Ulei de Mentă – 10 Beneficii, Preparare şi Administrare

Uleiul de mentă este un leac parfumat pentru o sumedenie de boli şi simptome, de la afecţiuni respiratorii şi dureri de cap, până la febră, indigestie sau spasme intestinale. Uleiul de mentă conţine mentol şi multe alte substanţe mentolate care pot ameliora durerea, şi care fac de altfel baza a numeroase produse de îngrijire: săpunuri, şampoane, paste de dinţi, gumă de mestecat, ceaiuri, îngheţată sau chiar ţigări.

Menta

Menta (Mentha Piperita)

Ulei de mentă – Proprietăţi

Menta este o plantă aromată nativă din Europa, cunoscută din vechi timpuri ca leac medicinal. Menta are o istorie impresionantă ca plantă de leac, de aceea a fost denumită de-a lungul timpului cel mai vechi medicament natural din lume.

Spre deosebire de multe alte plante medicinale și uleiuri esenţiale, menta şi uleiul de mentă au avut parte de numeroase studii şi cercetări în cadrul comunităţii știinţifice. Şi pentru că rezultatele sunt confirmate medical şi ştiinţific, uleiul de mentă este astăzi comercializat în farmaciile naturiste sub formă de capsule şi tablete, şi prescris de doctorii medicinei alternative moderne.

Ulei de mentă este o sursă impresionantă de numeroase minerale şi substanțe nutritive, inclusiv calciu, fier, magneziu, acid folic, potasiu, mangan şi cupru. Conţine de asemenea Vitamina A, Vitamina C şi acizi graşi de tip Omega-3.

1. Stres, anxietate, depresie

Uleiul de mentă, ca multe alte uleiuri esenţiale, are capacitatea de a combate stresul şi celelalte simptome asociate: depresia, surmenajul psihic, anxietatea şi stările de nelinişte. Aceasta se datorează naturii sale răcoritoare. În plus, uleiul de mentă stimulează activitatea mentală, limpezeşte mintea şi creşte capacitatea de concetrare atunci când apar sarcini cognitive.

2. Întăreşte sistemul imunitar, combate infecţiile

Uleiul de mentă poate creşte imunitatea la persoanele cu imunitate scăzută, sau în timpul unor boli. Uleiul de mentă are efecte antivirale, antibacteriene şi antifungice puternice, ceea ce îl face util pentru multe tratamente alternative. Conţine camfor, mentol şi carvacrol, substanţe rezistente la anumite tulpini bacteriene periculoase cum ar fi E. coli, Salmonella sau infecţii cu stafilococi.

3. Probleme respiratorii

Mentolul este prezent din belşug în uleiul de mentă. Acesta ajută la curăţarea tractului respirator fără efecte secundare. Este de asemenea un antispastic şi un expectorant eficient şi de aceea poate fi folosit instant, temporar, pentru ameliorarea problemelor respiraţiei dificile care poate să apară în caz de astm, bronşită, sinuzită, răceli, tuse sau inclusiv congestie nazală.

Ulei de Mentă

Ulei de Mentă

4. Îngrijirea dentară

Datorită proprietăţilor sale antiseptice, uleiul de mentă este foarte util în îngrijirea dentară. De asemenea, poate fi folosit pentru eliminarea respiraţiei urât mirositoare. Mai mult, uleiul de mentă combate grmenii periculoşi şi menţine sănătatea dinţilor şi gingiilor. Aceste atribute fac ca uleiul de mentă să fie incorporate în pastele de dinţi comerciale. Inhalarea vaporilor uleiului de mentă poate oferi alinare în cazul durerilor, datorită virtuţilor anti-inflamatoae, şi poate fi astfel că adăugat chiar în oxigenul postoperatoriu în special după intervenţii chirurgicale orale.

5. Indigestie, stomac deranjat, colon iritabil

Uleiul de mentă este un ajutor rapid pentru persoanele care suferă de episoade de indigestie. Se pun câteva picături de ulei de mentă într-un pahar cu apă şi se bea după masă, de mai multe ori pe zi. Uleuul de mentă are proprietăţi digestive eficiente, şi datorită efectelor carminative, ajută la eliminarea excesului de gaz. Uleiul de mentă este de asemenea un tonic digestiv pentru cei care nu au poftă de mâncare. Poate fi administrat în caz de greaţă, rău de mişcare sau stomac deranjat. În combinaţie cu uleiul de chimen, uleiul de mentă poate fi folosit în tratamentul psoriazisului.

Ulei de mentă mai are marele dar de a relaxa musculatura netedă a tractului gastro-intestinal, ceea ce poate contribui la remedierea sindromului de colon iritabil, o afecţiune populară, care se manifestă prin dureri şi disconfort abdominale. Există numeroase studii care au validat aceste efecte ale uleiul de mentă.

6. Calmarea durerii

Uleiul de mentă este adesea numit un “agent frigorific”, deoarece poate reduce febra şi oferi o senzaţie de răcorire asupra zonei dureroase. În caz de rănire, se aplică topic ulei de mentă pentru a reduce infla,aţia, calma durerea şi elimina riscul de infecţii. Extern, se poate aplica şi pentru durerile reumatice.

Pentru a reduce rapid durerea de cap, se aplică pur şi simplu ulei de mentă direct pe frunte, într-o formă diluată. Inhalarea vaporilor mentei elimină efectele de greaţă şi rău de mişcare, datorită efectelor relaxante şi calmante. Menta este o plantă răcoritoar, şi proprietăţile sale anti-inflamatorii sunt principalul motiv pentru care menta este atât de eficientă în ameliorarea simptomelor de durere, inclusiv a celor mai grele migrene. La unele persoane, efectele de elibrare se simt după un sfert de oră de la aplicarea uleiului.

7. Infecţii ale tractului urinar

Uleiul de mentă este folosit în mod tradiţional la tratarea infecţiilor urinare, datorită multiplelor calităţi antibacteriene. Acesta este motivul de bază care ajută la reducerea efectelor şi frecvenţei infecţiilor tractului urinar.

Ulei de mentă

Ulei de Mentă

8. Circulaţia sângelui

Atunci când vaporii uleiul de mentă ating sfârşitul terminaţiilor nervoase olfactive, se înregistrează o creștere aproape instantanee în pulsul şi circulația sangvină. Efectul de stimulare a circulaţiei sângelui ajută la oxigeneaza organelor corpului şi la creşterea ratei metabolismului, precum şi la oxigenarea creierului. Acest lucru înseamnă creşterea funcţiei cognitiva şi protecţie împotriva bolilor degenerative neuronale: Alzheimer si demenţă. Creșterea circulaţiei sangelui poate preveni de asemenea complicaţii la bolnavii cu diabet zaharat, care au deja un risc din cauza dezechilibrelor nivelului de glucoză.

9. Combate mătreţa, stimulează creşterea părului

Uleiul de mentă a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru eliminare a măteţii şi a păduchilor, datorită efectului răcoritor asupra scalpului. Are efecte antiseptice, de regenerare şii de stimulare, ceea ce înseamnă că poate calma pielea capului în cazuri de iritaţie şi piele uscată, poate stimula creşterea părului la persoanele cu chelie, şi poate da părului sanatos un aspect strălucitor, proaspăt. Ulei de mentă pot fi găsit în multe produse de păr şi soluții alternative pentru chelie sau mătreaţă. Creşterea circulaţiei sângelui la nivelul scalpului ajută de asemenea la creşterea sănătoasă a părului.

Mentolul din uleiul de mentă hrănește pielea obosita lşi imbunatateste textura pielii tenului gras.

10. Îngrijirea unghiilor

Proprietățile antifungice ale uleiului de mentă sunt bine ştiute, și cercetările spun că atunci când este aplicat local, uleiul de mentă poate reduce riscul de infecţii şi ciuperci la unghii.

Alte beneficii

Se crede că uleiul de mentă este util în tratamentul cancerului şi tuberculozei, dar este nevoie de mai multe studii în aceste domenii. În cadrul unor studii preliminare, uleiul de mentă s-a dovedit eficient ca agent antiviral care poate reduce riscul de infecţii herpetice şi focare recurente.

Uleiul de mentă se asociază bine cu ulei de eucalipt, lămâie, rozamarin sau maghiran.

Ulei de mentă – Reţetă

Ulei de Mentă

Ulei de Mentă

Se toacă mărunt 4 linguri de frunze uscate de mentă şi se amestecă cu 250 ml de ulei de floarea soarelui. Preparatul se lasă la macerat vreme de 21 de zile la loc călduros. După această perioadă, se filtrează şi se păstrează în sticle de culoare închisă.

Mod de administrare

Extern, uleiul de mentă se foloseşte sub formă de:

Inhalaţii – se adaugă 3-4 picături de ulei de mentă într-un vas cu un litru de apă clocotită.

Comprese – se adaugă 2 picături de ulei de mentă într-un vas cu 500 ml de apă fierbinte şi se aplică pe piele cu o bucată d epânză sau tifon. Se leagă cu o folie de plastic şi se pune deasupra un prosop. Se ţine 20 de minute, apoi se înlocuieşte. Procedeul se face de 2 ori pe zi.

Masaj – câte 4-6 picături de ulei de mentă amestecat cu 10 ml de ulei de măsline. Nu se spală pielea după timp de 6-8 ore.

Baie – se amestecă 4-6 linguri de ulei de mentă cu 2 linguri de ulei de bază şi 2-3 linguri de lapte degresat. Se adaugă în apa din cadă înainte de a efectua baia.

Precauţii şi efecte secundare

Nu este recomandat femeilor însărcinate sau copiilor sub un an. Există unele riscuri în utilizarea uleiul de mentă în exces: reacţii alergice, dureri de cap sau arsuri la stomac.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. este mai eficient daca il prepar cu ulei de masline?

  2. se poate prepara si cu ulei de masline ….uleiul de masline vine si el cu efectele sale terapeutice.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.