Zmeura – Proprietăţi Anti-Obezitate, Anti-Diabet, Anti-Îmbătrânire, Anti-Cancer

Deşi suntem tentaţi să credem că alimentele de natură sălbatică sunt mai puţin bogate în substanţe nutritive decât un aliment cultivat, zmeura dovedeşte contrariul atunci când vine vorba de fenoli şi antioxidanţi antociani. Zmeura aparține familiei de plante Rosaceae, familie care adăposteşte unele dintre cele mai iubite fructe ale lumii: mere, caise, mure, cireșe, piersici, pere, prune şi căpşuni. Migdalele de asemenea fac parte din această familie diversă.

Zmeura (Rubus idaeus)

Zmeura (Rubus idaeus)

Zmeura se mai numeşte în cultura populară mur, azmură, mană, smeurar sau rug de munte. Există peste 200 de specii de zmeură, toate aparținând genului științific numit Rubus. În ceea ce privește prima lor cultivare, există dovezi care arată că acest soi de fruct datează de aproximativ 2000 de ani în Europa, fiind astfel una dintre cele mai vechi culturi.

Zmeura combate obezitatea şi diabetul

Cele mai fascinante noi domenii de cercetare efectuate pe zmeură se referă la managementul obezităţii şi a diabetului de tip 2. Doi compuşi din zmeură au primit o atenție specială în acest sens: cetona (numit şi rheosmin) și un tip de flavonoid numit tiliroside. Aceşti compuşi stimulează metabolismul celulelor de grăsime prin creșterea activității enzimelor, a consumului de oxigen, și a producției de căldură.

Prin stimularea metabolismului lipidic în acest fel, este foarte putin probabil să mai apară depuneri de grăsime în celulele corpului. Prin îmbunatăţirea metabolismului grăsimii de la nivelul celuleor se creează posibilitatea de a reduce numărul de molecule cu mesaje pro-inflamatorii. Ca rezultat, există riscuri mai mici ca în organismul nostru să apară inflamații care însoțesc de obicei obezitatea.

La persoanele obeze cu diabet de tip II, zmeura îmbunătăţeşte echilibrul insulinei, a zahărului din sânge și a grăsimilor din sânge. Prin blocarea activității alfa-glucozidaza (o substanţă din corp care creşte glicemia la obezi), extractele de zmeură le ajută pe persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau obeze să gestioneze mai bine nivelurile glicemiei.

www.freepix4all.com

zmeură

Ajută în controlul greutăţii

Consumul de zmeură și afine pot ajuta la menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase în mai multe moduri. Ambele fructe sunt bogate în fibre insolubile, care oferă rapid senzaţia de plenitudine, fapt care ne reţine de la mâncatul în exces. Carbohidraţii din zmeură sunt eliberaţi lent. Acest lucru previne creşterile şi scăderile bruşte ale nivelului de zahăr din sânge, lucru care ajută ulterior la controlul foamei şi a poftelor.

Menţine vasele de sânge sănătoase

Vitamina C din zmeură este necesară pentru creșterea și repararea celulelor în organism. Aceasta contribuie la regenerarea celulelor pielii, oaselor, ligamentelor și vaselor de sânge. Vitamina C este de asemenea utilă pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Beneficiile anti-cancer ale zmeurei

Luând în considerare bogăţia de antioxidanţii și combinaţia de fitonutrienţi şi substanţe anti-inflamatorii regăsite în zmeură, nu este surprinzător să descoperim studii care arată beneficiile zmeurei în prevenirea cancerului. Stresul oxidativ cronic excesiv și inflamația cronică excesivă pot declanșa dezvoltarea celulelor canceroase în diferite părţi ale țesutului uman.

Prin aportul semnificativ de antioxidanti, zmeura reduce riscurile stresului oxidativ, devenind o sursă bogată de elemente nutritive anti-inflamatorii. Acest fruct previne bolile inflamatorii şi implicit a cancerului. În studiile pe animale efectuate până în prezent, tipurile de cancer examinate mai îndeaproape în relație cu aportul de zmeură sunt: cancerul de sân, cancerul de col uterin, cancerul de colon, cancerul esofagian şi cancerul de prostată.

În cazul celulelor canceroase deja existente în corp, fitonutrienţii (ellagitannins) din zmeură pot schimba soarta celulelor canceroase făcându-le să creadă că fac parte dintr-un ciclu de moarte celulară programată (apoptoza). Această semnalizare implică activitatea proteinei p53, care este clasificată ca o proteină supresoare tumorală.

În cazul celulelor potențiale care nu sunt încă canceroase, fitonutrienţii din zmeură sunt capabil să declanșeze semnale care încurajează celulele necanceroase să rămână non-canceroase.

zmeura

Zmeură

Proprietăţi anti-îmbătrânire

Proprietățile de combatere a cancerului în zmeură și afine provin şi de la alţi 2 compuşi chimici: acid elagic şi vitamina C. Aceste componente pot fi de ajutor în prevenirea cancerului prin combaterea radicalilor liberi care provoaca deteriorarea celulelor. Graţie acestor proprietăţi, zmeura și afinele pot încetini de asemenea unele semne de îmbătrânire a organismului.

Alte beneficii

Manganul este un mineral care se găsește din abundență în zmeură și afine. Acest mineral conţine la rândul lui un compus care lupta împotriva radicalilor liberi. Conform studiile făcute la Universitatea din Maryland Medical Center, manganul oferă următoarele beneficii: reduce simptomele sindromului premenstrual, menţine sănătatea oaselor, reduce durerile de artrita și oferă protecție diabeticilor.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.