BORUL – un mineral important pentru OASE și CREIER
Cercetările au arătat că în cantități nutriționale, borul susține sănătatea oaselor, funcția creierului, răspunsurile imune și inflamatorii.
Acest mineral ameliorează sau reduce riscul de artrită, ușurează acțiunea sau utilizarea unor hormoni și a fost asociat cu un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.
Dovezile acumulate din studiile experimentale indică faptul că borul este un element bioactiv și benefic (poate esențial) pentru oameni.
Dovezile adunate într-o recenzie din 1994 pe 3 studii indică faptul că borul ar putea juca un rol în funcția creierului și performanța cognitivă.
Alte beneficii raportate: îmbunătățirea funcției sistemului nervos central, facilitarea hormonală sau modularea stresului oxidativ.
Potrivit Medline Plus, borul este important pentru ameliorarea simptomelor de menopauză, alergii, infecții cu Candida albicanis, osteoartrită, artrită, îmbătrânire prematură și lupus.
__________________________
Rezultatele din studiile animale și umane sugerează că aportul de bor nu trebuie să fie mai mare de 1.0 mg/d.
Cei mai mulți oameni consumă mai puțin de această cantitate. Astfel, un aport scăzut de bor ar putea fi considerat o problemă de sănătate care poate fi prevenită printr-o dietă bogată în fructe, legume, nuci și leguminoase.
_____________________________
ALIMENTE BOGATE ÎN BOR
Alimentele cu cel mai bogat conținut în bor sunt:
– stafidele
– migdalele
– alunele de pădure
– caisele uscate
– untul de arahide
– nucile braziliene
– nucile românești
– fasolea
– prunele uscate
– caju
– curmalele
– lintea
– năutul
– avocado
– broccoli
– cartofii
– morcovii
– bananele
– strugurii roșii și vinul
– merele roșii
– portocalele
– ceapa
– mierea de albine
– urzicile
_____________________________
Surse:
1. J G Penland, Dietary boron, brain function, and cognitive performance, Environmental Health Perspective,1994, Nov: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1566632/
2. Forrest H. Nielsen and Susan L. Meacham, Growing Evidence for Human Health Benefits of Boron, Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 16(3) 169-180: http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2156587211407638
3. Algae Cal, The Top Boron-Rich Food Sources: https://www.algaecal.com/algaecal-ingredients/boron/boron-sources/
4. Live Strong, Foods High in Boron & Vitamins: https://www.livestrong.com/article/242015-foods-high-in-boron-vitamins/