Coarnele – Fructe Sălbatice Benefice Pentru Ficat și Stomac

Coarnele, fructe sălbatice pe care le ignorăm colindând pădurile în august sau septembrie, sunt fructe de leac pe care țăranii români de odinioară le mâncau ca atare, sau sub formă de marmeladă, sirop sau peltea. Coarnele au efecte terapeutice nebănuite, mai ales în ceea ce privește afecțiunile hepatice și digestive.

Cornelian_cherry_1

Coarnele – Fructe Benefice Pentru Ficat și Stomac

Coarnele: proprietăți

Cornul (Cornus mas L.) crește în zonele de deal și câmpie, prin păduri de foioase și lăstărișuri.

Coarnele sunt fructe mici alungite, de culoare roșie-albicioasă sau galbenă, cu un gust dulce-acrișor, acidulat. Au efecte antidiarice, cicatrizante, dezinfectante și astringente.

Coarnele sunt o sursă surprinzătoare de provitamina A, Vitamina B1 și B2, Vitamina C, calciu, potasiu și alte săruri minerale, acizi, taninuri, pectine și foarte multă apă (80%).

Prezența pectinelor din coarne ne ajută să preparăm marmeladă sau gem de calitate net superioară celor din comerț.

→ Indicații terapeutice

Coarnele se culeg începând cu luna august, până la mijlocul toamnei. Se usucă la soare sau în cuptor, la fel ca și prunele.

Dacă le consumăm în stare proaspătă, coarnele au efecte tonice și energizante, însă din cauza gustului astringent, le putem prepara sub formă dulceață, sirop, suc, compot, lichior sau pastă (sos pentru fripturi). Sunt recomandate în:

– Crampe, paraziți intestinali, enterite, enterocolite
– Hemoroizi
– Icter sau alte boli de ficat
– Vitiligo
– Miopie
– Gripă și răceală
– Sângerări nazale

 Preparate din coarne

Decoct de coarne pentru: hipotiroidie, diaree, enterită, entercolită, dermatoză, hemoragii nazale

Se pune o lingură de coarne la înmuiat într-o cană cu apă rece timp de 3 ore. Lichidul se strecoară, iar peste fructele rămase în cană se toarnă o cană de apă și se pune la fiert 5 minute. După ce s-a răcit, se strecoară și se combină cu lichidul strecurat prima dată. Ceaiul astfel obținut se bea cu înghițituri mici într-o zi, timp de 10 zile. Cura se poate relua după o pauză de 2 luni.

Tinctura de coarne pentru ulcer și rectocolită ulcero-hemoragică

Tinctura se poate prepara acasă din câte 20 g de scoarță, frunze și fructe de corn și 200 ml de alcool de 60 de grade. Se lasă 10 zile la macerat, apoi esența se strecoară printr-un tifon dublu. Se iau câte 30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, diluate cu 30 ml de apă, înainte de masă. Tratamentul durează 7 zile, și se poate relua după o pauză de 3 luni. Ajută la închiderea rănilor ulceroase de la nivelul stomacului.

Băi cu frunze și scoarță de corn pentru revigorare

Se pun 300 g de scoarță de corn la fiert cu 5 litri de apă. Când apa fierbe, se adaugă și 200 g de frunze de corn. Se mai lasă la fiert 5 minute, se strecoară și se păstrează în sticle ermetic închise. Se adaugă câte o cană din acest ceai, la apa de baie.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. cui pe cui se scoate…ai coarne,ia cu coarne…

  2. Foarte bune coarnele , le ador! Am găsit multi copaci în pădure. Se face din ele și acreală pentru mâncare , la ciorbă etc. Eu le adun deobicei pentru ceai. Le las la uscat și iarna fac ceai , le consum și așa crude mai ales când sunt proaspete…. 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.