Cum pot aceste SEMINȚE minuscule să-ți schimbe viața

Originare din Mexic, semințele de chia au fost apreciate pentru proprietățile lor medicinale și nutriționale din timpuri străvechi. Luptătorii azteci mâncau semințe de chia pentru a căpăta mai multă putere și energie.

Semințe de Chia

Semințe de Chia

O mină de nutrienți

În limba mayașă „chia” înseamnă “tărie”, sau “forță”, fiind numite și “hrana alergătorilor”, întrucât luptătorii le foloseau ca un combustibil pentru a alerga distanțe mari în timpul unei bătălii. Motivul pentru care semințele de chia sunt atât de benefice sănătății este conținutul nutrițional extrem de divers:

– fibre dietetice
– acizi grași Omega-3 și Omega-6
– proteine
– calciu
– cupru
– fosfor
– potasiu
– zinc
– sulf
– fier
– nagneziu
– antioxidanți

Beneficii pentru sănătate

Fiind atât de bogate în atât de mulți nutrienți-cheie, cercetătorii au descoperit că un consum regulat de semințe chia poate îmbunătăți nivelul sănătății în multe feluri.

 Combat îmbătrânirea prematură a pielii

Cercetătorii mexicani au descoperit că semințele de chia au o concentrație totală de fenoli naturali (antioxidanți) aproape de 2 ori mai mare decât au arătat studiile anterioare. Această activitate antioxidantă a semințelor de chia poate stopa până la 70% efectele distructive ale radicalilor liberi.

Antioxidanții accelerează procesul de reparare a pielii și previn daunele viitoare. Consumul de semințe de chia poate totodată preveni îmbătrânirea prematură a pielii datorate inflamației provocată de daunele radicalilor liberi.

 Susțin sănătatea digestivă

Semințele de chia sunt foarte bogate în fibre. O porție poate furniza doza zilnică recomandată de fibre, conform Asociației Americane Dietetice.

Fibrele sunt esențiale pentru menținerea unui nivel optim al insulinei. Conform Institutului Național al Sănătății, semințele de chia și semințele de in pot fi un reglator natural al zahărului din sânge, datorită conținutului ridicat de fibre și grăsimi sănătoase. Fibrele dietetice din semințele de chia menține regularitatea tranzitului și scaune sănătoase.

 Ideale pentru slăbit

Semințele de chia ne fac să ne simțim sătui mai repede, deoarece absorb o cantitate foarte mare de apă, mărindu-și de aproape 10 ori volumul în stomac. Astfel se poate explica motivul pentru care studiile clinice au dovedit că semințele de suprimă apetitul și reduce senzația de foame, ajutând astfel la pierderea în greutate.

Atunci când ajung în stomac, semințele de chia creează o substanță gelatinoasă datorată fibrelor solubile, care ajută la creșterea bacteriilor bune (probiotice) în intestine.

Semințele de chia conțin de asemenea foarte mult zinc, care ajută corpul să crească nivelul de leptină – un hormon-cheie care reglează apetitul și energia, precum și modul de utilizare a energiei.

 Protejează inima

Capacitatea semințelor de chia de a reduce inflamația, de a regla nivelurile de colesterol și tensiune arterială și de a combate ateroscleroza, le face extrem de benefice pentru sănătatea inimii.

Pentru o sămânță atât de mică, chia conține mai mulți acizi grași Omega-3 decât somonul. Acizi grași Omega-3 protejează inima prin scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a inflamațiilor din corp.

 Ajută la vindecarea diabetului

Cercetătorii de la Universitatea din Argentina au arătat că acidul alfa-linoleic și fibrele din semințele de chia pot preveni tulburări metabolice precum dislipidemia (exces de grăsimi în sânge) și rezistența la insulină – doi factori implicați în dezvoltarea diabetului. Cercetătorii au descoperit de asemenea că semințele de chia pot reduce țesutul adipos visceral (grăsimea de pe burtă), care afectează metabolismul și favorizează obezitatea.

 Oase și dinți mai puternici

30 g de semințe de chia conțin 18% din doza zilnică recomandată de calciu, un element fundamental pentru menținerea tăriei oaselor și a masei musculare. Semințele de chia conțin de asemenea bor, un alt nutrient esențial pentru sănătatea oaselor, întrucât ajută la metabolizarea calciului, magneziului, manganului și fosforului.

nzestrate cu calciu, fosfor, Vitamina A și zinc, nu este de mirare că semințele de chia sunt o alegere alimentară foarte bună pentru sănătatea dinților. Zincul previne formarea de tartru și placă dentară, și are un efect antibacterian, ținând germenii și respirația neplăcută departe.

 Combat cancerul de sân și cancerul cervical

În anul 2013, Jurnalul de Biochimie Moleculară a descoperit că acidul alfa-linoleic – un acid Omega-3 limitează creșterea celulelor canceroase în cancerul mamar și cervical. Mai mult, acest acid esențial cauzează moartea celulelor canceroase, fără să le afecteze pe cele sănătoase.

Cum se pot consuma sau folosi semințele de chia

Aceste semințe mici și super-sănătoase au un gust ușor de nuci, și pot fi adăugate la foarte multe rețete: budincă de chia, icre vegetale de chia, smoothie-uri, salate,

Cel mai simplu mod de a consuma semințele de chia este înmuierea lor în apă. Se pune circa 1 lingură jumate de semințe de chia într-o cană cu apă. Se lasă la înmuiat 30 de minute, până la 2 ore.

O altă metodă este să măcinați semințele de chia prin râșnița de cafea. Făina obținută poate fi folosită la prepararea de clătite, brioșe, pâine și alte produse de patiserie.

Precauții

Ocazional, unele persoane pot experimenta un disconfort stomacal în urma consumului de semințe de chia în cantități mari, datorită conținutului mare de fibre. La fel ca orice alt aliment, moderația este foarte importantă. Beți întotdeauna multă apă când consumați semințe de chia, sau înmuiați-le în apă înainte de a le consuma, pentru a le digera mai ulor.

12 comentarii

  1. Ti le recomand ‘eu le folosesc de ceva vreme.Inmuiate in iaurt sunt super

  2. Se pot înmuia si în lapte de migdale

  3. Unde le gasesc?

  4. Chiar se cunoaste diferenta …iar icrele sunt delicioase…

  5. Unde se gasesc?!Poate imi spune si mie cineva de unde cumpar?!

  6. Se gasesc la farmaciile naturiste .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.