Iată ce BOMBĂ NUTRITIVĂ se ascunde într-o SĂMÂNȚĂ de CHIA

Cu adevărat esențele tari se găsesc în lucrurile mici. Semințele de confirmă cel mai bine acest lucru.

Vă invităm să descoperiți valoarea nutrițională și puterea terapeutică a semințelor de chia.

semințele de chia 2

Semințele de chia au fost folosite ca aliment și material crud pentru medicamente încă din antichitate. Iată ce conține o sămânță de chia:

• 1,400% magneziu (mai mult decât broccoli)
• 800% fosfor (mai mult decât laptele)
• 700% omega-3 (mai mult decât somonul)
• 500% calciu (mai mult decât laptele)
• 500% proteine (mai mult decât fasolea)
• 300% seleniu (mai mult decât semințele de in)
• 200% fier (mai mult decât spanacul)
• 100% potasiu (mai mult decât bananele)
• 100% fibre (mai mult decât tărâțele de cereale)
• mai mulți antioxidanți decât afinele
• mai mulți lignani decât semințele de in

Gustul fad și discret, ușor „nucos” al semințelor de chia le face ideale pentru orice fel de preparate, dar mai ales pentru deserturi.

Cel mai des sunt preparate sub formă de budincă, terci sau icre, sunt adăugate în smoothie-uri, iaurt, cereale, produse de panificație (pâine, colaci, batoane de cereale cu semințe, nuci, stafide etc), sau sunt presărate peste salate.

Datorită conținutului remarcabil de fibre, atunci când sunt înmuiate în apă sau alte lichide timp de cel puțin 30 de minute, își măresc foarte mult volumul, formând un gel gros, ideal pentru legarea anumitor mâncăruri, inclusiv a gemurilor.

Cercetătorii spun că această reacție are loc de asemenea și în stomacul nostru. Fibrele sunt foarte importante pentru reglarea tranzitului intestinal.

Indiferent de cum decidem să le servim, dacă vom presăra semințe de chia peste orice mâncare vom crește considerabil valoarea nutrițională a meselor.

O dietă bogată în semințe de chia va ajuta inclusiv la reducerea nivelurilor de colesterol, trigliceride și tensiune arterială, scăzând astfel riscul de boli cardiovasculare, diabet sau atac cerebral. Aceste efecte se datorează conținutului mare de Omega-3, fibre, magneziu și alți nutrienți.

Spre deosebire de semințele de in, semințele de chia nu trebuie măcinate pentru a face conținutul lor nutritiv mai ușor de absorbit pentru corp, ci trebuie înmuiate în apă. Se lasă până se umflă, apoi se consumă.

Citeşte mai multe despre:

43 comentarii

  1. Se pot da si la copii mici, 2 ani si 2 luni

    • Nu neapărat, deoarece copiii nu le pot procesa la fel de bine ca adulții, și nu pot extrage toate beneficiile lor. În plus, alimentația copiilor mici nu are nevoie de super-alimente precum semințele de chia, pentru că ea cuprinde de regulă fructe, legume, lapte și alte produse sănătoase. Dar nu sunt nici dăunătoare. Întrebați mai bine medicul înainte de a adăuga ceva nou în dieta celor mici.

    • Multumesc mult de tot

  2. Le gasiti la magazine cu produse naturiste sau in unele cazuri cum este aici le gasim in supermarket.incercati sa le macinati .

  3. Dar ce este Chía va rog ce specie de planta sau fruct si cómo se mai numeste cei ce locuiesc afara cum sa o gaseasca? MULTUMESC!!!

  4. Nu stiu incercati si asa eu ma gandesc faptul ca sunt mici nu se digera si sunt eliminate din corp tot asa.Am auzit de vreo 3 ani de ele dar nu am incercat niciodata.

  5. Care este baza din care sunt calculate procentele? Doza zilnica recomandata, alimentul din paranteza? Daca baza de comparatie sunt alimentele din paranteza, care sunt cantitatile cu care este comparata „o samanta” de chia? Fara aceasta informatie, procentele nu spun nimic, din pacate.

  6. si eu, de aproape un an de zile!

  7. OARE O FI ADEVARAT ? FIECARE TINE CU SAMINTA LUI !!

  8. eU FOLOSESC LA PAINE,,,VA ASIGUR CA ESTE FFF BUNA

  9. Eu folosesc de 2 ani ,și mă simt super

  10. as vrea sa stiu:din ce tara provine si cum se foloseste?

    • Semintele chia provin din planta Salvia hispanica nativa din Mexic. Desi consumul semintelor a dezvoltat o moda recenta in America de Nord, acestea erau apreciate ca parte vitala a dietei aztecilor. Ele erau folosite ca sursa alimentara si in bauturi in Mexic si America de Sud.

    • Cum se mananca semintele chia

      Data de baze a „Plante pentru viitor” enumera semintele chia ca alimente pline de proteine si grasimi usor digerabile. Aceste seminte pot fi macinate in mese si pot fi adaugate ca faina pentru coacere. In plus, cand semintele sunt inmuiate in apa ele fac apa usor gelatinoasa.

      Semintele chia gelifiate pot fi folosite in budinci sau terciuri cat si in bauturi nutritive. Daca semintele sunt incoltite ele pot fi folosite in sandwichuri, supe si tocane. Semintele au o aroma placuta, asemanatoare alunelor si pot fi consumate crude sau presarate deasupra salatelor.

  11. Da de unde se poate de procurat?

  12. stiu sint foarte bune eu micul dejun cu aceste seminte le fac de seara in iaurt pun 2 lingurite de seminte si una de miere si dimineata este foarte bun pentru micul dejun

  13. Este sanatos așa se zicla gust nu simti nimic deosebit acum se pare ca au intrat în moda și eu mai iau .De proveniență se zice ca sint din America Centrală și de sud.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.