Fructul KAKI, mai bogat în ANTIOXIDANȚI decât mărul, strugurii și roșiile

Kaki este un fruct foarte hrănitor, cultivat pentru prima dată pe meleagurile Chinei, acum câteva mii de ani. Cei mai mari producători de kaki sunt astăzi China, Japonia, Brazilia și Koreea.

Kaki

Kaki

Ceea ce face acest fruct extrem de sănătos este conținutul lui de bogat și divers de antioxidanți:

– vitamina C
– vitamina A
– caroteni (zeaxantină și luteină)
– polifenoli (catechine, epicatechine, epigallaocatechine, acid clorogenic, acid cafeic, acid galic)
– mangan
– cupru

Cercetătorii chinezi de la Colegiul Food Science & Nutritional Engineering de la Universitatea de Agricultură din Beijing au analizat conținutul de antioxidanți din fructele kaki, merelor, strugurilor și tomatelor. Din toate aceste 4 fructe, kaki a demonstrat cea mai puternică acțiune antioxidantă.

Capacitatea acestui fruct de a combate radicalii liberi se datorează celor 6 tipuri de polifenoli conținuți: catechine, epicatechine, epigallaocatechine, acid clorogenic, acid cafeic și acid galic. Dintre aceștia, acidul galic are cel mai puternic efect antioxidant.

Kaki - Mai Antioxidant Decât Merele, Roșiile și Strugurii

Kaki – mai bogat în antioxidanți decât merele, roșiile și strugurii

Un alt studiu a arătat că fructele kaki au concentrații mai mari de polifenoli, fibre alimentare și minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, mangan, cupru, mangan și sodiu) decât merele. Toți acești nutrienți ajută la combaterea aterosclerozei – una din cauzele principale ale bolilor de inimă, atacului de cord și accidentului vascular cerebral.

Coaja fructelor kaki conține mai multe fibre decât pulpa interioară. Același lucru este adevărat și în cazul merelor.

Vitaminele A, C și E din kaki sunt antioxidanți puternici care distrug în mod direct moleculele dăunătoare a radicalilor liberi, în timp ce cuprul și manganul ne protejează împotriva daunelor celulelor și ADN-ului. Cuprul ajută de asemenea la întârzierea procesului de îmbătrânire, în special în ceea ce privește albirea prematură a părului.

Zeaxantina și luteina sunt doi carotenoizi din kaki care ajută la prevenirea pierderii vederii centrale asociate cu vârsta înaintată (degenerescența maculară) și la prevenirea daunelor la nivelul retinei cauzate de radicalii liberi proveniți din lumina solară.

Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18211345
http://www.sciencedaily.com/releases/2001/02/010202073923.htm
http://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-persimmon/

Citeşte mai multe despre:

32 comentarii

  1. NU CRED!STRABUNII NOSTRI , AU TRAIT 90 DE ANI CU MERE JONATHAN

    • De acord, merele sunt cel mai sănătos fruct românesc. Dar asta nu înseamnă că alte fructe, din alte zone nu sunt la fel sau chiar mai sănătoase.

  2. si apoi in Romania cum il gasesti?

  3. Tot felul de fructe apărute asa peste noapte. Tot mai bune și sănătoase sunt ale noastre.

  4. Da este f bun dulce si are un gust diferit se poate mınca cu tot cu coaja

  5. Prefer sa imi iau 3kg de mere, struguri sau rosii, decat sa cumpar kaki. Preturile astea te dau jos din picioare.

  6. Merge prost vinzarea fructului?!

  7. o fi, dar nimic nu se compara cu rosiile, merele si strugurii… romanesti. Si proababil se da si la bucata, precum mango, deci dai pe un fruct cat iei un kil din celelalte.

  8. Am cumparat de curiozitate (2lei/bc) .Are un gust foarte bun , asemanator cu pepenele galben, dar mai aromat.

  9. au un gust suuuuuuuuper,merele raiulei le mai zic in TR

  10. Sunt super -aici sunt la 1.50 euro kg-

  11. nu strica ca de cind in cind sa incercam si alta ceva ,macar pentru experiente noi

  12. Gustoase dar scumpe.1,70 lei bucata

  13. Are o cantitate mare de antioxidanti , si costa 1,99 lei o buc !!!!

  14. Eu ma am saturat din 2cutii mari primite din Italia

  15. Cu ce chimicale sunt stropite!

  16. Carmen Calugar

    Pot cinsuma si cei care au glicemie ridicata?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.