienți aflați la reabilitare pentru dependența de alcool a arătat că orotatul de litiu, administrat timp de 6 luni, a produs mai puține recidive. Litiul reduce apetitul de alcool și susține sobrietatea.

Susține imunitatea

Litiul stimulează imunitatea, ajută organismul să rezistente la organismele dăunătoare și reglează nivelurilor unei substanțe care depreciază funcția sistemului imunitar.

Alimente bogate în litiu

– roșii, ardei, vinete
– orez brun, hrișcă, mei
– linte, năut
– fistic, semințe și nuci
– cafea

Dacă medicul consideră de trebuință, se pot administra și suplimente cu litiu.

Precauții și contraindicații

Atenție, în doze mari, litiul poate cauza toxicitate: greață, tremurături, apatie, oboseală, slăbiciune musculară sau dureri de stomac. Nivelurile mari de litiu pot afecta de asemenea rinichii și funcția glandei tiroide.

Nu luați suplimente cu litiu dacă suferi de boli renale, afecțiuni tiroidiene sau boli de inimă. Acestea sunt contraindicate copiilor și femeilor pe perioada sarcinii și alăptării.

Sursă: Articol tradus din: Dr. Edward Group, „Benefits of Lithium: A Vital Nutrient for the Brain & Body”, Global Healing Center, https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/7-benefits-lithium/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.