PEPENELE roșu reduce colesterolul, greutatea corporală și plăcile arteriale (studiu)
Un studiu recent realizat la Universitatea Purdue și Universitatea din Kentucky a arătat că pepenele roșu joacă un rol important în sănătatea sistemului cardiovascular și în controlul greutății corporale.
Cura cu pepene roșu scade colesterolul și greutatea
Experții sugerează că citrulina – un aminoacid din pepenele roșu – este responsabil pentru efectul de scădere a nivelul colesterolului, a greutății corporale și a plăcii arteriale la șoarecii de laborator care au urmat o “cură” cu suc de pepene roșu.
Acest studiu confirmă rezultatele unor cercetări anterioare realizate tot de Universitatea din Kentucky, care a descoperit că consumul de pepene reduce ateroscleroza la animalele testate. Întrucât alte studii au demonstrat că consumul acestui fruct poate reduce tensiunea arterială, oamenii de știință au fost interesați să examineze mai în detaliu efectele cardiovasculare ale pepenelui roșu.
→ Rezultatele studiului
Cercetătorii au împărțit șoarecii în două grupuri. Ambele grupuri au primit diete bogate în colesterol și grăsimi saturate. Un grup a băut însă apă cu 2% suc de pepene, în timp celălalt grup a băut aceeași cantitate de apă, amestecată cu un conținut similar de carbohidrați din sucul de fructe.
Oamenii de știință au descoperit că șoarecii care au băut suc de pepene au avut cu cel puțin 50% mai puțin colesterol LDL (“rău”) decât celălalt grup.
O reducere de 50% a plăcilor din artere a fost de asemenea constatată în urma acestui experiment. Șoarecii care au primit suc de pepene au avut niveluri mai mari de citrulină și au luat cu 30% mai puțin în greutate decât grupul de control (care a primit apă și carbohidrați).
Un studiu diferit, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio și publicat recent, a arătat că și merele pot reduce nivelurile colesterolului LDL.
“Știm că pepenele este benefic pentru sănătate deoarece conține citrulină, însă nu știm încă la ce nivel molecular funcționează”, a spus dr. Sibu Saha, unul din autorii studiului, care continuă cercetarea asupra citrulinei și a licopenului – un alt compus important din pepene.
Echipa speră să găsească o nișă pentru pepene în nutraceutice, pentru a extrage compușii benefici din acest fruct și a-l folosi pentru prevenirea sau tratarea unor boli.
Sursă: http://uknow.uky.edu/content/watermelon-reduces-atherosclerosis-uk-study#