Uleiul de semințe de in – beneficii, utilizări

Uleiul de semințe de in este o sursă bogată de acizi grași esențiali.

Predomină în special acidul alfa-linoleic din categoria Omega-3, care a demonstrat beneficii pentru sistemul cardiovascular.

Uleiul de seminte de in - beneficii, utilizari

Uleiul de seminte de in – beneficii, utilizari

Semințele de in conțin cantități importante de fibre și lignani – bogați în fitoestrogeni (hormoni din plante) care au proprietăți anticancerigene.

Uleiul de semințe de in este disponibil în formă lichidă sau capsule.

Unele persoane consumă acest tip de ulei pentru scăderea colesterolului și zahărului din sânge, pentru tratarea tulburărilor digestive și a bolilor inflamatorii.

Ulei de semințe de in – beneficii

Studiile realizate pe semințele și uleiul de in pot fi utile în următoarele afecțiuni:

• Boli de inimă. Acidul alfa-linoleic are efecte benefice asupra inimii. Persoanele cu o dietă bogată în acest acid au un risc mai mic de a suferi un atac de cord fatal. Unele studii au arătat că consumul zilnic de semințe de in poate reduce colesterolul total și colesterolul LDL.

• Diabet. Semințele de in pot ajuta la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

• Constipație, diaree. Uleiul de in lubrifiază colonul și acționează ca un laxativ natural și stimulent digestiv. Ajută corpul să elimine mai rapid deșeurile, toxinele și surplusul de kilograme. Un studiu apărut în 2015 în Jurnalul Nutrition a arătat că uleiul de semințe de in inclus într-o dietă de slăbit ajută la pierderea în greutate și reducerea markerilor inflamatori. Ajută inclusiv la stoparea diareii.

• Eczeme. Acizii grași esențiali pe care uleiul de semințe de in îi conține din belșug îmbunătățesc elasticitatea și textura pielii.

Uleiul de semințe de in poate fi folosit ca un ulei alimentar. Se adaugă în salate sau în diverse mâncăruri.

Precauții și contraindicații

Încetați să consumați semințe sau ulei de in cu 2 săptămâni înainte de o operație deoarece acestea pot reduce capacitatea de coagulare a sângelui.

De asemenea, pot interacționa cu medicamentele anticogulante, antiplachetare, hipotensive, antidiabetice și estrogeni. 

Întrucât pot reduce absorbția unor medicamente, este indicat să le consumați la o oră distanță.

Nu consumați ulei de in dacă aveți degenerescență maculară sau cancer de prostată.

În cantități mari, pot cauza balonare, gaze sau diaree. Evitați produsele care conțin semințe de in pe perioada sarcinii.

Unele persoane pot avea reacții alergice la in.

Surse:
1. Dr. Axe, Flaxseed Oil Benefits Digestion, Skin & Heart Health: https://draxe.com/flaxseed-oil-benefits/
2. Mayo Clinic, Flaxseed and flaxseed oil: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-flaxseed-and-flaxseed-oil/art-20366457

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.