Sinusuri înfundate – remedii naturiste
Potrivit Centrelor Pentru Controlul și Prevenția Bolilor, circa 29 de milioane de adulți suferă de sinuzită sau de afecțiuni ale sinusurilor. Deși antibioticele sunt primele medicamente prescrise în aceste cazuri, practicanții medicinei alternative susțin că plantele aromate pot fi mult mai eficiente și lipsite de efecte secundare, în special asupra stomacului.
Cele trei plante care pot ajuta la deschiderea obturațiilor sinusurilor fac parte din categoria plantelor aromate: cimbru, rozmarin și oregano. Acestea conțin uleiuri eterice care dilată ramificațiile bronhiilor, stimulează eliminarea excesului de mucus, ușurează respirația și în plus, atacă bacteriile și virusurile.
Sinusuri înfundate sau inflamate – rețetă
Dacă aveți cimbru, rozmarin sau oregano uscat în casă, le puteți folosi măcinate prin râșnița de cafea, sau mărunțite cu mâna. Dacă nu, puteți folosi uleiuri esențiale de cimbru, rozmarin, oregano sau eucalipt (procurate de la farmacie sau de la magazinele naturiste).
Ingrediente
• 1 linguriță de cimbru (sau 2 picături de ulei esențial de cimbru)
• 1 linguriță de rozmarin (sau 1 picătură de ulei esențial de rozmarin)
• 1 linguriță de oregano (sau 1 picătură de ulei esențial de oregano)
• opțional (1 picătură de ulei esențial de eucalipt, de scorțișoară și de cuișoare)
Preparare
Se pune la fiert 1 litru de apă, și când clocotește se toarnă într-un vas mare. Se adaugă plantele sau uleiurile, și se face inhalație. Se stă deasupra vasului, se acoperă capul cu un prosop și se stă 10-15 minute, inhalând vaporii fierbinți. Se inspiră profund pe nas, și se expiră pe gură.
Pentru rezultate bune, se fac până la 3-5 inhalații pe zi, cel puțin 1 săptămână. După dispariția infecției sau simptomelor, rămâneți la o inhalație pe săptămână, pentru prevenirea recidivei.
→ Cum funcționează
Uleiurile esențiale (cineol, tymol sau borneol) ale acestor plante au proprietăți antibiotice și antiseptice, care nu pătrund în fluxul sangvin. Acest remediu naturist funcționează la fel de bine pentru infecțiile sinusurilor și pentru bronșită. Ajută de asemenea la tratarea durerilor de ureche cauzate de răceli.
De pildă, cimbrul are proprietăți antiseptice, antifungice și antiinflamatoare puternice, fiind folosit de medicii naturiști atât extern – la tratarea rănilor infectate, cât și intern, pentru afecțiunile respiratorii și digestive. Uleiurile esențiale ale cimbrului stimulează eliberarea congestiei nazale și expectorația flegmei.
Un studiu realizat de germani pe animale de laborator a confirmat faptul că cimbrul îmbunătățește curățirea mucoasei nazale și are un efect calmant asupra pasajelor nazale, gâtului și plămânilor. Atenție, cimbrul nu este recomandat femeilor gravide sau care alăptează, nici persoanele care suferă de ulcer duodenal sau probleme cu tiroida.