Prunele – Beneficii Pentru Oase, Sânge, Inimă, Diabet şi Cancer

Puterea antioxidantă a prunelor ajută în tratarea şi prevenirea osteoporozei, degenerescenţei maculare, diabetului, obezităţii şi cancerului. Consumul de prune ajută la menţinerea unui nivel de colesterol optim, stimulează sănătatea cognitivă, imunitarp, cardiovasculară şi celulară. Mai mult, prunele îmbunătăţesc funcţia sistemului nervos, ajută la coagulare sângelui şi la îngrijirea pielii.

prune (Prunus domestica)

Prune (Prunus domestica)

Prune Proprietăţi

Pruna este un fruct cărnos, suculent şi delicios, care aparţine genului Prunus din famila Rosaceae, din care fac parte şi piersicile, caise şi nectarinele. Creşte în diverse culori și forme, fiind de altfel peste 2000 de soiuri diferite. China este lider în recoltarea de prune, urmată de Statele Unite, Serbia şi România.

Conţinut nutriţional senzaţional 

Prunele conţin un set de componente complet: vitamina A, Vitamina C (acid ascorbic), acid folic, Vitamina B1 (tiamina), Vitamina B2 (riboflavina), Vitamina B3 (niacina), Vitaminea B 6, Vitamina E (alfa-tocoferol) şi vitamina K. Minerale preţioase din prune sunt: potasiul, fluor, fosforul, magneziul, fierul, calciul şi zincul. Prunele furnizează de asemenea fibre alimentare şi un conţinut foarte mic de calorii, fără grăsimi dăunătoare.

Compoziţia antioxidantă a prunelor ajută la prevenirea daunelor cauzate de radicalii de oxigen. Fenolii prezenţi în prune extind de asemenea efectul lor protector asupra grăsimilor esenţiale din neuroni şi membranele celulelor împotriva leziunilor provocate de stresul oxidativ.

1. Tulburări cognitive şi neruodegenerative

Studiile au aratat ca flavonoidele prezente în sucul de prune pot asigura mai multă protecţie mpotriva tulburărilor cognitive legate de vârstă, cum sunt afecţiunile neurodegenerative Alzheimer şi Parkinson. Fitonutrienţii din prune ajută de asemenea la reducerea inflamaţiei în procesele neurologice şi cresc capacitatea de învățare şi memorare.

2. Sistemul nervos

Datorită conţinutului ridicat de vitamina B6, prunele ajută la transmiterea semnalelor nervoase şi la buna funcţionare a sistemului nervos. Acestea sprijină creşterea şi dezvoltarea normală a creierului şi la formarea de hormoni care influenţează starea de spirit. Triptofanul, un aminoacid prezent în prune ajută la producerea de serotonină – un neurotransmiţător care joacă un rol important în reglarea somnului, controlul poftei de mâncare, a capacităţii de concentrare şi de combatere a anxietăţii şi depresiei.

3. Sistemul imunitar

Prunele sunt benefice în consolidarea sistemului imunitar de apărare al organismului, efecte atribuite conţinutului ridicat de vitamina C. Această vitamină promovează rezistența organismului la infecţii şi inflamaţii. Cercetările au arătat că prunele orientale au constituenţi imunostimulatori care stimulează producerea de oxid nitric din organism, care împiedică fezabilitatea celulelor tumorale şi care pot preveni numeroase boli grave.

4. Sănătate celulară

Prunele sunt surse naturale de fier şi cupru, elemente care sprijină formarea de celule roşii din sânge, facilitează purificarea sângelui şi îmbunătăţeşte circulaţia. Cuprul din prune acţionează ca un antioxidant este esenţial pentru sănătatea nervilor, care ajută la formarea de colagen, şla absorbţia fierului şi la prevenirea anemiei sau a osteoartritei.

prune beneficii5. Digestia

Prunele sunt o sursă bună de fibre alimentare, iar împreună cu sorbitolul şi isatinul, ajută la reglarea sistemului digestiv. Conform studiilor de cercetare, prunele uscate sunt mai eficiente în tratarea bolilor digestive – în special constipaţia, comparativ cu alte remedii. Sorbitolul şi isatinul din prune au un efect laxativ, stimulează secreţia de lichide în intestin și ajută la curăţarea eficientă a deşeurilor prin colon.

6. Nivelul colesterolului

Prunele uscate şi cele moi ajută la prevenirea hipercolesterolemiei şi a hiperlipidemiei. Acestea sunt mai bune decât sucul de struguri în menținerea nivelurilor de plasmă şi colesterol hepatic în limite normale. Fibrele adaugă la efectul protector în reducerea colesterolului LDL şi creşterea colesterolului HDL.

7. Obezitatea

Extractele de prune sunt valoroase in tratarea obezităţii şi alte complicatii asociate cu aceast condiţie. Studiile au arătat că prunele pot lupta împotriva sindromului metabolic datorită unor compuşi bioactivi. Flavonoidele şi componente fenolice – de tipul antocianilor, acizi clorogenici, quercetină şi catechine prezente în prune exercită efecte anti-obezitate şi anti-inflamatorii asupra diferitelor celulele ale corpului, inclusiv asupra celulelor de grăsime. Acestea combat tulburările de colesterol, diabetul, îngrăşarea şi bolile cardiovasculare.

8. Diabet zaharat

Prunele au efecte anti-hiperglicemice şi anti-trigliceridice, ajutând astfel la combaterea diabetului. Flavonoidele prezente în prune exercită de asemenea un efect de protecţie contra rezistenţei la insulină.

9. Sănătatea cardiovasculară

Cercetări recente au furnizat dovezi care susţin capacitatea prunelor de a stimula fluiditatea sângelui în artere. Acest efect protector ajută la prevenirea diferitelor tulburări cardiace, cum ar fi dezvoltarea aterosclerozei, şi ajută la menținerea unei inimi sănătoase.

Plums10. Coagulara sângelui

Vitamina K din prune ajută la coagularea normală a sângelui şi susţine sănătatea oaselor. Deficitul de vitamina K din organism poate duce la pierderea excesivă de sânge şi la fragilitatea oaselor.

11. Osteoporoza

Consumul de prune uscate are acţiuni anabolice şi anti-resorbtţe, care ajută la mentinerea oaselor sănătoase. Flavonoidele detipul acidului cafeic şi rutin prezente în prune inhibă deteriorarea ţesuturilor osoase şi previne osteoporoza la femeile aflate la menopauză. Polifenoli, împreună cu potasiu din prunele uscate încurajează formarea oaselor, îmbunătăţesc densitatea osoasă şi previn pierderea de masă osoasă cauzată de deficitul de hormon ovarian. Cercetările au demonstrat că un consum regulat de prune uscate ajută inclusiv la restaurarea oaselor deteriorate deja din cauza îmbătrânirii.

12. Sarcina

Prunele sunt buneîn timpul sarcinii deoarece conţin o multitudine de vitamine şi minerale diverse. Aceste componente sunt vitale pentru vedere, dezvoltarea oaselor, ţesuturilor şi a sănătăţii celulare a mamei şi fătului aflat în creştere. Fibrele din prune preven constipaţia şi infecţiile. Nu se recomandă consumul de sucuri de prune din comerţ, deoarece acestea pot conține cantităţi mari de zahăr.

13. Cancerul

Extractele de prune s-au dovedit a fi benefice în tratamentul cancerului. Studiile au arătat că epicatechina prezentă în prune ajută la inhibarea creșterii şi proliferarea celulelor canceroase şi la inducerea apoptozei în cazul carcinomului hepatocelular sau a cancerului la ficat. Acidul clorogenic şi acidul neo-clorogenic din prune au un efect curativ împotriva celulelor cancerului de sân, fara a afecta celulele normale ale organismului.

Alte beneficii:

Prunele sunt eficiente în tratarea menstruaţie neregulate şi ajută la detoxifierea stomacului. Acestea conţin calciu, un element valoros pentru sănătatea dentară. Conform medicinei Ayurveda, prunele posedă proprietăţi de răcire, care ajută la calmarea bufeurilor şi stărilor sufocante de căldură excesivă din organism.

Florile de prun au fost utilizate de secole pentru întărirea dinţilor, în tratarea ulceraţiilor gurii şi a gingivitelor. Acesta este un ingredient eficient folosit la fabricarea apei de gură, de aceea poate fi utilizat şi pentru combaterea halenei sau alinarea durerilor în gât.

Precauţii şi efecte secundare

Prunele şi produsele pe bază de prune oferă o varietate de beneficii de sănătate, însă oxalaţii din prune pot duce la complicaţii la fiere, rinichi sau vezică urinară. Persoanele care suferă deja de astfel de boli ar trebui să evite utilizarea de prune.

Prunele uscate sunt tratate cu sulfiţi pentru a împiedica oxidarea fenolilor din prune. Persoanele care au o sensibilitate faţă de sulfiţi ar trebui să fie precauţi în ceea ce privește aportul de prune, deoarece acestea pot declanșa reacţii alergice, inclusiv atacuri severe anafilactice.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

6 comentarii

  1. multumesc pt articolele de la d-voastra

  2. multumesc ,foarte interesant…nu stiam ca sunt atat de bune.

  3. multumesc pt tot ceea ce postati f b de stiut

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.