Vitamina B6 – importantă pentru sănătatea NERVILOR și a CREIERULUI

Vitamina B6, numită și piridoxină, este o vitamină solubilă în apă care face parte din complexul B. Este cunoscută îndeosebi pentru beneficiile sale asupra sistemul cardiovascular, sistemul nervos și creier.

Dr. Andrew Weil scrie într-un articol că aceasta susține funcția suprarenalelor, ajută la calmarea și menținerea sistemului nervos sănătos și este esențială pentru procesele metabolice.

Vitamina B6

Simptomele lipsei de vitamina B6

Persoanele care suferă de ciroză, alcoolism, insuficiență cardiacă congestivă sau hipertiroidism sunt mai predispuse la deficitul de B6.

– afectarea nervilor de la nivelul mâinilor și picioarelor
– displazie cervicală (de col uterin)
– dermatită, buze și călcâie crăpate
– inflamații ale limbii și gurii
– confuzie, depresie, insomnie

Întrucât ajută la producția de neurotransmițători (compuși chimici care susține comunicarea dintre celulele creierului și celulele neroase), vitamina B este importantă pentru prevenirea declinului cognitiv.

Studiile observaționale au asociat aportul inadecvat de vitamine din grupul B (B6, B9 și B12) cu boala Alzheimer și tulburări cognitive la vârstnici, însă rezultatele au fost mixte sau insuficient de concludente în acest sens.

Câteva studii au arătat că nivelul scăzut de vitamina B6 poate fi asociat cu depresia la o vârstă înaintată (apărută după o boală acută, precum un accident vascular cerebral sau o fractură la șold).

Un studiu dublu-orb realizat pe 563 de persoane care au suferit recent un AVC, suplimentarea cu 25 mg de vitamina B6, 0,5 mg de B12 și 2 mg de B9 (acid folic) a redus cu 50% riscul unui episod de depresie majoră pe durata celor 7 ani de studiu.

Vitamina B6 poate fi utilă în leziuni ale nervilor de compresie (precum sindromul de tunel carpian), sindrom premenstrual și artrită.

Suplimentarea cu vitamina B6 poate ajuta în tratamentul tulburărilor de memorie, diabetului, atacurilor de astm, ADHD, pietrelor la rinichi, cancerului pulmonar, acneei și ateroscleroză.

Doza zilnică recomandată

Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, doza zilnică recomandată de vitamina B6 pentru o persoană cu vârsta între 19 și 50 de ani este de 1.3 mg. Bărbații peste 50 de ani au nevoie de 1.7 mg iar femeile peste 50 de ani de 1.5 mg. Femeile însărcinate au nevoie de 1.9 mg pe zi, iar cele aflate în perioada alăptării de 2 mg pe zi. Dr. Weil recomandă un supliment care conține tot spectrul de vitamina B, inclusiv B12.

Depășirea dozei maxime de 100 mg de vitamina B6 pe zi poate cauza toxicitate și leziuni ireversibile ale nervilor.

Vitamina B6 se găsește în multe alimente:

– drojdie de bere
– banane
– cereale integrale
– leguminoase
– legume (morcov, spanac, mazăre)
– cartofi
– somon (pește în general)
– lapte, brânză, ouă
– avocado
– semințe de floarea-soarelui
– prune uscate
– alune de pădure

Atenție, vitamina B6 poate reduce eficacitatea tratamentului cu levodopa, utilizat în boala Parkinson. Persoanele care iau penicilamină (pentru boala Wilson, intoxicație cu plumb, pietre la rinichi și artrită) trebuie să ceară aprobarea medicului pentru a lua vitamina B6.

Anticoncepționalele, plantele și suplimentele estrogenice pot interacționa cu vitamina B6.

Surse articol:
1. http://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/vitamins/vitamin-b6-for-brain-health/
2. http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6#cognitive-decline-alzheimer-disease-prevention

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.