Fructul KAKI, mai bogat în ANTIOXIDANȚI decât mărul, strugurii și roșiile
Kaki este un fruct foarte hrănitor, cultivat pentru prima dată pe meleagurile Chinei, acum câteva mii de ani. Cei mai mari producători de kaki sunt astăzi China, Japonia, Brazilia și Koreea.
Ceea ce face acest fruct extrem de sănătos este conținutul lui de bogat și divers de antioxidanți:
– vitamina C
– vitamina A
– caroteni (zeaxantină și luteină)
– polifenoli (catechine, epicatechine, epigallaocatechine, acid clorogenic, acid cafeic, acid galic)
– mangan
– cupru
Cercetătorii chinezi de la Colegiul Food Science & Nutritional Engineering de la Universitatea de Agricultură din Beijing au analizat conținutul de antioxidanți din fructele kaki, merelor, strugurilor și tomatelor. Din toate aceste 4 fructe, kaki a demonstrat cea mai puternică acțiune antioxidantă.
Capacitatea acestui fruct de a combate radicalii liberi se datorează celor 6 tipuri de polifenoli conținuți: catechine, epicatechine, epigallaocatechine, acid clorogenic, acid cafeic și acid galic. Dintre aceștia, acidul galic are cel mai puternic efect antioxidant.
Un alt studiu a arătat că fructele kaki au concentrații mai mari de polifenoli, fibre alimentare și minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, mangan, cupru, mangan și sodiu) decât merele. Toți acești nutrienți ajută la combaterea aterosclerozei – una din cauzele principale ale bolilor de inimă, atacului de cord și accidentului vascular cerebral.
Coaja fructelor kaki conține mai multe fibre decât pulpa interioară. Același lucru este adevărat și în cazul merelor.
Vitaminele A, C și E din kaki sunt antioxidanți puternici care distrug în mod direct moleculele dăunătoare a radicalilor liberi, în timp ce cuprul și manganul ne protejează împotriva daunelor celulelor și ADN-ului. Cuprul ajută de asemenea la întârzierea procesului de îmbătrânire, în special în ceea ce privește albirea prematură a părului.
Zeaxantina și luteina sunt doi carotenoizi din kaki care ajută la prevenirea pierderii vederii centrale asociate cu vârsta înaintată (degenerescența maculară) și la prevenirea daunelor la nivelul retinei cauzate de radicalii liberi proveniți din lumina solară.
Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18211345
http://www.sciencedaily.com/releases/2001/02/010202073923.htm
http://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-persimmon/
NU CRED!STRABUNII NOSTRI , AU TRAIT 90 DE ANI CU MERE JONATHAN
De acord, merele sunt cel mai sănătos fruct românesc. Dar asta nu înseamnă că alte fructe, din alte zone nu sunt la fel sau chiar mai sănătoase.
Se poate consuma si in coaja.
DA ESTE FOARTE BENEFICA COAJA PRECUL LA TOATE FRUCTELE…
si apoi in Romania cum il gasesti?
In hipermarketuri.
Îl găsiți în supermarketuri gen Kaufland.
Este în orice hipermarket. ….bani sa ai!
okok eu ii am in pom , sunt foarte buni
Si EU.aici in Italia le gasesti peste tot…:)
Tot felul de fructe apărute asa peste noapte. Tot mai bune și sănătoase sunt ale noastre.
AU EXISTAT INTODEAUNA NUMAI CA NOI NU AM FOST CORECT INFORMATI , CEL PUTIN NU CAND TREBUIA.
Aveti dreptate
Da este f bun dulce si are un gust diferit se poate mınca cu tot cu coaja
Nu se maninca cu coaja,… Doar miezu cind sint foarte coapte .moi. Moi….. Dak nu sint coapte bine t-i se fc gura punga. Amara…. Stiu k le am in gradina…. In Italia…..
Ele sint portocalii de culoare. Dar trebuiesc lasate pina devin rosii… Si moi., dak am sotul italian am invatat de la el….o zi buna…..eu le am in gradina…..
Prefer sa imi iau 3kg de mere, struguri sau rosii, decat sa cumpar kaki. Preturile astea te dau jos din picioare.
Merge prost vinzarea fructului?!
Un fruct formidabil !
o fi, dar nimic nu se compara cu rosiile, merele si strugurii… romanesti. Si proababil se da si la bucata, precum mango, deci dai pe un fruct cat iei un kil din celelalte.
NU DEGEABA ESTE DENUMIT FRUCTUL ZEILOR. E SENZATIONAL. ISI MERITA BANII.
Am cumparat de curiozitate (2lei/bc) .Are un gust foarte bun , asemanator cu pepenele galben, dar mai aromat.
au un gust suuuuuuuuper,merele raiulei le mai zic in TR
Sunt super -aici sunt la 1.50 euro kg-
nu strica ca de cind in cind sa incercam si alta ceva ,macar pentru experiente noi
.. si putin mai scump …
Foarte gustos !
Gustoase dar scumpe.1,70 lei bucata
Are o cantitate mare de antioxidanti , si costa 1,99 lei o buc !!!!
Eu ma am saturat din 2cutii mari primite din Italia
Cu ce chimicale sunt stropite!
Pot cinsuma si cei care au glicemie ridicata?