MĂCEȘELE au efecte ANTIOXIDANTE, ANTIMUTAGENE și ANTICANCERIGENE remarcabile (studii)
Valoarea terapeutică a acestor fructe sălbatice se datorează în mare parte conținutului bogat în antioxidanți, care au capacitatea de a apăra organismul de numeroase boli interne și externe.
Măceșele au cea mai mare concentrație de vitamina C dintre toate fructele și legumele: 300-4.000 mg/100 g).
Conțin de 20-60 de ori mai multă vitamina C decât portocalele, sub forma unui complex chimic din care fac parte și molecule bioflavonoide. Acestea cresc foarte mult absorbția vitaminei C în organism. Bioflavonoidele întăresc țesuturile corpului, mențin sănătatea sistemului cardiovascular și a capilarelor fragile.
În timpul celui de-al doilea război mondial, guvernul britanic a folosit măceșele ca o sursă naturală de vitamina C.
Datorită concentrații mari de vitamina C, măceșele sunt un stimulent imunitar extraordinar. Sunt adesea folosite pentru creșterea rezistenței organismului la infecții, răceli, gripă sau chiar pneumonie, și ca remediu pentru tratarea unei răceli.
Măceșele sunt totodată o sursă excelentă de flavonoide, taninuri, pectine, carotenoide (licopen), vitaminele A, B, D, E, K și PP, acizi organici (citric, tartaric).
Proprietăți demonstrate științific
Un studiu publicat în Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry a arătat că sucul și extractele apoase de măceșe au o activitate antioxidantă excepțională.
Unii autori susțin că acțiunea antioxidantă puternică a extractelor de măceș se datorează sinergiei dintre polizaharidele și acizii organici (elagic, galic și cinamic) cu antioxidanții fenolici: flavonoide (rutină, kaempferol și quercetină).
Cercetătorii români de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca citează utilizările tradiționale ale măceșelor în prevenirea și tratarea infecțiilor, a răcelilor comune și a bolilor inflamatorii.
Unele studii au confirmat eficiența clinică a măceșelor în osteoporoză. Aceste fructe au demonstrat efecte antiinflamatoare, antioxidante și antimutagene.
Compușii din măceșe au de asemenea proprietăți diuretice, laxative ușoare, regenerante, tonice generale, vitaminizante, astringente, anti-diareice, colagoge, coleretice și antidiabetice.
Cercetările recente au arătat că extractele de măceșe inhibă creșterea și formarea de biofilme în infecțiile cu stafilococul auriu rezistent la meticilină.
Grație diverșilor antioxidanți conținuți (carotenoide, flavonoide, polifenoli, catechine și leucoantocianini), măceșele pot fi utile în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.
La nivelul pielii, măceșele au capacitatea de a ajuta la regenerarea celulelor pielii și la vindecarea rănilor și a cicatricilor, datorită vitaminelor A și C. mai mult, măceșele previn formarea ridurilor și le estompează pe cele deja formate.
Mod de utilizare
Măceșele se pot consuma sub formă de ceai. Se folosește 1 lingură de măceșe uscate și zdrobite la 1 cană de apă clocotită. Se poate îndulci cu miere. Din măceșe se pot prepara de asemenea suc, vin, jeleu, dulceață sau gem.
În medicina tradițională, măceșele sunt folosite în răceli, dizenterie, diaree, constipație ușoară, boli și infecții urinare, infecții bacteriene și virale, acnee, cicatrice și arsuri.
Mai multe moduri de utilizare puteți găsi în acest articol.
Contraindicații
Unele persoane pot experimenta efecte secundare în urma consumului de măceșe, precum greață, vom sau diaree. Cei alergici pot de asemenea avea reacții respiratorii acute din cauza prafului de pe măceșe.
Înainte de a consuma măceșe, cereți sfatul medicului, deoarece aceste fructe pot interacționa cu unele medicamente.
Surse articol:
1. http://www.phytojournal.com/archives/2016/vol5issue2/PartA/5-1-38.1.pdf
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3668991/
3. https://www.permaculture.co.uk/articles/medicinal-benefits-rose-hips
4. http://www.herbwisdom.com/herb-rose-hip.html
5. http://www.naturalalternativeremedy.com/rose-hips-benefits-and-side-effects-what-you-want-to-know/