Murele au proprietăți anticancerigene remarcabile
Murele fac parte din categoria fructelor de pădure renumite pentru conținutul bogat de antioxidanți.
Culoarea lor închisă este semnul prezenței acestor antioxidanți.
Cuprins
Mure – conținut nutrițional
Murele cresc în sălbăticie prin tufișuri spinoase. Au o valore nutrițională și dietetică extraordinară.
Conțin cele mai multe fibre din toate fructele, antocianine – antioxidanți puternici care dau murelor pigmentul întunecos.
Această culoare a murelor este asociată cu sănătatea tractului urinar, îmbătrânirea sănătoasă, buna funcționare a memoriei și un risc redus de cancer.
Fibrele mențin sănătatea gastro-intestinal și reducerea colesterolului din sânge.
Fitochimicalele din mure protejează celulele corpului și luptă împotriva bolilor.
Acidul elagic din mure și zmeură reduc tumorile esoafagiene și la colon, cancerul de sân și de col uterin.
Acidul salicilic este un compus similar cu aspirina, prin care murele protejează inima împotriva bolilor (ateroscleroza).
Murele mai conțin Vitamina B, C, E și K, acid folic, potasiu, magneziu, fier, calciu, cupru și apă, grăsimi și carbohidrați, ideale pentru o dietă echilibrată.
Prevenirea cancerului
Antocianii, care dau murelor culoarea lor intensă sunt antioxidanți binefăcători în ceea ce privește reducerea inflamațiilor, distrugerea radicalilor liberi din organism care lezează celulele și duc la apariția cancerului.
Cercetările au arătat de asemenea că acidul elagic din mure are proprietăți anti-cancer.
O cană de mure conține jumătate din doza zilnică recomandată de Vitamina C, un antioxidant care întărește sistemul imunitar.
Poate că cel mai mare beneficiu al murelor este nivelul ridicat de acizi fenolici, compuși antioxidanți cunoscuți ca agenți anti-cancerigeni puternici.
2Boli cardiovasculare
Aportul de Vitamina C luptă împotriva bolilor de inimă.
O cană de mure conține peste 30% din cantitatea zilnică recomandată de fibre, prin care stimulează digestia și reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Diabet
30% din doza sănătoasă de fibre recomandată pe zi se poate lua dintr-o jumătate de ceașcă de mure.
Mișcarea constantă a fibrelor în sistemul digestiv permite o defalcare extrem de intensă a alimentelor.
Această defalcare ajută la reducerea absorbției zahărului din tractul digestiv.
Sănătatea oaselor
Murele sunt o sursa bună de vitamina K, oferind 36% din cantitatea zilnică recomandată din acest nutrient.
Organismul folosește vitamina K pentru coagularea sângelui și absorbirea calciului.
Sănătatea vederii
Organismul folosește Vitamina C din mure inclusiv pentru protecție împotriva deficiențelor sistemului imunitar.
Previne apariția degenerescenței maculare, o afecțiune în care se deteriorează vederea.
Deteriorarea vederii la persoanele de peste 50 de ani poate duce inclusiv la orbire.
Sănătatea femeii
Fitoestrogenii sunt estrogeni natural din plante regăsiți din plin și în mure.
Aceștia pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, cum este balonarea, poftele alimentare și chiar simptomele menopauzei, mai ales bufeuri.
Sănătatea pielii
Majoritatea fructelor de pădure reprezintă o sursă bună de acid elagic, un antioxidant cu beneficii dovedite în protejarea pielii de razele ultraviolete.
Studiile au arătat că acidul elagic contribuie la repararea pielii deteriorate de soare.
Prin conținutul mare de Vitamina C, consumul de mure ajută la vindecarea rănilor și prevenirea apariției ridurilor.
Un compus găsit în mure poate preveni cancerul de piele și tumorile cutanate prin inhibarea lor în fază incipientă și răspândirea lor.
1 comentariu