Fructul PHYSALIS – „cătina” popoarelor incașe, comercializat și la noi

Physalis este un fruct exotic portocaliu, care crește în zonele din America Centrală și America de Sud, și care are mai multe denumiri, datorită similitudinii sale cu diferite fructe. Se găsește de obicei în supermarketurile mari.

Fructul Physalis

Fructul Physalis

Fiind foarte asemănător cătinii românești, la noi mai este cunoscut și sub numele de „cătina incașă”. Physalis mai este numit și “tomatillo”, datorită aspectului similar cu roșiile cherry, sau “cireșe de pământ”, datorită asemănării lui cu fructele de pădure.

Phyalis este un fruct înrudit cu tomatele, cu semințe în interior dispuse la fel ca roșii. Are un aspect extrem de atractiv, asemănător unor lampioane chinezești. Boabele portocalii sunt acoperite de un înveliș protector din hârtie creponată, ca un cocon. Acestea se dau jos, și se consumă fructul lucios din interior.

Cătina incașă

Cătina incașă

Despre acest fruct se spune că are un gust impresionant, a „vitamina C”, adică dulce-acrișor. Trebuie consumat doar când are o culoare portocalie intensă, și nu când este verde (nematurat).

Ce conține cătina incașă

Cătina incașă este apreciată nu doar pentru aroma sa unică, ci și pentru conținutul nutritiv bogat. Este o sursă rară de vitamina B12 vegetală, și una foarte bună de vitamina C (de 2 ori mai mult decât lămâia) și beta-caroten.

Physalis conține foarte multe vitamine din grupul B, vitamina A și vitamina P. Are toți cei 8 aminoacizi esențiali, proteine (16%), calciu, fier și fosfor. Fructele sunt abundente în polizaharide, compuși care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Beneficii pentru sănătate

Physalis

Physalis

Pe lângă faptul că fortifică imunitatea, cătina incașă previne bolile neurodegerative la persoanele vârstnice, întrucât este o sursă alimentară de melatonină (un hormon care influențează somnul, starea de bine a organismului și longevitatea). Lipsa acestui hormon din corp sau disfuncția lui poate duce la depresie și chiar cancer.

În medicina tradițională, physalis era folosit mai ales ca remediu diuretic (în pietre la rinichi și gută), anticancerigen (îndeosebi în leucemie), antireumatic și anti-astmatic. Este utilizat și în hepatite și dermatite.

Physalis se poate consuma ca orice fruct, sau se poate folosi/adăuga în diferite rețete: gem, prăjituri, salate de fructe sau legume, smoothie.

Fructele uscate (deshidratate) se pot consuma împreună cu cereale, la micul-dejun, sau se pot adăuga în batoane energizante sau alte deserturi, alături de alte fructe uscate.

Precauții

Atenție, acest fruct comestibil, pe care îl găsim în supermarketuri în formă proaspătă sau uscată, nu trebuie confundat cu soiurile de physalis care cresc la noi prin păduri, deoarece acestea sunt toxice, și trebuie folosite doar ca plante decorative.

La fel ca toate fructele exotice, phsyalis nu trebuie dat copiilor sub 1 an, deoarece poate provoca alergii, mai ales celor foarte sensibili.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

7 comentarii

  1. Minunat!Un profesor de biologie de la noi mi-a spus ca in limbaj popular i se mai spune palalau!

  2. Am si eu este un arbust gen tufa, acum sunt fructele coapte, sunt puti acrisoare.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.