COACĂZELE negre – un stimulent excepțional pentru CREIER

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Noua Zeelandă și Britania, coacăzele negre îmbunătățesc funcțiile cognitive precum atenția, acuratețea, vigilența și starea de dispoziție.

Coacăze Negre

Coacăze Negre

Coacăzele negre sunt bogate în polifenoli antioxidanți

Efectul de stimulare a performanțelor mentale pe care consumul de coacăze negre îl are se datorează antioxidanților de tip polifenoli conținuți. Aceștia reduc stresul oxidativ la nivelul creierului.

Un studiu uman mic, realizat pe 36 de persoane sănătoase cu vârsta între 18 și 35 de ani. Aceștia au fost împărțiți în 3 grupuri. 2 grupuri au primit 142 ml de suc de coacăze negre bogat în polifenoli, iar un grup a primit un placebo, fără polifenoli.

După 60 de minute, după ce antioxidanții au fost absorbiți, participanții au fost rugați să completeze diferite teste menite să măsoare performanța cognitivă, flexibilitatea și starea de spirit.

Persoanele care au băut suc de coacăze negre au raportat o reducere a oboselii mentale (surmenaj psihic sau intelectual). În ceea ce privește starea de spirit, aceștia au declarat că au simțit o îmbunătățire a atenției și a stării de vigilență.

Cercetătorii spun că acizii fenolici din coacăzele negre produc o inhibare de 96% a enzimelor monoaminoxidaze B. Aceste enzime reglează concentrațiile de serotonină și dopamină din creier, iar prin blocarea lor, are loc o reducere a stresului oxidativ și implicit o îmbunătățire a funcțiilor cognitive și a stării de spirit.

Medicamentele inhibitoare de monoaminoxidaze B sunt de regulă folosiți în tratamentul tulburărilor de dispoziție și a bolilor neurodegenerative precum boala Parkinson.

Studii anterioare au arătat că antocianii și alți compuși precum procianidine nu doar protejează celulele nervoase (neuronii) de stresul oxidativ, ci ajută inclusiv la regenerarea sistemelor proprii de apărare ale corpului.
Există peste 150 de tipuri de coacăze negre în lume. Coacăzele negre cultuvate în Noua Zeelandă conțin cele mai mari niveluri de polifenoli, cel puțin așa susțin producătorii din această țară.

Sursă: http://www.nyrnaturalnews.com/diet-2/2015/06/blackcurrants-boost-brain-health/

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Păcat ca se găsesc fff foarte rar…în țară…cine are…are aur…(y)

  2. Sunt și tare gingașe. Am eu. Anul trecut a fost recoltă bogată. Anul acesta… puțin.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.