KAKI – un fruct foarte bogat în ANTIOXIDANȚI, care luptă împotriva ÎMBĂTRÂNIRII

Kaki este un fruct originar din China, care a câștigat o mare popularitate la noi. Spre deosebire de alte fructe exotice, este mai accesibil ca preț, și are un aspect și un gust mai asemănător fructelor și legumelor noastre autohtone.

Kaki are o pulpă suculentă, savuroasă, și o aromă dulce foarte delicată. Dincolo de plăcerea gustului, consumul acestui fruct ne poate face mult bine sănătății.

Fructul Kaki

Fructul Kaki

Este deosebit de bogat în nutrienți: vitamine, minerale, și mai ales antioxidanți. Este un fruct caloric, dar foarte sărac în grăsimi. Conține multe fibre solubile și insolubile.

Impresionează la capitolul antioxidanți, datorită gamei diverse pe care o conține. Kaki conține catechine și gallocatechine, antioxidanți regăsiți și în coacăzele negre, strugurii negri, ciocolata neagră și ceaiul verde, care au proprietăți anti-infecțioase, antiinflamatoare și anti-hemoragice.

Kaki conține un compus cu proprietăți anti-tumorale numit acid betulinic.

Alți antioxidanți puternici, regăsiți în cantități mari în fructul Kaki sunt carotenoizii: beta-carotenul, vitamina A, licopenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina. Aceștia acționează în sinergie, oferind corpului protecție împotriva radicalilor liberi și speciilor reactive de oxigen, cu implicații majore în procesul de îmbătrânire și dezvoltare a bolilor.

Zeaxantina este absorbită în retina ochilor, unde acționează ca un antioxidant și protector, ajutând totodată la filtrarea luminii. Acest compus previne degenerescența maculară la vârstnici.

Kaki - Beneficii

Kaki – Beneficii

Un alt antioxidant important din kaki, care crește rezistența la infecții și la radicalii liberi care cauzează inflamații, este vitamina C. Soiurile native din China și America conțin 80% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Kaki este totodată o sursă foarte bună de vitamine din complexul B și minerale: potasiu, mangan, cupru și fosfor.

Acest fruct se mănâncă de regulă proaspăt, cu tot cu coajă. Se poate tăia feliuțe sau se poate consuma ca pe măr.

Kaki poate fi consumat în siguranță și de femeile însărcinate. Reacții alergice la consumul de kaki sunt foarte rare. Persoanele cu diabet ar trebui să-l consume cu moderație.

Sursă: http://www.nutrition-and-you.com/persimmon-fruit.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.