ULEIUL de CĂTINĂ – „medicamentul trimis de Dumnezeu”

Puțini dintre noi știu că uleiul de cătină – care astăzi a devenit atât de popular și apreciat – este folosit în scop terapeutic mii de ani în medicina indiană ayurveda.

Medicamentul trimis de Dumnezeu” sau „Aurul lichid”, așa cum mai este numit uleiul de cătină, a devenit cunoscut ca un remediu eficient pentru caii răniți în bătăliile din Grecia antică.

Ulei de Cătină

Cătina apare menționată și în textele antice din Tibet care datează din vremea Dinastiei Tang (anii 617 – 907), unde este numită „Fructul sfânt din Himalaya”.

Cercetările realizate de chinezi, ruși și indieni au arătat că uleiul de cătină era folosit pentru reducerea riscului de arsuri cauzate de radiații la astronauții ruși trimiși în spațiu.

Este cunoscut îndeosebi ca un vindecător extraordinar al pielii. Poate fi aplicat direct pe zonele afectate de arsuri, răni și tăieturi. Reduce și previne acneea, dermatita, uscăciunea pielii, eczemele, ulcerațiile și vergeturile.

Poate fi inclus în tot felul de produse cosmetice și alimentare: jeleuri, sucuri, piureuri, sosuri, creme anti-îmbătrânire, loțiuni de corp, alifii.

Cu toate acestea, uleiul de cătină are calități tămăduitoare și la nivel intern

______________________________________________________________________________________________________

Protejează ficatul și combate cancerul

Uleiul de cătină conține fitonutrienți puternici cu proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene.

Un studiu publicat în Poultry Science, care a evaluat activitatea hepatoprotectoare a uleiului de cătină, a arătat că acesta diminuează efectele adverse ale aflatoxinelor din ficat (o clasă de compuși toxici produși de mucegaiuri din alimente și pot cauza daune hepatice sau cancer).

Uleiul de cătină combate cancerul hepatic și prin faptul că susține procesul de detoxifiere al ficatului.

______________________________________________________________________________________________________

Reduce simptomele oboselii suprarenale

Oboseala suprarenală poate fi combătută prin odihnă suficientă, eliminarea cafelei, zahărului alb și alimentelor procesate din dietă, și prin includerea în alimentație a peștelui bogat în Omega-3, ulei de pește sau ulei de cătină.

Uleiul de cătină conține o mulțime de acizi grași, inclusiv Omega-7. Acesta ajută la reglarea nivelurilor de energie.

______________________________________________________________________________________________________

Previne infecțiile și inflamațiile și întărește imunitatea

Antioxidanții joacă un rol crucial în prevenirea infecțiilor și a bolilor cauzate de daunele radicalilor liberi. Aceștia protejează corpul de infecțiile cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți.

Un studiu realizat la Universitatea de Medicină din Lituania a arătat că uleiul de cătină pur conține de 2,4 ori mai mulți carotenoizi decât alte uleiuri.

Consumat ca supliment alimentar, acesta poate împiedica bacteriile infecțioase să producă inflamații în interiorul corpului.

______________________________________________________________________________________________________

Ajută la tratarea bolilor cardiovasculare

Uleiul de cătină reduce nivelurile de colesterol, iar acest lucru se datorează tot proprietățile sale antioxidante. Inhibă agregarea plachetară și oferă protecție sistemului cardiovascular împotriva daunelor celulare ale radicalilor liberi.

Este posibil ca un consum zilnic de ulei de cătină să poată preveni bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială, ateroscleroza și atacul de cord.

Efectele cardio-protectoare ale cătinii au fost confirmate de un alt studiu apărut în Jurnalul American de Nutriție Clinică din America. 80 de femei supraponderale care au consumat fructe uscate de cătină, ulei de cătină sau extract etanolic de polifenoli din cătină timp de 30 de zile au prezentat efecte metabolice pozitive.

______________________________________________________________________________________________________

Combate diabetul

Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică în 2010 a arătat că uleiul de cătină poate ajuta la menținerea insulinei sangvine la un nivel normal, și implicit la combaterea diabetului.

Uleiul de cătină reduce creșterea nivelului de zahăr din sânge după mese.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Dr. Axe – Food is Medicine, Sea Buckthorn Oil: The Ancient Greek Oil that Fights Major Diseases: https://draxe.com/sea-buckthorn-oil/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


6 comentarii

  1. Cum și în ce cantitate se folosește, ca tratament pt.diabet și ficat? Mulțumesc.

  2. Îl pot folosi și femeile însărcinate sau dăunează fătului?

  3. Pentru steatoza tip 2 cum poate fii consumat?.multumesc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.