Ulei de Şofrănel – Beneficii Pentru Colesterol, Diabet, Piele şi Păr

Uleiul de şofrănel, aşa cum spune şi numele, se extrage din planta de şofrănel. Cel mai des folosit tip de ulei de şofrănel la gătit este cel care conţine grăsimi monosaturate, fiind ideal pentru prăjit.

UIei de Şofrănel (Carthamus tinctorius)

UIei de Şofrănel (Carthamus tinctorius)

Conţinut nutriţional

Şofrănelul (Carthamus tinctorius) are probabil cea mai mare canitate de acizi graşi polinesaturaţi dintre toate tipurile de uleiuri vegatale, în proporţie de 79%. Conţine de asemenea 13% acizi graşi monostaturaţi şi doar 8% acizi graşi saturaţi. Celelalte elemente nutritive esenţiale prezente în şofrănel sunt: acizii graşli Omega-6, acidul linoleic, vitamina E şi vitamina K. Conţine de asemenea o cantitate mică de colină.

> Scade nivelul colesterolului şi a zahărului din sânge

Un studiu efectuat la Universitatea din Ohio a arătat că uleiul de şofrănel conţine acid linoleic – un compus de tip Omega-6, care are un rol important asupra sănătăţii inimii, controlul colesterolului şi al diabetului.

Un studiu realizat pe femei supraponderale care au consumat câte o jumătate de linguriţă de ulei de şofrănel a revelat schimbări pozitive în scăderea nivelului de colesterol şi zahăr din sânge, fără ca persoanele supuse testelor să-şi schimbe dieta sau stilul de viaţă.

Din acest motiv, uleiul de şofrănel a devenit atât de popular în rândul celor afectaţi de probleme cardiace, diabet şi obezitate.

> Pierderea în greutate

Conţinutul ridicat de grăsimi bune din uleiul de şofrănel îl face ideal pentru persoanele care vor să includă în dieta zilnică produse care îi pot ajuta să menţină o greutate corporală optimă, sau chiar să slăbească uşor şi sănătos. Se recomandă o linguriţă de ulei de şofrănel pe zi, pe perioadă lungă. Acizii graşi esenţiali Omega-6 din uleiul de şofrănel ajută la reducerea grăsimii de pe burtă, când acesta este consumat cu regularitate.

> Sindromul PMS

Disconfortul cauzat de perioada premenstruală şi menstruală poate fi uşor alinat cu ajutorul uleiul de şofrănel. Prostaglandinele sunt substanţeasemănătoare hormonilor care cauzează balonare şi sensibilitate la nivelul sânilor, precum şi alte simptome neplăcute în perioada dinaintea menstruaţiei. Acidul linoleic din uleiul de şofrănel controlează şi reglementează acest prostaglandine, şi se poate aşadar administra în loc de alte medicamente cu efect hormonal, pentru regularizarea ciclurilor menstruale.

> Ulei de şofrănel pentru păr

Acesta este unul din cele mai bune uleiuri pentru un păr sănătos. Este uşor, fără miros şi se absoarbe rapid în pielea capului. Uleiul de şofrănel este bogat în acid oleic, care nu lasă părul lipicios şi greu în urma aplicării. Mai mult, când este aplicat pe scalp, acesta stimulează circulaţia, fapt care ajută la creşterea foliculilor de păr. Uleiul de şofrănel protejează de asemenea împotriva poluării şi a altor factor nocivi, şi hrăneşte părul uscat, având de altfel proprietăţi hidratante excepţionale.

Uleiul de şofrănel este considerat ca fiind cel mai bun pentru remedierea părului trata chimic cu vopsele şi permenant.

Şofrăneş (Carthamus tinctorius)

Şofrăneş (Carthamus tinctorius)

> Ulei de şofrănel pentru piele

Pielea uscată poate fi uşor vindecată de acţiunea emolientă a uleiului de şofrănel. Acest lucru se datorează acidului linoleic. Textura uşoară, lipsă de grăsime a uleiului se absoarbe uşor în piele, dând acesteia un aspect moale, neted şi suplu.

Uleiul de şofrănel este recomandat pentru tratarea acneei, întrucât acesta poate ajuta la desfundarea porilor şi la reducerea punctelor negre. Este bun şi pentru riduri, cicatrici şi piele extrem de uscată, solzoasă, care se cojeşte.

Cum se foloseşte uleiul de şofrănel

În dietă:

Se poate folosi la gătit în loc de ulei de floarea-soarelui, se poate adăuga peste salate, în loc de unt, în torturi, reţete de pâine şi sosuri.

Pentru păr:

Folosit ca atare, sau în combinaţie cu ulei de măsline şi nucă de cocos, uleiul de şofrănel se foloseşte de regulă călduţ, pentru o mai uşoară relaxare. Se aplică pe scalp şi se masează uşor. Uleiul se lasă să acţioneze peste noapte, pentru a pătrunde complet în piele şi a hrăni foliculii de păr. În criză de timp, se poate lăsa pe păr o oră.

Pentru piele:

Se pun câteva picături de ulei de şofrănel în mână, se freacă palmele şi se aplică generos pe faţă, pe braţe şi pe picioare.

1 comentariu

  1. Reli Sanda

    este adevărat , uleiul de Șofrănel este foarte util ,îl folosesc de 3-4 săptămâni și se simte o schimbare în bine a părului ,a unghiilor și a stării de bine ,vă sfătuiesc să-l folosiți cu încredere ,merită încercat pentru . a vă convinge de proprietățile benefice pe care le are .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.