Vitamine şi Minerale Pentru Depresie şi Sistemul Nervos

Depresia este o stare de pesimism, alimentată cu gânduri rele. Bolnavul se simte nenorocit, nu mai are chef de viaţă. În mod special, bolile psihice se vindecă prin hrană spirituală. Se fac rugăciuni, se participă la Taina Sfântului Maslu şi se recomandă deasa spovedanie. În termeni medicali, tristeţea se tratează ca nevroză depresivă. De mare ajutor pentru refacerea sistemului nervos sunt vitaminele şi mineralele.

despresia vitamine si minerale sistemul nervos

Vitaminele şi depresia

Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru starea noastră psihică şi afectivă, indiferent de cât de sănătoşi suntem. Pentru că ele nu pot fi stocate în organismul nostru, asigurarea unei doze optime depinde în mare măsură de alimentele şi dieta abordate zi de zi.

Vitaminele B sunt în principiu distruse în organism de alcool, zaharuri rafinate, nicotină sau cafeină, de aceea nu este o surpriză faptul că foarte mulți oameni înregistrează un deficit de vitamine din complexul B.

• Vitamina B1 (tiamina). Creierul foloseşte această vitamină pentru a transforma glucoza, sau zahărul din sânge în combustibil sau energie pentru corp. Lipsa de Vitamina B1 poate duce la oboseală, depresie, iritabilitate, anxietate, şi chiar gânduri de sinucidere. Deficiențele pot provoca, de asemenea, probleme de memorie, pierderea poftei de mâncare, insomnie sau tulburări gastro-intestinale.

• Vitamina B3 (niacina). Pelagra este o boală care se instalează în urma unui deficit de niacină. Aceasta poate produce psihoză şi dementă. Multe produse alimentare comerciale conţin acum niacină, şi de aceea pelagra a cam dispărut din orizont. Cu toate acestea, deficiențele subclinice de vitamina B3 pot da agitaţie şi anxietate, precum și încetineală mentală și fizică.

• Vitamina B5 (acid pantotenic). Simptomele deficitului de vitamina B5 sunt: oboseală, stresul cronic şi depresie. Vitamina B5 este necesară pentru formarea hormonilor și pentru absorbția de aminoacizi la nivelul creierului, care se combină pentru a preveni anumite tipuri de depresie.

• Vitamina B6 (piridoxina). Această vitamină ajută la procesarea de aminoacizi, şi este necesară în fabricarea de serotonina, melatonină si dopamină. Deficienţa de Vitamina B6, deși foarte rară, poate cauza tulburari de imunitate, leziuni ale pielii sau confuzie mentală. Un deficit mic poate să apară uneori la alcoolici, la pacienţii cu insuficienţă renală şi femeile care folosesc contraceptive orale. Medicii nutriţionişti au constata că cele mai multe diete urmate astăzi nu oferă cantități optime de vitamina B6.

• Vitamina B12. Deoarece vitamina B12 este importanta pentru formarea celulelor roşii din sânge, deficitul crea probleme în ceea ce priveşte transportare oxigenului, cunoscute sub numele de anemie pernicioasă. Această afecţiune poate provoca modificări ale dispoziției: paranoia, iritabilitate, confuzie, demenţă, halucinații, sau mânie, urmate eventual de pierderea poftei de mâncare, amețeli, slăbiciune, tulburări de respirație, palpitații, diaree, și furnicături la nivelul extremităților. Deficiențele de vitamina B12 au nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta, deoarece organismul o stochează în ficat chiar şi pe o perioadă de cinci ani, până la furnizarea din alimente. Când apar deficite, acestea sunt de multe ori din cauza lipsei de enzime care să permită absorbţia vitaminei B12 în tractul intestinal. Aceste enzime scad odată cu vârsta, şi de aceea persoanele în vârstă sunt mai predispuse la deficienţe de Vitamina B12.

• Acidul folic. Aceasta vitamina B este necesară pentru sinteza ADN-ului. Obiceiurile alimentare, proaste, alcoolismul și diverse medicamente – aspirină, anticoncepţionale, barbiturice sau anticonvulsivante contribuie la deficiențe de acid folic. Acesta se administrează de regulă împreună cu vitamina B12, deoarece un deficit de vitamina B12 poate masca un deficit de acid folic. Femeile gravide sunt adesea sfătuite să ia această vitamină pentru a preveni defectele de tub neural la fătul în curs de dezvoltare

• Vitamina C. Deficiențele subclinice pot produce simptome de depresie, care necesită utilizarea de suplimente. Suplimentarea cu Vitamina C este deosebit de importantă în cazuri de intervenție chirurgicală sau oboală inflamatorie. Stresul, sarcina și alăptarea cresc, de asemenea, nevoia organismului de vitamina C, în timp ce aspirina, tetraciclina şi anticonceptionalele reduc această vitamină.Vezi si articolul despre antidepresive naturale.

Mineralele şi sistemul nervos

Deficiențele de minerale pot provoca de asemenea depresie.

• Magneziul. Deficitul poate duce la simptome depresive, alături de confuzie, agitație, anxietate și halucinații, precum și o varietate de probleme la nivel muscular sau articular. Cele mai multe diete nu includ suficient magneziu, iar supunerea la stresul zilnic nu face decât să epuizeze resursele de magneziu din corp.

• Calciu. Lipsa de calciu afectează sistemul nervos central. Nivelurile scazute de calciu pot cauza nervozitate, neliniște, iritabilitate, și amorțeală.

• Zinc. Deficiențele duce la apatie, lipsa poftei de mâncare, și letargie. Când nivelul zincului în corp este mic, cuprul din organism poate crește la niveluri toxice, rezultând în paranoia și sări inexplicabile de teamă.

• Fier. Depresia este adesea un simptom de deficit cronic de fier. Alte simptome includ slăbiciune generală, apatie, oboseala, lipsă de apetit, dureri de cap.

• Mangan. Un deficit de acest mineral poate contribui la instalarea depresiei, prin scăderea nivelurilor de neurotransmiţători: serotonina şi noradrenalina. Manganul ajută de asemenea la stabilizarea zahărului din sânge şi la prevenirea schimbărilor bruşte de dispoziţie hipoglicemiantă.

• Potasiu. Lipsa de potasiu este frecvent asociată cu depresia, melancolia, plânsul inexplicabil, slăbiciunea, și oboseala.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.