Vitamina B12 – Esenţială Pentru Viaţă: Deficit şi Riscuri Majore
Vitamina B-12 (cobalamina) este o vitamina solubilă în apă, extrem de eficientă în doze foarte mici. Vestea bună este că ficatul nostru are o resursă mare de vitamina B12. Vestea proastă este că epuizarea și deficitul de Vitamina B12 fac ca procesul de refacere a depozitelor de Vitamina B12 din corp să fie unul foarte greu şi lent.
Cuprins
Lipsa de Vitamina B12 – Simptome
Mai multe studii de cercetare recente au indicat faptul că 40% din populaţia pământului ar putea fi afectată de o carenţă de vitamina B12.
Simptomele deficitului de Vitamina B12 includ: dificultăţi respiratorii, oboseală, anemie, slăbiciune, leșin, amețeli, leziuni în cavitatea bucală, pierderi de memorie, reflexe lente, răceală sau amorțeală la nivelul picioarelor și mâinilor.
Consecinţe şi riscuri
Persoanele în vârstă cu niveluri mici de vitamina B12 prezintă un risc de 6 ori mai mare de a fi expuse ricurilor de demenţă.
Atacurile de cord au fost şi ele legate de nivelurile scăzute de vitamina B12. O serie de studii de cercetare care acoperă diferite tipuri de cancer, au concluzionat de asemnea că femeile cu cancer de sân au un nivle foarte mic de Vitamina B12.
De ce este Vitamina B12 esenţială pentru viaţă?
Vitamina B12 este implicată în aproape fiecare sistem celular din organism. Peste 300 de reacţii enzimatice au nevoie de această vitamină pentru a funcţiona.
Vitamina B12 este cunoscută pentru aportul său esenţial în formarea şi regenerarea celulelor roşii din sânge. Aceasta ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare prin scaderea nivelului de homocisteină din sânge, promovează creșterea și dezvoltarea copiilor, creşte capacitatea creierului de concentrare și memorie, și este implicată în menţinerea unui sistem nervos sănătos prin învelişul protector pe care îl oferă celulelor nervoase. Vtamina B12 este de asemenea implicată în metabolismul glucidelor, grăsimilor și sintezei proteinelor, ADN-ului și ARN-ului. Mai mult, corpul nu poate folosi acid folic – un ingredient vital pentru prevenirea cancerului, în lipsa vitaminei B12.
Lipsa de Vitamina B12 la vârstnici şi vegetarieni
În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au devenit mai interesaţi şi mai informaţi cu privire la deficitul de Vitamina B12 la persoanele peste 50 de ani şi la cele care ţin un regim vegetarian. 72% din vegetarieni duc lipsă de această vitamină, întrucât ea se găseşte cel mai mult în carne.
Deficitul de Vitamina B12 a fost corelat cu slăbirea rezistenţei organismului de a se apăra împotriva bolilor infecţioase cu microbi, cum este Helicobacter pylori. Mai mult, apariţia cancerului la persoanele care au eliminat din dieta lor zilnică orice tip de carne a fost de asemenea asociat cu o lipsă majoră de Vitamina B12 din corp.
Suplimentarea pe termen scurt cu vitamina B12 și alte B-uri, cum este acidul folic este esențială pentru vegetarienii care nu doresc să consume carne, pentru persoanele în vârstă, pentru cei cu risc ridicat de probleme cu inima, demenţă, Alzheimer, ulcere gastrice, precum şi pentru femeile însărcinate.
Surse alimentare de Vitamina B12
Din păcate, nu toate suplimentele sunt create egal. Cea mai bună sursă naturală de vitamina B12 pentru vegetarieni şi nu numai, este Chlorella – o algă miraculoasă bogată în proteine, clorofilă, minerale, enzime şi vitamine – în special beta-caroten și Vitamina B12.
Sursele de Vitamina B12 de origine animală sunt în special organele: ficatul, rinichii, carnea de vită şi de pasăre, dar şi laptele, brânza, peștele sau gălbenușul de ou.
Importanţa suplimentelor cu Vitamina B12
A devenit clar pentru cercetători că extragerea vitaminei din alimente este dificilă fără ajutorul unor bacterii benefice în intestin. Iar dietele noastre moderne agravează problema acidităţii.
Dezechilibrele florei intestinale cauzate de consumul apei cu clor şi a antibioticelor, de lipsa de alimente integrale din dieta zilnică, de prea multă sare și alcool, se întâlnesc din păcate la foarte multe persoane. Chimioterapia, radioterapia și chirurgia provoacă la rândul lor astfel de dezechilibre, care reduc digestia şi absorbtia de vitamina B12.
S-a dovedit de asemenea că microundele distrug 40% din conţinutul de Vitamina B12 din alimente.
Doza zilnică de Vitamina B12
Până de curând, doza recomandată pentru adulţi a fost de doar 3-5 micrograme pe zi. Cu toate acestea, studiile efectuate pe pacienţii cu boli de inimă au arătat că o doză zilnică de 100-400 mg sunt mult mai benefice.