Pepenele Roşu: Beneficii Pentru Inimă, Rinichi şi Diabet

Suculența dulce a pepenelui este un desert natural, răcoritor şi hidratant pentru zilele de vară. Pepenele roşu reduce temperatura corpului şi tensiunea arterială care poate creşte în timpul verii. De aceea, în regiunile tropicale, în zilele toride, oamenii mănâncă pepene roşu pentru a se proteja de căldură şi pentru a preveni accidentul vascular cerebral.

pepene rosu beneficii pentru inima

Un cocktail de vitamine şi nutrienţi

Pepenele este plin de nutrienţi şi sărac în grăsimi. Seminţele de pepene conţin în schimb grăsimi, dar din acelea bune, sănătoase. Miezul de pepene roşu conţine vitamina A – benefică pentru ochi, vitamina B6 – care stimulează funcţia creierului şi contribuie la conversia de proteine pentru energie, precum şi vitamina C – care susţine sistemul imunitar şi previne deteriorarea celulelor, ajută la vindecarea rănilor şi promovează dinţi şi gingii sănătoase.

Pepenele roşu – bun pentru inimă

Se ştie despre roşii că sunt o sursă fantastică de licopen, un antioxidant puternic care ajută la combaterea bolilor de inima (ateroscleroza) şi a mai multor tipuri de cancer – cancerul de prostata, în special. S-a dovedit însă că pepenele roşu are cele mai mari concentrații de licopen din orice fructe proaspete sau legume.

Beta-carotenul, cunoscut ca un antioxidant remarcabil cu proprietăți anti-îmbatranire, menţine tinereţea inimii şi previne bolile cardiovasculare care pot să apară o dată cu înaintarea în vârstă.

Scade tensiunea şi menţine sănătatea arterelor

Pepenele este o sursă grozavă de potasiu, care ajută la creşterea muşchilor şi la întărirea sistemului nervos. Potasiul este responsabil de asemenea pentru echilibrul acido-bazic, ajutând în acest sens la scăderea riscului de boli cardiovasculare şi accident vascular. Carotenoidele prezente într-o felie de pepene previn întărirea pereţilor arterelor și a venelor, contribuind astfel la combaterea hipertensiunii.

Pepenele verde este bogat în amino acizii citrulina şi arginina, care menţin arterele sănătoase, îmbunătăţind fluxul de sânge şi funcţia cardiovasculară în tot ansamblul ei.

Spală rinichii şi previne calculii renali

suc de pepene rosuConţinutul mare de potasiu din miezul pepenelui roşu este foarte util şi în curăţarea depunerilor toxice din rinichi. Mai mult, este util în reducerea concentrației de acid uric din sânge, reducând astfel șansele de a dezvolta afecţiuni renale – cum este formarea de pietre la rinichi sau calculi renali.

Pepenele este o minge de apă, care induce frecvent nevoia de urinat, ceea ce susţine spălarea la propriu a rinichilor. De asemenea, antioxidanții din pepene asigură starea de sănătate a rinichilor pe termen lung.

Permis Diabeticilor

Persoanele cu diabet zaharat, care au interzis la dietele cu mult zahăr au voie să se delecteze cu câte o felie de pepene. Pepenele galben este un tip de dulce permis diabeticilor. În ciuda dulceţii sale, o felie de pepene galben conţine foarte putine calorii, deoarece 99% din greutatea totală a acestui fruct este compusă din apă și fibre.

Potasiul şi magneziul conţinut ajută la buna funcționare a insulinei în organism, reducând astfel nivelul de zahăr din sânge.

Arginina, un alt component găsit în pepenele roşu, este foarte eficient reducerea nivelului glicemic, dar şi pentru tratarea disfuncţiilor erectile şi impotenţei la bărbaţi,

Reţetă piure de pepene roşu cu gheaţă:

• 3 ceşti de cuburi de pepene roşu
• 1-2 căni de apă
• sucul de la 2-3 lămâi (verzi)

Adaugă penele la blender şi mixează până obţii un piure. Strecoară preparatul printr-o sită fină. Într-un ulcior, amestecă sucul obţinut cu apă. Adaugă zeama de la lămâie și puţină miere, dacă nu e foarte dulce. Se serveşte rece cu gheață.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.