RODIA, un fruct sacru – utilizări medicinale, administrare, contraindicaţii
Rodiul este un arbore binecuvântat, enumerat printre roadele din Canaan – ţara făgăduinţei promise de Dumnezeu lui Moise şi poporului evreu la ieşirea din Egipt, cunoscut ca “pământul în care curge miere şi lapte”.
Rodiile, au fost aplicate ca simbol pe veşmântul preoţesc lui Aaron, pentru a sluji lui Dumnezeu – “iar pe poale îi vei face de jur-împrejur un fel de rodii mărunte, rodii înflorate în mătase violet, stacojie, vişinie, şi în in topit; iar printre rodii, vei pune în acelaşi chip clopoţei de aur; o rodie de aur şi un clopoţel de aur, cai floare rotită pe poalele mantiei.” (Vechiul Testament, Ieşirea 28:29-31).
Rodia este un fruct care a fost asociat cu prosperitatea, frumuseţea și fertilitatea. Medicina populară îl foloseşte la tratarea bolilor de mii de ani. Astăzi, rodia este promovată ca un super-aliment, care poate ameliora simptomele multor boli.
Cuprins
Proprietăţi
În testele de laborator, rodia a prezentat o activitate antivirală, antibacteriană şi atioxidantă. Cu toate acestea, sucul de rodie poate interacţiona cu unele medicamente, într-o măsură asemănătoare sucului de grepfruit.
Rodia este o sursă bogată de polifeoli – compuşi chimici din plante care-i oferă fructului culoarea şi aroma specifică. Polifenolii sunt de asemenea antioxidanţi, care pot proteja celulele de daunele radicalilor liberi şi pot reduce inflamaţia din corp. Rodiile sunt de asemenea bogate în Vitamina C – un fruct conţine circa 40% din doza zilnică necesară.
Coaja, fructul, rădăcina şi scoarţa copacului au fost folosite ca medicamente în Asia şi Orientul Mijlociu, însă doar fructul (sucul) şi seminţele au fost studiate de medicina naturistă modernă. Deşi scoarţa copacului şi coaja rodiei au fost utilizate în remediile tradiţionale, acestea conţin substanţe cu potenţial toxic şi trebuie evitat consumul sau utilizarea lor în scop terapeutic.
♣ Utilizări medicinale
Cancer
În testele de eprubetă, extractele realizate din suc, scoarţă şi ulei de rodie au încetinit reproducerea celulelor canceroase şi au grăbit moartea lor. Unele extracte reduc aprovizionarea tumorilor cu sânge, înfometându-le şi micşorându-le. Cele mai multe studii s-au axat pe celulel canceroase la sân şi prostată.
În alt studio, extractul de suc de rodie administrat şoarecilor de laborator au încetinit creşterea tumorilor pulmonare. Cu toate acestea, cele mai multe din aceste cercetări au fost realizate în teste de eprubetă sau pe animale, şi nu pe oameni.
Într-un studiu efectuat pe oameni, sucul de rodie s-a dovedit benefic în cazul bărbaţilor operaţi de cancer de prostată sau care au urmat un tratament cu radiaţii.
Dacă urmaţi un tratament pentru cancer, consultaţi medicul oncologist înainte de a lua rodie sau suplimente cu rodie, deoarece acestea pot interacţiona cu medicamentele anti-cancer, scăzându-le eficienţa.
Boli de inimă
Conţinutul bogat de antioxidanţi i-a determinat de asemenea pe cercetători să se întrebe dacă acest fruct ar putea ajuta la tratarea bolilor de inimă.
Sucul de rodie are un efect protector asupra colesterolului de daune care pot cauza acumularea de plăci în artere. Un studiu pe şoareci cu ateroscleroză a arătat că sucul de rodie încetineşte creşterea formării de plăci arteriale. Câteva studii mici realizate pe oameni au arătat că sucul de rodie îmbunătăţete circulaţia sângelui şi previne îngroşarea şi rigidizarea arterelor.
Există totodată şi unele dovezi preliminare care indică faptul că un consum zilnic de suc de rodie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice.
Osteoartrită
Flavonolii (un tip de antioxidanţi) similari celor descoperiţi în sucul de rodie au fost propuşi ca tratament pentru osteoartrită. Această afecţiune apare atunci când cartilajele articulaţiilor se uzează şi produc durere sau rigiditate.
Cercetătorii consideră că flavonolii pot ajuta la blocarea inflamaţiei care contribuie la distrugerea cartilajului. În testele realizate în eprubetă, extractul de rodie a blocat producerea unei enzime care distruge cartilajul din corp.
Moduri de administrare
Sucul de rodie se poate prepara acasă. Rodia este disponibilă şi în magazinele naturiste, sub formă de diferite suplimente – pastile, capsule sau pulbere.
Pentru o dietă sănătoasă, se pot consuma câte 100-150 ml de suc de rodie pe zi (doză considerată sigură pentru copii). Nu daţi suc de rodie la copii fără a consulta medicul mai întâi.
Ateroscleroză – 50 ml de suc pe zi
Cholesterol mare – 40 g de rodie pe zi
Cancer de prostată – 200 ml de suc pe zi
Precauţii şi contraindicaţii
200-300 ml de suc de rodii pe zi este considerată o doză sigură. Dacă aveţi diabet, consultaţi medicul înainte de a bea sucuri de fructe. Dacă aveţi diaree, evitaţi sucul de rodie şi alte preparate din rodie.
Femeile gravide pot consuma suc de rodie proaspăt stors, dar nu trebuie să ia suplimente cu rodie deoarece acestea pot conţine scoarţă de rodiu.
Posibile interacţiuni
Deşi cercetătorii nu sunt siguri, există unele dovezi cum că sucul de rodie poate interacţiona cu unele medicamente. De aceea este recomandat să consultaţi medicul înainte de a utiliza sucul de rodie cu scop medicinal.
– medicamente pentru hipertensiune arterială
– medicamente pentru colesterol (statine)
– medicamente pentru subţierea sângelui (warfarină)
– Benazepril
– Captopril
– Enalapril
– Fosinopril
– Lisinopril
– Ramipril
– Warfarină
Surse articol:
1. „Plante şi Miresme Biblice”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru
2. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/pomegranate
Never thought they look so beautiful 🙂